Egy kivételével csak az olimpiai A-szintes úszók indulnak a dohai világbajnokságon

Holló Balázs
Holló Balázs a férfi 400 méteres vegyesúszás előfutamában a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a romániai Otopeniben. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sós Csaba szövetségi kapitány egy kivétellel csak a már olimpiai A-szintet teljesített úszókat nevezi egyéniben a február 2. és 18. között Dohában sorra kerülő olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságra. 

A hazai szövetség tájékoztatása szerint a szokottnál kisebb csapattal vesz részt a vb-n a válogatott, de a szóba jöhető úszók közül sem mindenki lesz ott a rajtnál, mivel a 200 háton címvédő Kós Hubert nem szakítja meg az arizonai olimpiai felkészülését a verseny miatt.

Holló Balázs esetében a kapitány eltekintett az A-szintes kritériumtól, mivel ő döntőt úszott a fukuokai vb-n, és talán épp Dohában teljesíti majd a párizsi szintet.

 További úszók néhány napra érkeznek majd Dohába, Sós Csaba ugyanis még a vegyesváltókban is lát esélyt az ötkarikás kvótaszerzésre. Az Egyesült Államokban tanulók közül Kós klubtársa, Sárkány Zalán esetleg engedélyt kaphat, hogy 1500 méteren ússzon, illetve még Ábrahám Minna és Kalmár Aliz megjelenésére is lehet esély.

A nyíltvízi úszóknál a legutóbbi világkupán elért helyezések alapján Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid kap lehetőséget, Gálicz Péter tartalékként utazik, míg a nőknél Fábián Bettina és Szimcsák Mira utazik, valamint Olasz Anna lesz a tartalék. 

sportlövő Európa-bajnokság

Az elnökség emellett jóváhagyta, hogy az eredetileg júniusra tervezett országos bajnokságot tavasszal rendezzék meg, így arra április 9. és 12. között, előreláthatólag a Duna Arénában kerül sor az Európa-bajnokság nemrég bejelentett időpontja (június 10-23.) miatt. 

A magyar csapat

Medence

Férfiak:
Betlehem Dávid, Holló Balázs, Jászó Ádám, Kovács Benedek, Márton Richárd, Németh Nándor, Rasovszky Kristóf, Szabó Szebasztián, Telegdy Ádám, (Sárkány Zalán?)

Nők: 
Késely Ajna, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Szabó-Feltóthy Eszter

Vegyes váltó: 
Kalmár Aliz (Békési Eszter?), Komoróczy Lora, Senánszky Petra, Ugrai Panna, Sós Dániel, Mészáros Dániel, Kapás Boglárka, (Ábrahám Minna?)
    
Nyílt víz

Férfiak:
Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Gálicz Péter (tartalék)

Nők: 
Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Olasz Anna (tartalék)

Forrás: MÚSZ / MTI

Wladár Sándor: az utánpótlásban elért eredmények bizakodásra adnak okot