Boczkó Gábor: nagyon fontos, hogy minden fegyvernemben lesz magyar vívó az olimpián

Boczkó
Boczkó Gábor

A hétvégén lezárult a vívók egyéves olimpiai kvalifikációs időszaka, mely során a magyarok minden fegyvernemben szereztek indulási jogot a párizsi játékokra, ami Boczkó Gábor szövetségi kapitány szerint nagyon fontos és örömteli.

Az olimpiára a férfi és női kard- , illetve a férfi párbajtőrcsapat jutott ki, míg férfi és női tőrben, illetve női párbajtőrben egyéni kvótát sikerült szerezni. A szakvezető – aki a férfi kardozók budapesti világkupaversenyét követően értékelte az M4 Sportnak az elmúlt egy évet – külön kiemelte, hogy a három csapat kvalifikációja rendkívül magabiztos volt, ráadásul mindhárom egység nagyon előkelő helyen áll a rangsorban, ami nagyon biztató az olimpiára nézve.

“Mindhárom csapat gyakorlatilag az utolsó előtti versenyen bebiztosította a kijutását, úgyhogy ez ebből a szempontból jó volt” – mondta a szakember. 

“Innentől az a lényeg, hogy az olimpián minél jobb helyzetből várjuk a negyeddöntőt. Minden fegyvernemben van még egy világkupa és az Európa-bajnokság, de azon leszünk, hogy minél előrébb végezzünk a rangsorban és – talán így nevezhetjük, hogy – könnyebb ellenféllel kezdjünk, de hát az sem lesz egyszerű. Így, hogy a világanglistán egy-háromban van mindhárom csapat, így maximálisan az érem a cél, nincs más.”

Ez utóbbi gondolatot Boczkó Gábor azzal egészítette ki, hogy nyomást nem akar rakni a csapatokra, de úgy gondolja, ha egy magyar vívó elindul az olimpián, akkor nem lehet más célja, mint az aranyérem.

Az egyéni kvóták közül Dósa Dánielét külön kiemelte a kapitány, mivel a Törekvés klasszisa az első magyar férfi tőröző, aki ötkarikás játékokon szerepelhet a 2000-es sydneyi olimpia óta, melyen Marsi Márk lépett pástra.

“Eddig mindig úgy voltunk vele, hogy a tőr, de főleg a férfi tőr egy kicsit mostohagyerekként le van maradva, kevés eredménye volt. Legutóbb Sydneyben volt Marsi Márk révén férfi tőröző olimpián, de most Dósa Dani rendkívül nagy hajrával, rendkívül erős évvel a háta mögött ki tudott jutni. Ráadásul világranglista tizesként jutott ki. Nagyon régóta nem volt már ilyen” – méltatta Boczkó Gábor a Törekvés sportolóját.

Forrás: M4 Sport

Az olimpiai aranyérem még hiányzik Szatmári András gyűjteményéből