Heidenheimi győzelmével biztos olimpiai résztvevő a férfi párbajtőrcsapat

párbajtőrcsapat
Fotó: Luca Pagliaricci/Bizzi Team

A magyar férfi párbajtőrcsapat aranyérmet nyert szombaton a heidenheimi világkupaversenyen, ezzel biztossá vált az olimpiai részvétele.

A németországi viadal előtt az ötödik helyen állt a kvalifikációs rangsorban a magyar együttes, ez zónaeloszlás szerinti kvótát ért volna, a következő európai válogatott, a cseh pedig a kilencedik pozíciót foglalta el, jelentős hátránnyal. A magyarok a németországi viadalon az éppen előttük álló kazahokat is legyőzve harcolták ki a győzelmet, ezzel az első négy közé kerülnek a rangsorban. 

Az egyéves kvalifikációs időszakban még egy csapatverseny van hátra, ezt egy hónap múlva Tbilisziben rendezik, de a tavaly Európa-bajnok, vb-ötödik magyar válogatottnak – a hazai szövetség honlapjának közlése szerint – már biztos a helye az olimpiai mezőnyben.

Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállítású együttes Heidenheimben a 32 között kapcsolódott be a küzdelembe, ott 45-28-ra nyert a brazilok ellen, majd a nyolcaddöntőben 45-30-ra verte a kanadaiakat. A negyeddöntőben is magabiztos volt a magyar csapat, a közvetlen rivális kazahokat 45-28-ra múlta felül, ezzel meg is előzte őket az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Ugyancsak kedvezett a magyaroknak, hogy a franciák a nyolc között legyőzték a cseheket, akik így még távolabbra kerültek a kvalifikációs versengésben. 

Az elődöntőben a magyarok kiélezett küzdelemben, 37-36-ra verték a franciákat, majd a döntőben 37-30-ra a Tokióban olimpiai bajnok japánokat úgy, hogy az utolsó pár előtt 22-21 volt az állás, végül Siklósi 15-9-re nyert Kano Koki ellen.

Dancsházy-Nagy Tamás vezető edző

“Nagy utat tettünk meg idáig, ami sokszor nem volt egyszerű, kikövezett útnak egyáltalán nem nevezném. De itt tartunk, mert végigcsináltuk azt, amit elterveztünk. Ma még örülünk, mert van minek. Ám nem ez a végcél. Ez a nagyszerű csapat mindenre képes, és holnaptól azért dolgozunk tovább, hogy az is sikerüljön. A mai napon is igazolódott az, hogy ez a négy fiú bármilyen felállásban képes hozni a maximumot. Nagyszerű érzés, hogy úgy lehet variálni az összeállítást, ahogy ma is megtettük. Megyünk tovább az utunkon!”

Dósa Dániel bronzérmes Kairóban, közelebb került a párizsi kvóta megszerzéséhez

Dósa Dániel bronzérmet nyert a férfi tőrözők kairói világkupa-versenyén, ezzel nagy lépést tett az olimpiai kvalifikáció felé. Ugyancsak közelebb került a párizsi részvételhez a női versenyben ezúttal a legjobb 32-ig jutó Pásztor Flóra.

A magyar vívó a főtáblán 15-12-re verte az amerikai Marcello Olivarest, 15-11-re a francia Alexandre Edirit – aki előzőleg Németh Andráson jutott túl -, majd 15-12-re a 2016-os riói olimpián második, a 2019-es budapesti vb-n csapatban aranyérmes amerikai Alexander Massialast. A negyeddöntőben újabb bravúrt hajtott végre, már 13-9-re is vezetett Alessio Foconi ellen, a 2018-as év olasz világbajnoka azonban fordított, de Dósa jól bírta az éles helyzetet, egyenlített, majd a döntő tust is beadta. Az elődöntőben megint olasz tőröző várt rá, a vb-címvédő Tommaso Marinivel viszont már nem bírt, 15-5-re kikapott.

Férfi tőrben a csapatkvalifikációra már nincs esély, egyéniben pedig egy kvóta megszerzésére van lehetőség. Ebben a tekintetben Dósa a cseh Alexander Choupenichhel és a spanyol Carlos Llavadorral küzd az európai két hely egyikéért. Közöttük pár pontnyi volt a különbség az egyiptomi versenyt megelőzően, a spanyol Dósa előtt, a cseh a magyar vívó mögött állt. Egyiptomban viszont Llavador csak a legjobb 16-ig jutott, Choupenich pedig a negyeddöntőben búcsúzott. A hazai szövetség Facebook-oldalának közlése szerint ezzel a magyar vívó közel került a kvóta megszerzéséhez.

A nőknél kicsit más a helyzet, itt az első európai hely mindenképpen német vagy lengyel vívóé lesz attól függően, hogy melyik nemzet szerez a csapatával kvótát. A második helyért Pásztor Flóra van kedvező helyzetben, az őt kis különbséggel követő brit Carolina Stutchbury a közvetlen vetélytársa. Kairóban a magyar tőröző a legjobb 32-ben esett ki, a brit viszont már az első fordulóban kikapott.

A kvalifikáció a férfiaknak és a nőknek is március közepén zárul a washingtoni Grand Prix-vel.

Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Heidenheim, 33 induló

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Brazília 45:28 (Andrásfi +7, Koch +5, Siklósi +3, Andrásfi +2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:30 (Nagy +8, Koch +4, Andrásfi +3).

Negyeddöntő: Magyarország- Kazahsztán 45:28 (Andrásfi +13, Koch +4, Siklósi 0).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 37:36 (Nagy +6, Siklósi -2, Andrásfi -3).

Döntő: Magyarország-Japán 37:30 (Siklósi +7, Nagy +1, Koch -1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: Andrásfi Tibor, Boczkó Gábor, Halla Péter, Dancsházy-Nagy Tamás), 2. Japán, 3. Franciaország.

Női tőr egyéni Világkupa, Kairó, 173 induló

A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Vang (kínai) 15:4, Kondricz-Azuma (japán) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Errigo (olasz) 8:15.

Végeredmény: 1. Martina Favaretto (olasz), 2. Lee Kiefer (amerikai), 3. Martina Sinigalia (olasz) és Jacqueline Dubrovich (amerikai), …22. Pásztor Flóra, …59. Kondricz Kata, …85. Lupkovics Dóra, …93. Mesteri Viktória, …100. Mohamed Aida, …136. Pöltz Anna, …156. Hanzl Lilla. 

Férfi tőr egyéni Világkupa, Kairó, 225 induló

A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Olivares (amerikai) 15:12, Németh-Ediri (francia) 8:15, Mihályi-Massialas (amerikai) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Ediri (francia) 15:11.

Nyolcaddöntő: Dósa-Massialas (amerikai) 15:12.

Negyeddöntő: Dósa-Foconi (olasz) 15:14.

Elődöntő: Dósa-Marini (olasz) 5:15.

Végeredmény: 1. Tommaso Marini (olasz), 2. Eduardo Luperi (olasz), 3. Dósa Dániel (edző és válogatott edző: Szirmai Benedek) és Mo Zivej (kínai), …34. Németh András, …63. Mihályi Andor, …75. Szemes Gergő, …92. Frűhauf Benjámin, …181. Tóth Gergely, …205. Benyus Attila.

Forrás: Hunfencing / MTI

A férfi kardcsapat ezüstérmet szerzett Tbilisziben, a női kardcsapat bronzérmes Limában