Debrecen fideszes polgármestere nekiment a kormánynak

Papp László
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a Debreceni Egyetem új meddőségi központjának átadásán 2023. szeptember 26-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A veszélyhelyzeti kormányrendelet visszavonását kéri a kormánytól Debrecen polgármestere.

Papp László (Fidesz-KDNP) hétfői közleményében azt írta, elfogadhatatlan, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést.

A debreceni polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés.  

Így születhetett meg Debrecenben az ország legszigorúbb, az európai uniós előírásokon is messze túlmutató környezetvédelmi engedélye a CATL akkumulátor üzeme kapcsán.

Papp László emlékeztetett rá: néhány héttel ezelőtt született egy jogszabály, amely lehetővé tette, hogy a szabályt szegők környezetvédelmi szerződést kössenek a kormányhivatalokkal. Majd ígéret született arra, hogy módosítják a rendeletet úgy, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozzon. 

A szavakat tetteknek kell követni – tette hozzá a polgármester, aki közleményében felkérte

“Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet”

“Fontosnak tartom a Dunaferr megmentését célzó törekvést, de ez nem járhat együtt azzal, hogy bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól. Különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátor gyárakra” – fogalmazott Papp László, aki szerint olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel. 

“Debrecen polgárainak biztonsága nem szerződés kérdése. Ez megkerülhetetlen kötelességünk”

-zárta sorait Papp László.

A kormány lecsap a Magyar Nemzeti Bankra?