Ausztria lesz a következő ellenfél Kölnben

Lékai Máté
A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután csapatuk 33-25-re legyőzte Izlandot a csoportkör harmadik fordulójában a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Németországban zajló olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott egy szenzációs mérkőzésen nyolc góllal múlta felül Izlandot, és maximális két ponttal folytathatja a középdöntőben.

Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

“Büszkék lehetünk a fiúkra. Százszázalékos játékról beszélhetünk, bár ilyen nincs, de én most mégis így értékelem a srácok teljesítményét. Némileg változtattunk a taktikán a mai mérkőzésre, aztán Bánhidi Bence kiválása miatt a találkozó közben is kellett módosítanunk. Az ebből a három csoportmérkőzésből jól látható, hogy a védekezés a mi játékunk, az eddigi eredményeink és a kapott gólok száma is ezt támasztják alá. Mind a játékosoknak, a csapatnak és a stábnak is van önbizalma, emellett mi egy nagy család vagyunk. Imre Bence is épp emiatt szállhatott be úgy ebbe a mai mérkőzésbe, úgy teljesítve, mintha már több száz ilyen meccset játszott volna.”

Palasics Kristóf, a magyar válogatott kapusa

“A mérkőzés elejétől kezdve a védekezésünk és a támadásunk is elképesztő volt. Hihetetlen energiák voltak ma a pályán, és a hangulat is remek volt, a nézők nagy erőt adtak nekünk. Extázisban játszottunk, én még talán nem is éltem meg soha ilyesmit. A találkozó eleje szoros volt, mert akkor jöttek az izlandi lerohanások, viszont utána a mi góljaink is elöl, ez pedig önbizalmat adott a csapatnak, és persze a stabil védelmünk is. Ma a szívünk vitt minket előre, ahogy segítettük, támogattuk egymást, ahogy összezártunk védekezésben, ahogy uralni tudtuk a játékot. Nem is tudok ennél többet hozzátenni ehhez, ez volt a kulcs ehhez a teljesítményhez.”

Imre Bence, a magyar válogatott szélsője

“Köszönjük a fantasztikus szurkolótábornak a mait. Ritkán nézem az ellenfél játékosainak arcát, ma megtettem és erőlködés, tanácstalanság ült ki rájuk, jó volt látni ezt. Azt is, ahogy a csapattársaimnak így ment ma a játék. A mai győzelem „titka”, hogy egyénileg és csapatként is nagyon jól játszottunk. Amikor megakadt a támadójátékunk, akkor is tudtunk egyéni megmozdulásokból gólokat szerezni. Palasics Kristóf pedig szenzációs volt hátul.”

Ancsin Gábor
Ancsin Gábor. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ancsin Gábor, a magyar válogatott átlövője

“Elsősorban köszönjük a szurkolást, elképesztő hangulatot teremtettek a magyar szurkolók ma. Mindenki hozzátette a magáét, mindenki úgy küzdött, mintha ez lenne az utolsó mérkőzés. Chema felhívta rá a figyelmünket, hogy még csak most kezdődik a torna. Ezt a munkásruhát, amit felvettünk a csoportkörben, vinnünk kell tovább Kölnbe, ahol, ha így sikerül mindannyiunknak küzdeni, akkor elérhetjük a céljainkat.”

Hanusz Egon
Hanusz Egon (k), valamint az izlandi Elvar Jónsson (b) és Viggó Kristjánsson a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland – Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hanusz Egon, a magyar válogatott irányítója

“Boldog vagyok, mert amit előzetesen elterveztünk, azt sikerült megvalósítanunk. Nem úgy mentünk bele ebbe a mérkőzésbe, hogy megvan a továbbjutás és hátra dőlhetünk. Ez látszott is a játékunkon, úgy gondolom. A két irányítós játék nagyon ült, ennek köszönhetően is kevés labdát szórtunk el, ezzel meg tudtuk fékezni az izlandiak legnagyobb fegyverét, a lerohanást. Bízom benne, hogy ez a stabilitás megmarad, mert anélkül egy En-n nem lehet eredményeket elérni. Két pontot viszünk tovább, de ez nem sok mindent jelent, nagyon kemény mérkőzések várnak ránk a középdöntőben.”

Rosta Miklós, a magyar válogatott beállója

“Bánhidi Bence kiválásával kényszerhelyzet állt elő, így igyekeztem minél többet segíteni a csapatnak. Változtattunk egyébként a játékunkon is, mivel úgy érzékeltük, hogy az izlandiak jól fel voltak készülve a beállós játékunkra. Szerencsére a szélsőink és az átlövőink is nagyon éltek ma, így sikerrel vettük ezt az akadályt is.”

Szita Zoltán
Szita Zoltán a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland – Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szita Zoltán, a magyar válogatott átlövője

“Szinte végig tudtuk dominálni a találkozót. Az elején voltak gondjaink visszarendeződésben, de a második játékrészben már megoldottunk minden feladatot.  A védekezésünk, és az a csapatmunka hátul, ami párosult egy remek kapusteljesítménnyel, adott ilyen nagy önbizalmat elöl is. Chema mindig azt mondja, hogy most van öt percünk ünnepelni, felfogni, hogy mi történt, aztán folytatjuk tovább a munkát és a következő feladatra koncentrálunk.”

A magyarok a kölni középdöntő-csoportban csütörtök 15.30-tól Ausztriával, szombaton 18 órától Horvátországgal, hétfőn 20.30-tól a házigazda Németországgal, majd jövő szerdán 18 órától az olimpiai címvédő Franciaországgal találkoznak.

A csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság

Az I. csoport állása:

1. Magyarország 2 pont (33-25), 2. Franciaország 2 (33-30), 3. Horvátország és Ausztria 1-1 (28-28), 5. Németország 0 (30-33), 6. Izland 0 (25-33)

Január 18., csütörtök:

Magyarország-Ausztria 15.30
Franciaország-Horvátország 18.00
Németország-Izland 20.30

 Január 20., szombat:

Franciaország-Izland 15.30
Magyarország-Horvátország 18.00
Németország-Ausztria 20.30

Január 22., hétfő:

Horvátország-Izland 15.30
Franciaország-Ausztria 18.00
Németország-Magyarország 20.30

Január 24., szerda:

Izland-Ausztria 15.30
Franciaország-Magyarország 18.00
Németország-Horvátország 20.30

A II. csoport állása:

1. Dánia 2 pont (37-27), 2. Svédország 2 (29-28), 3. Szlovénia 2 (28-27), 4. Hollandia 0 (28-29), 5. Norvégia 0 (27-28), 6. Portugália 0 (27-37)

Január 17., szerda:

Norvégia-Portugália 15.30
Dánia-Hollandia 18.00
Szlovénia-Svédország 20.30

Január 19., péntek:

Szlovénia-Portugália 15.30
Norvégia-Hollandia 18.00
Dánia-Svédország 20.30

Január 21., vasárnap:

Szlovénia-Hollandia 15.30
Svédország-Portugália 18.00
Dánia-Norvégia 20.30

Január 23., kedd:

Hollandia-Portugália 15.30
Dánia-Szlovénia 18.00
Svédország-Norvégia 20.30

Forrás: MKSZ / MTI

Maximális pontszámmal jutott középdöntőbe a férfi kézilabda-válogatott