Albon összetörte a Williamst, majd átül Sargeant autójába

Albon

Súlyos döntést kellett meghoznia a Williamsnek Alexander Albon pénteki balesete után. Az eredmény: visszaléptették másik versenyzőjüket, Logan Sargentet, mert csak egy autójuk maradt.

Alexander Albon garázsában egy autó állt, szerelőkkel körülvéve, Logan Sargeantében csak egy hátsó felfüggesztés árválkodott pár órával az Ausztrál Nagydíj második szabadedzése után. Már ez árulkodott arról, amit azóta a Williams meg is erősített: Albon első edzésen történt balesete miatt elvesztették az egyik autójukat Melbourne-ben, és az egyetlen épen maradt modelljükből kiszállították Sargeantet.

Albon az első edzésen csapta falnak az autóját, amelynek nemcsak az első felfüggesztése, hanem az erőforrása, a váltója és a váza is megsérült. A Williams már a baleset után megerősítette, hogy nem szállított tartalékvázat Ausztráliába, így az egyetlen esélyét a két autós folytatásra az jelentette volna, ha meg tudta volna javítani a sérült példányt. Ehhez viszont túl nagy volt a kár.

„Alex Albon Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén történt balesete után a Williams Racing megerősíti, hogy a kiterjedt károk miatt kénytelen visszaléptetni a vázát a nagydíj hátralévő részéről. Ezt a vázat visszaszállítjuk a csapat grove-i főhadiszállására javításra.”

„Azon tény miatt, hogy nem áll rendelkezésre egy harmadik váz, a csapat megerősíti, hogy döntése értelmében Alex fog versenyezni a hétvége hátralévő részében azzal a vázzal, amit Logan Sargeant használt az első és a második szabadedzésen”– közölte a Williams.

A csapat azzal indokolta döntését, hogy Albon a stabilabb teljesítményt nyújtó versenyzőjük, akivel nagyobb esélyük van jó eredményt elérni. Ezt a Sargeanttel csapattársként teljesített elmúlt egy évük megerősíti.

Az amerikai számára mindazonáltal övön aluli ütés a mostani, hiszen nem ő csapta a falnak az autóját, mégis félreállítják, ami egyben képet fest arról, mennyire bízik benne a Williams Albonhoz képest.

„Nagyon csalódottak vagyunk, hogy a váz sérülése miatt vissza kellett lépnünk a hétvégétől ezzel a vázzal” – nyilatkozta James Vowles csapatfőnök.

„Elfogadhatatlan a mai modern Forma–1-ben, hogy valakinek nincs egy tartalékváza, de ez jelzi, mekkora hátrányba kerültünk a tél folyamán, és megmutatja, miért van szükség jelentős változtatásokra annak érdekében, hogy jobb helyzetbe kerülhessünk a jövőben.”

„Ennek eredményeként meg kellett hoznunk pár nagyon nehéz döntést ma délután. Miközben Logannek nem kéne nyögnie ennek a hibának a hatását, amit nem ő követett el, a valaha volt legszorosabb középmezőnyben minden verseny számít, ezért olyan döntést kellett hoznunk, amivel a legnagyobb esélyt látjuk a pontszerzésre ezen a hétvégén.”

„Ez a döntés nem volt könnyű, és nem lehetünk elég hálásak Logannek azért, hogy emelt fővel elfogadta ezt, bizonyítva a csapat iránti elkötelezettségét. Ő egy igazi csapatjátékos”

– méltatta félreállított versenyzőjüket a csapatvezető.

Vowles hangsúlyozta: „Ez most egy nehéz hétvége lesz a Williams számára, és nem szeretnénk újra ebbe a helyzetbe kerülni.”

Sargeant valóban emelt fővel viseli a helyzetet

„Ez most az egész pályafutásom legnehezebb pillanata, és nagyon nem könnyű. Ennek ellenére a csapatért vagyok itt, és a továbbiakban is igyekszem segíteni őket a hétvégén, amiben csak tudom., hogy a legtöbbet hozzuk ki abból, amink van”

– mondta a másodéves amerikai.
Albon

Alexander Albon utalt rá, számára is kellemetlen a mostani helyzet

“Teljesen őszinte leszek: egy versenyző sem akarja soha átadni a helyét. Én sosem akarnám, hogy ilyesmi történjen. Logan mindig tökéletes profi volt, igazi csapatjátékos az első naptól. Ezt nem lesz könnyű lenyelni neki.”

„Ugyanakkor nem elmélkedhetek hosszan a helyzetről, mert az egyetlen feladatom, hogy mindent kihozzak a lehetőségeinkből ezen a hétvégén, és az egész csapattal együttműködjek, hogy a lehető legjobban teljesítsünk” 

– mondta Albon.

A brit-thai versenyző még a csapata döntése előtt a balesetéről is beszélt, amit az első pillanatban nem érzett komolynak. 

„Kísérleteztem egy kicsit, szélesen vettem a kanyart, és agresszíven találtam el a kerékvetőt. Ez megemelte az autó elejét, de akkor nem gondoltam semmire. Azt hittem, vissza tudok állni, miután földet értem, de a landolás rosszul sült el. Az autó felpattant. Frusztráló helyzet, és elég rosszul érzem magam a pályán és a gyárban dolgozók miatt” 

– mondta Albon, aki már ekkor jelezte, szerinte nem sok minden lesz menthető az autójából.

Forrás: M4 Sport

Dzsiddában is folytatódott Verstappen sikersorozata