Cseh Katalin: az Európai Bizottság engedett Orbán zsarolásának

Cseh Katalin
Cseh Katalin

Az Európai Bizottság nem fogja fel, hogy mekkora kárt okozott azzal, hogy engedett Orbán zsarolásának – írja a Momentum Mozgalom közleményében Cseh Katalin a párt Európa Parlamenti képviselője.

Az Európai Parlamentben szólalt fel Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője és arról beszélt, hogy mekkora kárt okozott az EU azzal, hogy engedett Orbán Viktor zsarolásának és feloldotta a zárolását az uniós pénzek egy részéről.

“Ezzel nem csak Orbánt, hanem minden egyes feltörekvő autokratát arra ösztönöznek, hogy kövessék ugyanezt a zsaroló taktikát: építsd le a demokráciát, gyengítsd az EU-t belülről, fenyegetőzz a vétóval, majd nyújtsd a markod az eu-s forrásokért”

– mondata felszólalása elején Cseh.

A Momentum politikusa szerint a legnagyobb probléma ezzel a metódussal az, hogy így teret enged az EU a további visszaéléseknek és a pénzek feloldásának napján még meg is dicsérték a magyar jogállamiságot, miközben itthon éppen elfogadták a “szuverenitásvédelmi” törvényt. “Ez a törvény még az Orbán-mércével is elnyomás” – tette hozzá a képviselő.

“Úgy gondolják, hogy ez a törvény jutalmat érdemel? Mert Önök ezt a jelet küldték, gyakorlatilag zöld utat adtak ennek a törvénynek. Ezért nem maradunk csendben itt, az Európai Parlamentben, mert úgy tűnik mi vagyunk az egyetlen védelmezője a demokratikus értékeknek”

– zárta Cseh.

Deutsch Tamás: az EP azért támadja Magyarországot, mert nemet mond a migrációra és a “genderőrületre”

“Szégyenletes és abszurd, hogy az Európai Parlament azért akarja felfüggeszteni Magyarország szavazati jogát, mert fontos politikai kérdésekben nem értünk egyet. Ez a legalja mindennek” – mondta el az Európai Parlament délelőtti vitájában Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Strasbourgban.

A február elsejei rendkívüli uniós csúcs kapcsán Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának delegációvezetője kiemelte: Ukrajnát segíteni kell, de ezt az uniós költségvetésen kívül kell megtenni, és nem lehet közös hitelből finanszírozni. Hozzátette: Magyarország kész saját költségvetéséből segíteni Ukrajnát.

Deutsch Tamás a vita kapcsán hangsúlyozta: nevetséges és abszurd, hogy az Európai Parlament ismét Magyarországgal van elfoglalva.

“Azért támadnak, mert nemet mondunk a migrációra, a genderőrületre, és mert Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna ügyében azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”

– mondta. 

Hozzátette: Magyarország kész Ukrajna támogatására, de azt szeretné, hogy az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget az Unió költségvetésén kívül adják. Magyarország nem szeretne közös hitelt felvenni, de készen áll arra, hogy a rá eső összeget a nemzeti költségvetésből biztosítsa Ukrajnának.

Kósa Ádám a vitában rámutatott: az uniós szerződések alapján erre egyedül felhatalmazott Európai Bizottság szerint Magyarország teljesítette a jogállamisági feltételeket az igazságügy területén, ez tény. Ha valóban egyenlő mércével mérnek minden tagállamot, lépjenek fel a lengyel jogsértésekkel szemben! Akkor elhiszem, hogy Önök a jogállamiságért aggódnak és nem másért.”

Hidvéghi Balázs az unió költségvetése kapcsán kiemelte: minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni. “Az ideológiai zsarolás elfogadhatatlan. Ha Önök valódi jogállamisági problémákat akarnak látni, akkor inkább Lengyelországgal kellene foglalkozniuk” – mutatott rá az EP-képviselő.

Az Európai Parlament azon javaslata kapcsán, miszerint Magyarország szavazati jogát fel kellene függeszteni, Hidvéghi kiemelte: diktatúrákban van olyan, hogy vita helyett megpróbálják elhallgattatni azokat, akik más véleményen vannak.

“Önök ezzel az Európai Unió sírját ássák. Ébredjenek fel, és hagyjanak fel ezzel az őrültséggel”

– zárta felszólalását az EP-képviselő.

A Legfőbb Ügyészség nem várt karácsonyi ajándéka két ellenzéki politikusnak