Az elmúlt héten 16 kárókatonát ejtettek el a Tisza-tavon

kormorán

Elkezdődött a kárókatonák gyérítése a Tisza-tavon a fenntartható halgazdálkodás érdekében, miután a hidegebb idő beköszöntével megemelkedett számuk a területen – közölte a tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján

A gyérítést ezúttal is a társaság munkatársai végzik az adott területen illetékes vadásztársaságok közreműködésével. Az elmúlt héten 16 egyedet ejtettek el – számoltak be.

A társaság közleménye szerint a körülmények nem ideálisak a gyérítésre, mert a hőmérséklet még nem csökkent le annyira, hogy a tározótér vízterületei befagyjanak, ezért a kárókatonák az egész tavon halászhatnak.

Ezzel a szakemberek számára is nehezebbé vált a feladat, mert az áradás miatt a Tisza-tó vízszintje a nyári szint körül vagy fölötte mozog, így a madarak hatalmas területen szétszóródva pusztítják a halállományt. A magas vízszint azonban egyben nagyobb életteret is jelent a halak számára – jegyezték meg.

A kormoránok, vagy kárókatonák tolla nem vízhatlan, testük melegével fűtik magukat, ehhez viszont folyamatosan enniük kell. Szétverik és megsebesítik a téli vizekben vermelő, lenyugodott halakat, egy elfogyasztott halra három elpusztított jut.  

Közben tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat. A hatvanas években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40 000 példány jelenik meg a magyar vizeken.

Megkezdték a duzzasztást Kiskörén

A Tisza folyó apadó vízjárására tekintettel a Kiskörei vízlépcsőnél a duzzasztást december 12-én 12 órakor, a Kisköre felső vízmércén mért 647 cm-es vízállásnál megkezdte a KÖTIVIZIG.

A továbbiakban a Tisza-tó téli vízszintjét fokozatosan a Kisköre-felső vízmércén mért 620 – 10 cm közötti tartományba állítják be, a vízjárás és az alvízi apadás mértékének figyelembe vételével.

Felhívják az érintettek figyelmét arra, hogy a Kisköre alatti folyószakaszon az apadás miatt a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható jelenségre (vízszintváltozás) számítsanak, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg.

(MTI)

Űrrepülés-történeti központ épült Gyulaházán