Bronzérmes a férfi kardcsapat Madridban

kardcsapat
Rabb Krisztián, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szilágyi Áron. Fotó: Héctor Salvatierra #BizziTeam

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Rabb Krisztián összeállítású együttes a 16-os táblán a georgiaiakat 45-40-re, majd a negyeddöntőben a németeket 45-35-re győzte le a viadal eredményközlője alapján.

A magyarok az elődöntőben 45-42-re kikaptak az amerikaiaktól úgy, hogy az utolsó pár előtt a tengerentúliak nyolc találattal vezettek, a sérüléséből felépült és a spanyol fővárosban visszatért háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi pedig az utolsó párban 10-5-re verte a vb-címvédő Eli Dershwitzet. A tavaly vb-győztes magyar válogatottból sérülése miatt hiányzott Szatmári András.

A bronzmérkőzésen aztán megint magabiztos – a franciák elleni 45-38-as – győzelem következett.

Decsi András, a válogatott edzője

“Nagyon örülök, hogy a körülmények ellenére sikerült folytatni sorozatunkat, és ismét négy közé jutottunk, sőt, érmet is nyertünk. Számomra az egyik legfontosabb, hogy Áron teljesen egészségesnek tűnt, és élvezte a vívást. Ez igen jó jel… Az ugyancsak örömteli, hogy Rabb Krisztián nagyon szépen mutatkozott be a válogatottban, a jövő feltétlenül az övé! Legyen Szatmári Andris is teljesen egészséges, és akkor minden álmunk teljesülhet a nyáron.”

A nők plovdivi világkupáján a magyarok a hetedik helyen végeztek

Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca alkotta együttes a nyolcaddöntőben 45-14-re nyert a britek ellen, a negyeddöntőben viszont egyetlen tussal, 45-44-re kikapott a spanyoloktól. Az 5-8. helyért előbb 45-37-es vereséget szenvedtek a magyarok az olaszoktól, végül 45-35-re verték az amerikaiakat.

Gárdos Gábor vezetőedző a verseny után úgy nyilatkozott a hunfencing.hu oldalnak, hogy a nemzetközi válogatási idény zárultával a tavaly világbajnok négyest, azaz az ezúttal vívó csapatot jelöli az olimpiai szereplésre. 

“Azt pedig, hogy kik indulnak a ranglista győztese mellett egyéniben, a júniusi, bázeli Európa-bajnokság után döntöm el” – tette hozzá.

A párbajtőrözőknél ezúttal nem kerültek a legjobbak közé a magyarok, mivel mindkét együttes vereséget szenvedett nyolcaddöntős mérkőzésén.

Az egyesült arab emírségekbeli Fudzsejrában rendezett női világkupán a Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga négyes egyetlen tussal alulmaradt a 16 között a Tokióban olimpiai bajnok észtekkel szemben, utána viszont legyőzte a németeket, az amerikaiakat és az ukránokat, így kilencedik lett.

Férfi kardcsapat Világkupa, Madrid, 24 induló

Nyolcaddöntő: Magyarország-Grúzia 45:40 (Gémesi +5, Decsi +3, Rabb 0, Szilágyi -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:35 (Rabb +11, Gémesi +5, Szilágyi +2, Decsi -8).

Elődöntő: Magyarország-Egyesült Államok 42:45 (Szilágyi +7, Rabb -2, Gémesi -8).

A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 45:38 (Szilágyi +8, Gémesi 0, Rabb -1).

Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Egyiptom, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Somlai Béla, Decsi András).

Forrás: Hunfencing.hu / MTI

Az olimpiai aranyérem még hiányzik Szatmári András gyűjteményéből