Biztos olimpiai résztvevő a női kardcsapat

női kardcsapat
Szűcs Luca, Márton Anna, Battai Sugár és Pusztai Liza

A magyar női kardcsapat a hetedik helyen végzett vasárnap az athéni világkupaversenyen, ezzel, illetve a többi eredmény alakulásával biztossá vált a párizsi olimpiai részvétele.

A görögországi viadal előtt a második helyen állt a világbajnok magyar együttes, amely ezúttal a negyeddöntőben kikapott az ugyancsak a kvótáért küzdő, később ezüstéremmel záró ukránoktól, de – amint arról a hunfencing.hu oldal beszámolt – a többi eredmény úgy alakult, hogy a magyarok ötkarikás indulását már nem fenyegeti veszély. Az élmezőny összesűrűsödött, a magyar csapat azonban megőrizte második helyét.

A második – októberi – térdműtétje után a nemzetközi porondra ezen a versenyen visszatért Márton Anna, valamint Pusztai Liza, Battai Sugár és Szűcs Luca alkotta együttes a nyolcaddöntőben 45-26-ra verte a görögöket, majd a legjobb nyolc között 45-31-re kikapott az ukránoktól. A folytatásban szoros mérkőzésen 45-42-es vereséget szenvedett a dél-koreaiaktól, végül 45-39-re legyőzte az amerikaiakat.

“Nem az éremszerzésről szólt ez a verseny, az majd az olimpia lesz. Ez a kvótáért ment, és ezt, hála Istennek, sikerült megszerezni. Nagyon megszenvedtünk érte, nagy volt a nyomás, de összeszedtük magunkat és megszereztük” – nyilatkozott az M1 aktuális csatornának Márton Anna.

Mint mondta, a térdével és a jelenlegi állapotával kapcsolatban felemás érzései vannak

“Ha azt nézem, hogy bő fél év kihagyás, két térdműtét és körülbelül egy hét vívás után így tudtam teljesíteni, annak nagyon örülök. Ha pedig azt nézem, hogy sajnos bedagadt, meg fájt az izomzatom is, még nem szokott hozzá ehhez a versenyszituációhoz, akkor tudom, hogy rengeteget kell még edzenem és javítanom ahhoz, hogy visszatérjen a százszázalékos forma. De úgy gondolom, most az a cél, hogy az olimpián legyek csúcsformában, és erre minden esély megvan, mindent meg fogok tenni ennek érdekében” – hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy már többször bebizonyították: bennük van az aranyérem, mindenkit le tudnak győzni

“Nagyon szeretnénk az olimpián olyan felszabadultan vívni, mint a világbajnokságon, szeretnénk élvezni a vívást. Nem akarunk úgy járni, mint például ezen a versenyen, hogy a nyomás miatt nem tudjuk kiadni magunkból a maximumot. Minden képességünk, minden segítségünk megvan ahhoz, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani az olimpián, és ez az aranyérmet is jelentheti nekünk” – vélekedett.

Gárdos Gábor, a női kardszakág vezetőedzője kiemelte: úgy alakult a helyzet, hogy őket már nem lehet kipöckölni az olimpiáról, még akkor sem, ha a hátralévő versenyen egyetlen pontot sem szereznek.

Az ukránok elleni elődöntőről úgy vélekedett, a fiatal csapat nehezen viselte a terhet, annak ellenére, hogy közülük hárman már kétszeres világbajnokok.

“Az olimpia az egészen más verseny, nagyon nehéz kijutni” – indokolta a kicsit gyengébb teljesítményt.

“Mi úgy jutunk ki, ha nem számítjuk be a következő versenyt, hogy megnyertük a világbajnokságot, háromszor harmadikok lettünk, abban benne van egy Európa-bajnoki harmadik hely, és van két hetedik helyünk, a legrosszabb pedig kiesik” – mondta, hozzátéve, hogy ezúttal egyik lánynak sem volt túl jó napja. 

“Néha van ilyen a sportban, reméljük, hogy ez a fontos versenyen nem így lesz… Én az olimpiára gondolok” – tekintett előre.

