Ausztrál Open: Arina Szabalenka megvédte címét

Szabalenka
Arina Szabalenka. Fotó: AO

A címvédő Arina Szabalenka nyerte meg a női egyest az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a szombati döntőben könnyedén legyőzte a kínai Cseng Csin-vent.

Az előjelek a másodikként kiemelt fehérorosz sikerét vetítették előre, aki az idén csak egy mérkőzést veszített el, a brisbane-i finálét Jelena Ribakinával szemben. Emellett úgy menetelt el a melbourne-i végjátékig, hogy nem bukott szettet, és a leghosszabb meccse 1 óra 42 perc volt. A 25 éves Arina Szabalenka az elmúlt hat Grand Slamen legalább elődöntős volt, és címvédés esetén utolérte volna a kétszeres melbourne-i bajnok honfitársát, Viktorija Azarenkát.

A 21 éves Cseng Csin-ven (Qinwen Zheng) első Grand Slam-döntőjére készülhetett, éppen tíz évvel azután, hogy honfitársa, Li Na megnyerte az AO-t, és első ázsiaiként diadalmaskodott egyesben Grand Slam-tornán. A viadal 12. kiemeltje háromszor is döntő szettre kényszerült az idei Australian Openen.

A két játékos eddig egyszer találkozott, a tavalyi US Open negyeddöntőjében a fehérorosz teniszező 6:1, 6:4-re győzött.

A második csatában a címvédő hamar 3:0-ra elhúzott, a kínai szemlátomást nem tudott mit kezdeni ellenfele félelmetes ütőerejével. Két-három ütésnél hosszabb labdamenetek elvétve alakultak ki, a megalkuvás nélküli erőteniszt bemutató Szabalenka 5:2-nél fogadóként még elszalasztott három szettlabdát, de adogatóként már lezárta a 34 perces szettet.

A folytatásban Cseng három kettős hibával rögtön elbukta a szerváját, visszabrékelni viszont nem volt esélye, sőt, néhány további kettős hiba után már 4:1 állt az eredményjelzőn. Innen már nem volt kétséges, hogy ki nyeri meg a tornát, a minszki teniszező könnyedén hozta a mérkőzést, amely 1 óra 17 percig tartott.

A második Grand Slam-trófeáját megszerző Szabalenka pályafutása 14. serlege, a Daphne Akhurst Trófea mellé 3,15 millió ausztrál dollárt (740 millió forint) kap.

Csenget vigasztalhatja, hogy hétfőtől karriercsúccsal a hetedik helyen jegyzik majd a WTA-rangsorban.    

Australian Open

Női egyes, döntő:

Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.) – Cseng Csin-ven (kínai, 12.) 6:3, 6:2

(MTI)

Sinner négy játszmában legyőzte Djokovicsot