Érdi Mária arany-, Vadnai Jonatán ezüstérmes

Érdi Mária
Érdi Mária

Érdi Mária megnyerte a vitorlázó ILCA (korábbi Laser) hajóosztály athéni Európa-bajnokságát. A férfiaknál Vadnai Jonatán ezüstérmet szerzett, bátyja Benjamin pedig ötödik lett.

Utóbbi eredménnyel – amint azt a hazai szövetség Facebook-oldala írja – eldőlt, hogy a fiatalabbik testvér indul a nyári olimpián az ILCA 7 hajóosztályban, Marseille-ben.

Érdi Mária, aki tavaly sporttörténelmi világbajnoki címmel szerezte meg az olimpiai kvótát, az élről kezdhette az éremfutamot, amelyen gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Minden bóját elsőként vett és meggyőző fölénnyel ért elsőként célba.

A magyar vitorlázó mögött a litván Viktorija Andrulyte zárt másodikként, harmadik pedig a francia Louise Cervera lett. Érdi Mária kiegyensúlyozott és nagyszerű teljesítményére jellemző, hogy a kiejtett 11. helyezését leszámítva legrosszabb eredménye egy hatodik hely volt, kétszer-kétszer másodikként és harmadikként futott be.

“Életem egyik legnehezebb versenye volt. Gyenge szél és sok-sok kiszámíthatatlanság, amit kaptam ettől az Eb-től, de sikerült az egész mezőnyből a legjobban alkalmazkodni mindezekhez. Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy a tavalyi világbajnoki arany és Eb-bronz mellé most egy Európa-bajnoki cím is társul. Edzőmmel jó taktikát raktunk össze, és ez eredményesnek bizonyult. Nem volt egyszerű, mert az éremfutam előtt nagyon sűrű volt a mezőny a dobogós helyek tekintetében” – értékelt Eb-győzelme után Érdi Máriacsapata tájékoztatása szerint. “Már a kontinensbajnokság előtt tudtam, hogy itt az győzhet, aki a legkevesebb hibát követi el, és jó döntéseket hoz. Próbáltam ezt a két dolgot minden futam előtt és alatt szem előtt tartani”.

Az MVM hajósa az elmúlt négy nagy világversenyen kétszer arany-, egyszer bronzérmet szerzett, az idei vb-n pedig csak azért maradt le a dobogóról és végzett a hetedik helyen, mert a gyártó hibája miatt futam közben kiszakadt a hajója talpcsigája.

“Természetesen nagyon örülök annak, hogy a vb-cím után ilyen hamar sikerült az Európa-bajnoki címet is elnyernem” – nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Hozzátette, hogy “néhány nagy név azért hiányzott a mezőnyből”, de az idei világbajnok, a dán Anne-Marie Rindom ott volt. “Egyértelműen az volt a cél, hogy őt sikerüljön megvernem” – hangsúlyozta. 

Kitért rá, hogy a gyenge szél és az ebből adódó kiszámíthatatlanság miatt nagyon fontos volt a kiegyensúlyozott versenyzés, a stabil eredmény.

Érdi és Strazzera
Érdi Mária és edzője Enrico Strazzera

“Tegnap is volt, hogy harmincadikként értem fel az első bójához és onnan kellett feljönnöm. Nagyon örültem, hogy ott volt a sebességem, és hogy ilyen kiszámíthatatlan körülmények között nekem sikerült a legjobban versenyeznem.”

A női olimpiai ILCA 6 osztályban 107 versenyző indult.

A férfiaknál pénteken nem rendeztek éremversenyt, ugyanakkor három futamot is le tudtak bonyolítani. A hazai szövetség tájékoztatása szerint eredetileg kettőt terveztek, de a nemzetközi szövetség úgy értékelte, hogy van idő egy harmadikra is, így végül még egyet lebonyolítottak.

Vadnai Jonatán megnyerte az elsőt, majd 14. lett, aztán ismét a leggyorsabbnak bizonyult, ezzel tudott az előző napi tizenötödikről a második helyre felzárkózni. Vadnai Benjamin hatodik volt csütörtökön, pénteken pedig 12., kilencedik, majd 18. lett, utóbbi eredményét azonban kiejthette.

Az olimpiai kvótát Vadnai Jonatán szerezte meg a tavalyi összevont világbajnokságon. Az utóbbi két játékokon Benjamin indult, de az elmúlt időben a fiatalabbik testvér mutatott jobb formát, negyedik volt a 2022-es Eb-n, a januári vb-n pedig 77 pontos előnyt gyűjtött bátyjával szemben, és most is előrébb végzett. A férfi olimpiai ILCA 7 hajóosztályban 136 vitorlázó indult.

Az athéni Eb magyar szempontból sporttörténelmi sikerrel zárult: a nőknél és a férfiaknál is lett magyar érmes.

(MTI)

A hetedik helyen végzett Érdi Mária