Csomós Mixi: Hat szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Az első tíz gyorsasági szakaszból hatot megnyert Csomós Miklós és Bán Viktor a Rally Hungaryn, ahol egy defekt ellenére is 15 másodperc előnnyel vezették a versenyt. A Hungarian Motorsport Academy párosát már csak két szakasz választotta el az első rally Európa-bajnoki futamgyőzelmétől, amikor Óhután a kihordáson felúszott a Skoda Fabia Rally2 evo, lesodródtak az útról, fának ütköztek és kiestek.

Jól kezdődött az idei rally Európa-bajnokság záró futama, a Rally Hungary Csomós Miklós és Bán Viktor számára. Péntek este a nézőcsalogató Rabócsiringen még csak a 11. időt autózták, ám szombat reggel azonnal szakaszgyőzelemmel kezdtek és át is vették a vezetést. A szombati első kör öt szakaszából négyet megnyertek és 14 másodperc előnnyel érkeztek a nap közbeni szervizparkba.

Az igazán versenyzőt próbáló szombati második körben újabb két szakaszgyőzelmet szereztek, amivel megnyugtató 22 másodpercre növelték előnyüket úgy, hogy gyakorlatilag végig kontrollálták a versenyt.

Vasárnap különösen nehéz nap várt a versenyzőkre, hiszen a négy gyorsasági szakaszt szervizpark nélkül kellett teljesíteni. Ezek közül az első szakaszt újra a Csomós–Bán kettős nyerte, megszerezve ezzel a hatodik gyorsasági győzelmüket.

A vasárnapi második, összességében 10. gyorsasági több párosnak is fejtörést okozott. Mixiéknek is volt egy kisebb megforgásuk, majd három kilométerrel később bal első defektet kaptak. Nem ők voltak az egyetlenek, legnagyobb riválisuk is defekttel jött le, így az előnyükből 15 másodpercet megtartottak.

A defektes kereket kicserélték, a leszakadt kartervédőt a csomagtartóban rögzítették és kisebb kozmetikai sérülésekkel mentek tovább.

A 11. óhutai gyorsasági előtt megbeszélték, hogy előnyükből 3–5 másodpercet leadnak az utolsó gyorsasági előtt. Azonban egy kihordáson felúszott a Skoda Fabia Rally2 evo, lecsúsztak az útról és fának ütköztek. A versenyzők nem sérültek, de nem tudták folytatni a versenyt.

“Nagyon sajnálom, hogy a szurkolóknak és a támogatóinknak nem tudtuk megszerezni az Európa-bajnoki futamgyőzelmet” – mondta Csomós Miklós. – “A felkészülésünk tökéletes volt, a Diósgyőr Rallyval és a szerdai teszttel. Nyomás nélkül a saját tempónkat autóztuk és végig kontroll alatt tartottuk mindent.

Hazai pályán mentünk, de ettől függetlenül a Rally Hungary nagyon nehéz verseny volt. Az első tíz gyorsaságiból hatot nyertünk, ami szerintem nagyon jó eredmény, főleg hogy a WRC2-es világbajnok, a korábbi Rally Hungary győztes, Mads Ostberg volt a legnagyobb ellenfelünk.

A defektünk után (Bán) Vityával megbeszéltük, hogy nem kockáztatunk, ha Óhután Madstől kapunk 3–5 másodpercet, akkor sem történik semmi. Így is mentünk. A kihordáson azonban megúszott az autó hátulja és nekimentünk egy fának, ami sajnos a verseny végét jelentette számunkra.

Az autó összetört, újra kasztnit cserélünk, viszont volt biztosításunk, úgyhogy ezzel most nem lesz gond. A 2024-es szezonnyitó Eb-futamra készen leszünk vele, és az egész csapatunk nevében ígérhetem, hogy mindent el fogunk követni azért, hogy nagyon sok örömet szerezzünk a szurkolóknak.

Köszönöm, hogy ennyien kijöttetek és szurkoltatok nekünk. A rendezőknek pedig csak gratulálni tudok, nagyon magas színvonalú versenyt rendeztek, büszkék lehetünk a magyar Eb-futamra. Találkozunk jövőre!“