Corona Brasov – FTC-Telekom finálé lesz a jégkorong Erste Ligában

Adam Brady
Adam Brady lő kapura

Hosszabbítás után az FTC-Telekom 2-1-re győzött Csíkszeredában, így 4-2-es összesítéssel bejutott a Corona Brasov elleni döntőbe a jégkorong Erste Ligában.

A Corona Brasov a címvédő Gyergyói HK otthonában begyűjtötte az elődöntős továbbjutáshoz szükséges negyedik győzelmet.

Gyergyószentmiklóson a vendégek a 4. percben jutottak előnyhöz, majd a második harmadban beindult a brassói henger, amellyel 4-0 lett az állás. A címvédő ugyan szépített, majd az 54. percben Bodo Christopher is eredményes volt, ez kevés volt. A hajrában kockáztatott a GYHK, de lehozott kapus mellett gólt kapott, így kiesett.

Strenk Hunor, a Corona Brasov másodedzője

“Ismét egy nagyon szoros szériát játszottunk a Gyergyó ellen, azokon a mérkőzéseken, amikor nyerni tudtunk, akkor a játék képe alapján is megérdemeltük ezeket a győzelmeket. A mai mérkőzés kulcsa szerintem az volt, hogy a fontos pillanatokban, amikor lehetőségünk adódott, élni is tudtunk a helyzeteinkkel. Jól menedzseltük az időt és a korongot is amikor a közelebb jött a Gyergyó, majd Blackwater gólja végleg el tudta dönteni a találkozót.”

Szilassy Zoltán, a Gyergyó vezetőedzője

“Többségében kontrolláltuk a játékot, nem is játszottunk rosszul, viszont óriási szarvashibákat vétettünk a bekapott góloknál. A modern hokiban a kevesebb hiba nyeri a meccseket, és mi többet hibáztunk. Ebben idén nem voltunk olyan jók, mint tavaly, amikor sokkal több lőtt góllal tudtuk kompenzálni az ellenfél lefordulásait. A szériát nézve mi sokkal hullámzóbbak voltunk, gratulálunk a Brassónak, fáj természetesen az eredmény, de el kell fogadjuk. Ebből tanulni kell, és erősebben jövünk majd vissza jövőre.”

Csíkszeredában egészen a mérkőzés derekáig nem esett gól, ekkor emberelőnybe kerültek a hazaiak, azonban Tóth Gergő emberhátrányban betalált. A 45. percben Sofron István takarásból leadott lövéssel egyenlített. Már csak 15 másodperc volt hátra az alapidőből, amikor a korong a ferencvárosi kapuba került. A Soós Dániel, Mach Márton bírókettős azonban videózás után nem adta meg a gólt, mert úgy ítélték meg, hogy David Levin neki ütközött az FTC kapusának, a védett területen belül álló Arany Gergelynek, akinek kiesett a bot a kezéből, így nem tudta védeni a szeredai Salló Alpár lövését.

Jöhetett az első gólig tartó hosszabbítás. Eleinte az FTC előtt adódtak hatalmas helyzetek, de ezek kimaradtak. Amikor már 12 perce tartott a hirtelen halál, akkor Nolan LaPorte tette vissza a kapu mögül a korongot Adorján Attila kapust átcsalva a rövid oldalra, és így Adam Brady a félig üresen maradt kapuba lőtt, eldöntve ezzel a párharcot.

Václav Novák, a Csíkszereda vezetőedzője

“Két szóban szeretném értékelni a ma esti mérkőzést: nagyon sajnálom! Köszönöm szépen a szurkolóknak a mai buzdítást! Nagyon sajnálom!”

Fodor Szabolcs, az FTC vezetőedzője

“Tudtuk jól, hogy a Csíkszeredának élet-halál kérdés a mai, és hazai pályán játszanak, ahol nagyon erősek. Általában az ilyen meccsek nem sok gólosak, ahogy most is. Nagyon figyelnek ilyenkor a csapatok a védekezésre, ahogyan most is bebizonyosodott, és kevés gólos mérkőzés volt. Valahogy sikerült bekaparnunk egy gólt, de a Csíkszereda visszajött a harmadik harmadban, és ott ránk is jöttek elég erőteljesen. Nagyon jó mérkőzés volt. Azt gondolom, a bajnokság egyre jobban fejlődik, egyre jobbak a csapatok, egyre nehezebb bejutni egy ilyen bajnokság döntőjébe. A mai meccsről is el lehet mondani, ugyanúgy ahogyan a Tüskében, hogy nagyon színvonalas mérkőzés volt. A Csíkszeredának rengeteg gyors és technikás játékosa van, nehéz őket tartani, de valahogy kihúztuk 1-1-el a hirtelen halál előttig, és ott úgy éreztem, egy picit nekünk azért több helyzetünk volt, többször megnyerhettük volna a meccset, aztán a sokadik helyzetünket szerencsére sikerült valahogy kihasználni. Le a kalappal a csapat előtt, mert mindenki, aki itt volt, – mert volt néhány hiányzónk – az száz százalékot nyújtott, és apait-anyait beleadott, szóval le a kalappal előttük! Nagyon örülünk, hogy bent vagyunk a döntőben!”

A Brassó elleni döntő pénteken kezdődik az FTC otthonában, a Tüskecsarnokban.

Jégkorong Erste Liga

Elődöntő, 6. mérkőzés:

SC Csíkszereda – FTC-Telekom 1-2 (0-0, 0-1, 1-0, 0-1), hosszabbítás után
Gól:
 Sofron István (44.), ill. Tóth Gergő (30., emberhátrányban), Adam Brady (72.)

A párharcot 4-2-es összesítéssel az FTC nyerte.

Gyergyói HK – Corona Brasov 2-6 (0-1, 1-3, 1-2)
Gól:
 Matias Petteri Haaranen (39.), Bodó Christopher (54., emberelőnyben), ill. Jared Michael van Wormer (4.), Philippe Corner (22.), Adam Frederick Holwell (28.), Judd Blackwater (55.), Radim Valchar (57., üres kapuba)

A párharcot 4-2-es összesítéssel a Brassó nyerte.

Forrás: MJSZ / MTI

Hazai pályán nyert a magyar bajnoki címvédő Ferencváros