Az egyéves kvalifikációs időszakban még egy csapatverseny van hátra, ezt két hét múlva a belgiumi Sint-Niklaasban rendezik, a magyarok viszont már nem szorulhatnak ki az ötkarikás mezőnyből.

A csapatkvóta azt jelenti, hogy egyéniben is indulhat három kardozó.

Korábban a férfi kard- és párbajtőrcsapat is kivívta a párizsi részvételt, míg női párbajtőrben, illetve férfi és női tőrben egy-egy egyéni kvóta megszerzésére van esély.

Negyedik a férfi kardcsapat Padovában

A magyarok közül a legjobb eredményt elérve Szatmári András a nyolcaddöntőig jutott a férfi kardozók olaszországi világkupa-versenyén, Padovában.

A 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes vívó a főtáblán 15-11-re verte a román Razvan Ursachit, majd 15-13-ra a francia Jean-Philippe Patrice-t. A nyolcaddöntőben az egyiptomi Ziad Elsziszivel mérkőzött meg, és 15-12-es vereséget szenvedett – a viadal eredményközlő oldala szerint.  

A háromszoros olimpiai aranyérmes, vb- és Eb-győztes Szilágyi Áron – aki Szatmárihoz hasonlóan kiemeltként csak a főtáblán kezdett – az első fordulóban 15-13-ra kikapott az olasz Daniele Franciosától. A Luxardo Kupát 2022-ben hazahozhatta Szilágyi, miután akkor harmadszor nyerte meg a nagy múltú viadalt.

Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Szilágyi Áron. Fotó: Eva Pavía #BizziTeam

A tavaly világbajnok magyar együttes harmadik tagja, Gémesi Csanád egy kört ment szombaton, akárcsak a negyedik főtáblás magyar, Rabb Krisztián.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású világbajnok válogatott a nyolcaddöntőben 45-24-re nyert a lengyelek, a legjobb nyolc között pedig 45-37-re az irániak ellen. A döntőért viszont 45-42-re kikaptak a magyarok úgy, hogy az amerikaiak a végén fordítottak, végül a bronzmeccsen 45-28-as vereséget szenvedtek a franciáktól.

Az egyéves kvalifikációs időszak utolsó előtti csapatversenyét a rangsor éllovasaként kezdő magyar együttes számára az volt a tét, hogy milyen pozícióból és melyik válogatott ellen kezdi majd az olimpiát. Ebből a szempontból nem dőlt el semmi, ugyanez lesz a tét a három hét múlva esedékes, budapesti záráson is.

Férfi kard egyéni Világkupa, Padova, 240 induló

A legjobb 32 közé jutásért:Szatmári-Ursachi (román) 15:11, Gémesi-Kindler (német) 15:8, Rabb-Low (hongkongi) 15:5,Szilágyi-Franciosa (olasz) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-J-P. Patrice (francia) 15:13, Gémesi-Srinualnad (thaiföldi) 12:15, Rabb-S. Petrice (francia) 7:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Elsissy (egyiptomi) 12:15.

Végeredmény: 1. Colin Heathcock (amerikai), 2.Luigi Samele (olasz) , 3. Santiago Madrigal (spanyol) és Ziad Elsissy (egyiptomi), …12. Szatmári András, …21. Gémesi Csanád, …25. Rabb Krisztián, …33. Szilágyi Áron, …90. Kossuth Bálint, …100. Decsi Tamás, …103. Iliász Nikolász, …118. Noseda Szabolcs, …136. Péch Kornél, …172. Kaiser Balázs, …195. Horváth Gergő, …216. Petrucz Mirkó.

Férfi kardcsapat Világkupa, Padova, 24 induló

Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:24 (Szilágyi +13, Szatmári +7, Gémesi +1).

Negyeddöntő: Magyarország-Irán 45:37 (Szatmári +5, Gémesi +3, Szilágyi 0).

Elődöntő: Magyarország-Egyesült Államok 42:45 (Szatmári +1, Gémesi 0, Szilágyi -4).

A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 28:45 (Szatmári -5, Gémesi -6, Szilágyi -6).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Egyesült Államok, 3. Franciaország, 4. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron).

Forrás: Hunfencing.hu / MTI

Heidenheimi győzelmével biztos olimpiai résztvevő a férfi párbajtőrcsapat