Az első magyarországi DIANA-gyorsítóközpont VIKI-NOKIA néven kezdi meg működését

DIANA

 A katonai szövetség védelmi innovációs szervezete, a NATO DIANA bejelentette, hogy sokszorosára bővíti magyarországi jelenlétét: technológiai fejlesztést végző gyorsító- és tesztközpontokat kapcsol be a kutatás-fejlesztési hálózatába.

DIANA: Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic

A NATO DIANA célja az, hogy a honvédelmi alapú innováció a legmodernebb technológiák fejlesztésén és átvételén, valamint védelmi eszközök gyártásán túlmenően olyan hozzáadott értékeket állítson elő, amelyek széles társadalmi körben is hasznosíthatók. 

A katonai szövetség dinamikusan növekedő védelmi ipari innovációs hálózatához Magyarország egy akcelerátorral, vagyis gyorsítóközponttal és tesztközpontokkal csatlakozik, hogy egyaránt erősítse a hazai és a NATO-n belüli nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködést, továbbá az új technológiák hasznosítását. A kettős, honvédelmi és polgári felhasználás lehetősége hozzájárul a hazai ipar fejlődéséhez.

Az akcelerációs folyamat támogatja, hogy a hazai cégek NATO szinten is bemutathassák és értékesíthessék termékeiket, ami további munkahelyeket teremt és gazdaságélénkítő hatása van.

Az első magyarországi DIANA-gyorsítóközpont VIKI-NOKIA néven kezdi meg működését, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a Nokia Solutions and Networks Kft. együttműködésének eredményeként.

Tovább erősíti hazánk NATO-n belüli szerepvállalását hat magyarországi DIANA-tesztközpont akkreditációja. A központokat a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a BHE Bonn Hungary Electronics Kft., az Alverad Technology Focus Kft., az ITSec Area Kft., valamint a Nokia Bell Labs hozta létre.

A NATO innovációs hálózatának térképére 2023-ban már felkerült két magyarországi tesztközpont: a ZalaZONE Gépjármű Próbapálya és a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ szintén akkreditált DIANA-tesztközpont.

“A DIANA ökoszisztémájában Magyarország immár kilenc intézménnyel van jelen. Mindez kimagasló hazai tudásbázisról, szakértő közösségről és a legmodernebb infrastruktúráról tanúskodik a mesterséges intelligencia, az automatizáció és az 5G területén. A DIANA-ban való magyar jelenlét ilyen fokú növekedése hozzájárul a tudástranszfer előmozdításához, valamint a hazai innovátorok pályázatainak sikerességéhez” – hangsúlyozta Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos.

“2024-ben nem csupán a NATO megalakulásának 75., hanem Magyarország csatlakozásának 25. évfordulóját is ünnepeljük. A DIANA hálózatához való hozzájárulásunk a Szövetség iránti elkötelezettségünket is bizonyítja.”

A DIANA-gyorsítóközpontok világszínvonalú szolgáltatást kínálnak a részt vevő vállalatoknak, míg a tesztközpontok hálózata lehetővé teszi a fejlesztések kipróbálást a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt létesítményekben. Ez az ökoszisztéma a DIANA keretében finanszírozással és képzéssel támogatott vállalatok rendelkezésére áll, szakértői tanácsadást nyújt számukra, valamint hozzáférést biztosít a start-upok megoldásainak speciális környezetben történő teszteléséhez, illetve lehetővé teszi a befektetőkkel és az ipar széles hálózatával történő kapcsolatfelvételt.

“A DIANA egyik erőssége a tehetségközpontok és innovációs vezetők egyedülálló transzatlanti hálózata, amely egy közös cél felé halad. A DIANA-hálózat partnereinek széles skálája és sokszínűsége felgyorsítja a védelem, a biztonság és a béke számára úttörő megoldások kifejlesztését és bevezetését”

– hangsúlyozta Deeph Chana, a DIANA ügyvezető igazgatója.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

Már 10 Gbps feletti sebességet is mérhetünk a szélessáv.net oldallal