Caroline Wozniacki is pályára lép a magyarok ellen

Wozniacki
Caroline Wozniacki

Nehéz csoportba került a tartalékos magyar női teniszválogatott a Billie Jean King Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának jövő heti tornáján, amelynek a portugáliai Oeiras ad otthont.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a vasárnapi sorsoláson Ausztria, Bulgária és Dánia lett Palágyi Miklós kapitány együttesének az ellenfele az A jelű kvartettben. 

Az első nap a bolgár csapat ellen kezdünk. Utána a két győztes és a két vesztes mérkőzik, és jön a záró csoportkör, ami után négy hármas csoportban folytatódik a helyosztó.

A csoportban a 3. hely már biztos benntmaradást jelent, de a tartalékos csapattal, az ellenfelek ismeretében ez is bravúrnak számítana.

Ausztria ellen legutóbb 2015-ben játszottunk, akkor a Syma Csarnokban Babos Tímea és Jani Réka is nyert egyesben, valamint győzött a Babos, Bondár Anna duó is. Az osztrák csapatot Julia Gabher (130.), Sinja Kraus (222.), Tamira Paszek (337.), Tamara Kostic (672.) és a 33 éves Melanie Klaffner (1298.) alkotja.

A dánok ellen két évvel ezelőtt Törökországban nyertek a magyar lányok, Jani Réka és Udvardi Panna mellett győzött a Bondár Anna, Tóth Amarissza kettős is. A dánok elsőszámú játékosa Clara Tauson (87.), és ismét válogatott a volt világelső Caroline Wozniacki (118.) is. A további csapattagok: Johanne Svendsen (516.), a 18 éves Rebecca Munk Mortensen (604.) és 17 éves Laura Brunkel.

Clara Tauson 2021-ben Lyonban 6:2, 6:3 arányban győzte le Babos Tímeát, Wozniacki 2017-ben Wimbledonban 6:4, 4:6, 6:1 arányban nyert az akkor elsőszámú magyar teniszezőnő ellen.

Bulgária ellen utoljára 2016-ban Izraelben játszott a női válogatott, a Gálfi Dalma, Stollár Fanny páros nyert, ám Gálfi és Jani Réka is kikapott egyesben. Magdalena Malejeva szövetségi kapitány csak négy játékost nevezett a tornára: Viktorija Tomovát (74.), Gergana Topalovát (253.), Isabella Sinikovát (266.) és Lia Karatancsevát (505.)

Babos Tímea és Viktoria Tomova korábban kétszer játszott egymás ellen, 2019-ben Tajvanon Babos 6:1, 6:2 arányban nyert, míg idén Dubajban Tomova 6:4, 6:3 arányban nyert a soproni teniszező ellen.

A három csoport első helyezettje és a másodikok különcsatájának a győztese jut tovább a világdöntő selejtezőjébe, míg a 12 csapatos torna utolsó két helyezettje kiesik a zóna II-es csoportjába.

A magyar válogatottat Babos Tímea (160.), Stollár Fanny (282.), Szabanin Natália (581.) és Nagy Adrienn (717.) alkotja, az egyaránt top 200-as Bondár Anna, Gálfi Dalma és Udvardy Panna lemondta a szereplést.

A magyarok egy évvel ezelőtt Antalyában másodikként továbbjutottak az euro-afrikai zóna I-es csoport tornájáról, majd novemberben Belgiumban 3-1-re kikaptak a rájátszásban, így nem kerültek be a 2024-es világdöntő selejtezőjébe.

Forrás: ITF / MTI

Stollár Fanny is pályára lép Portugáliában

Bondár, Gálfi és Udvardy nélkül a magyarok Portugáliában