Csák János vezeti a jövő minisztériumát

Csák János
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (j) és Parragh László, az MKIK elnöke a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közötti együttműködési megállapodás aláírásán a minisztériumban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Együttműködési megállapodást kötött a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a dokumentumot hétfőn írta alá Csák János miniszter és Parragh László, az MKIK elnöke.

Az aláírást megelőzően Csák János hangsúlyozta, hogy az MKIK a magyar gazdaság gerincét alkotó kis- és középvállalkozói szféra legnagyobb reprezentatív szervezete, amely országos jellege révén a legtöbb információval, tudással rendelkezik erről a szektorról, legyen szó finanszírozásról, stratégiáról, képzésről, vagy a magyar gazdaság beszállítói rendszeréről.

A miniszter szerint a kormánynak elemi érdeke, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával szövetségi kapcsolatot építsen ki, hiszen Magyarország hozzáadott-érték mutatóban még mindig le van maradva az Európai Unió átlagától.

Csák János saját tárcáját a jövő minisztériumának nevezte, mert a felsőoktatást, innovációt, tudományt, szakképzést, felnőttképzést érintő döntések meghatározzák azt, hogy milyen lesz a magyar gazdaság tíz év múlva.

A miniszter szerint a kamara kitartó munkájának is köszönhető, hogy az OECD felmérése szerint Magyarország szakképzési rendszere a három legjobb között van. Most ezt a munkát kell megerősíteni – jelentette ki, hozzátéve, hogy folyamatosan finomítják a szakképzési és felnőttképzési rendszert. Példaként említette, hogy a magyar egyetemek is részt vehetnek a felnőttképzésben, és ott is a gazdaság szempontjait kell érvényesíteni.

Parragh László, az MKIK elnöke felidézte, hogy a kamara rendszeresen köt megállapodásokat konkrét területekre a magyar kormánnyal, a minisztériumokkal. Az első ilyen jellegű megállapodást 2000-ben írták alá, ami arról szólt, hogy a képzésben a szakképzés, a duális képzés irányába mozdulnak el. A mostani együttműködésben kiemelt szerepet kap az emberi innováció, az előrelépés képességének megteremtése – mondta.

A kamara elnöke óriási lépésnek nevezte a felnőttképzés és a felsőoktatás összekötését, annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a szakképzésből be lehessen lépni a felsőoktatásba.

(MTI)

Csák János elbocsátotta L. Simon Lászlót, aki a döntést tudomásul veszi, de nem tudja elfogadni