Elődöntőben a Csíkszereda, magyar bajnok az FTC-Telekom

Csíkszereda

Az SC Csíkszereda hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a Budapest Jégkorong Akadémia HC-t és így 4-2-es összesítéssel bejutott az Erste Liga elődöntőjébe. Ezzel az is eldőlt, hogy a Ferencváros lett a magyar bajnok, mivel a legjobb négy közé rajta kívül csak erdélyi klubok jutottak.

Eredetileg ez lett volna a záró, hetedik felvonás, azonban a második sorszámú találkozót bírói műhiba miatt törölték. Az eddigi összes csata minimális különbséggel dőlt el, ráadásul háromszor csak az első gólig tartó hosszabbításban.

Egy váratlan, takarásból leadott lövéssel szerzett vezetést a Szereda az 5. percben, majd Spencer Asuchak kapott végleges kiállítást fejre irányuló ütközés miatt, azonban az ötperces büntetés alatt nem tudott komoly helyzetet kidolgozni a Budapest JAHC. 

A szünet után ugyancsak egy takarásos lövéssel egyenlítettek a hazaiak, de egy hatalmas védelmi hibából megint a székely csapatnál volt a vezetés. Az egyik fővárosi helyzetnél úgy tűnt, hogy a korong a szeredai kapuba került, ám egy közel tízperces videózás után nem ítéltek gólt.

A harmadik harmad elején Tóth Richárd elviharzott, és Matt O’Connor jobb karja alatt a kapuba lőtt. 

Az első gólig tartó hosszabbítás egészen 19:32 percig elhúzódott, ekkor Részegh Tamás mértani pontosságú lövése kötött ki a bal felső sarokban.    

Kangyal Balázs, a Budapest JAHC vezetőedzője

“Az előző két mérkőzésen jobban játszottunk, mint a Csíkszereda, de ez csak egy megállapítás. Ha jobban is játszol, mint az ellenfél, ezt valahogy érvényesíteni kell. Ha nem tudod, akkor nem érdemled meg a továbbjutást. Ha a tavalyi évet is ide veszem ahol a Ferencváros ellen négy hazai meccsünket veszítettük el, majd utána a következő négy mérkőzésünkből is egyet tudtunk nyerni hosszabbításban, ezt pedig hosszabbításban veszítettük el, de ez nem elég ahhoz, hogy szintet tudjunk lépni. Persze, abszolút büszke kell, hogy legyek a srácokra, mert lehajtott fejjel dolgoztak egész évben. Ettől a csapattól ilyen háttérrel, ilyen életkorral azért a Ferencváros mögött megint mi vagyunk a másodikak a magyar bajnokságban, magyar kupa döntőt megint mi játszottuk a Fehérvárral, pont a Ferencvárost kiejtve. Összességében nem szabad azt mondani, hogy ez olyan rossz volt, de meg volt a sanszunk, hogy továbblépjünk egy ilyen erős Csíkszereda ellen. Ha ott a lehetőség, fel kell nőni a feladathoz és ezeket a találkozókat meg kell nyerni. Zárszóként gratulálok a Csíkszeredának és sok sikert kívánunk nekik.” 

Mark LeRose, a Csíkszereda másodedzője

“Pontosan erre számítottam, ez a két csapat közötti történelem. Minden meccs ebben a párharcban egyetlen gólon múlt. Mi edzők azt mondjuk négyet kell nyerni. A liga döntése miatt ez mos öt volt, de meg kell dicsérnem a játékosainkat, akik követték a tervet és megértették, hogy ez egy harc lesz és valóban az volt.” 

A Budapest JAHC kiesésével már csak egy magyar bázisú klub, a Ferencváros van versenyben

Az FTC-Telekom 2019, 2020, 2021, 2022 és 2023 után zsinórban hatodszor ünnepelhet magyar bajnoki aranyat, és 31 bajnoki címével tovább erősítette vezető helyét az örökranglistán az egyaránt 13-13 sikernél tartó UTE és Alba Volán előtt.

Jégkorong Erste Liga

Negyeddöntő, 6. mérkőzés:

Budapest JAHC – SC Csíkszereda 2-3 (0-1, 1-1, 1-0, 0-1), hosszabbítás után
Gól:
 Tóth Gergely (23.), Tóth Richárd (43.), ill. Salló Alpár (5.), David Levin (28.), Részegh Tamás (80.)

A párharcot 4-2-es összesítéssel a Csíkszereda nyerte.

Az elődöntőben a címvédő Gyergyói HK a Corona Brasovval, a magyar bajnok Ferencváros pedig a Csíkszeredával találkozik az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban.

A csaták pénteken kezdődnek Brassóban, illetve a Tüskecsarnokban

Forrás: MJSZ / MTI

Elődöntőbe jutott a Brassó, előnyben a Csíkszereda