A világbajnok holland női vízilabda-válogatott nyerte meg az aranyérmet

Laura Aarts
Laura Aarts (b) és Lola Moolhuijzen, a holland válogatott játékosa a női vízilabda Európa-bajnokság döntőjében játszott Spanyolország - Hollandia mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A házigazda holland válogatott sikerével zárult az eindhoveni női vízilabda Európa-bajnokság. A görög válogatott szerezte meg a harmadik helyet.

A kontinensviadal szombati fináléjában – amelynek egyik játékvezetője a magyar Debreceni Nóra volt – a nyári, fukuokai világbajnokság döntőjének “visszavágóját” rendezték: Japánban a hollandok ötméteresekkel diadalmaskodtak, ezúttal azonban rendes játékidőben győzték le a spanyolokat, akik így sorozatban két Európa-bajnoki arany után a dobogó második fokára állhattak fel.

A győztes gól hat másodperccel a vége előtt esett, Bente Rogge emberelőnyben bombázott kapura, a labda a bal kapufáról kifele vágódott ugyan, de a spanyol kapus tarkójáról a képzeletbeli gólvonalon túlra pattant.

A hollandok legutóbb 2018-ban, összességében pedig hatodszor lettek Európa-bajnokok, amivel megerősítették első helyüket az örökrangsorban.

A görögöké a bronz és az olimpiai kvóta

A hellének a szombati bronzmérkőzésen rendkívül szoros küzdelemben, 7-6-ra győzték le az olaszokat, aminek köszönhetően kijutottak a nyári, párizsi játékokra.

A görögök a 2008-as pekingi olimpia óta először szerepelhetnek majd az ötkarikás játékokon.

A találkozót követően az M4 Sportnak nyilatkozott Alekszandra Aszimaki, aki korábban már visszavonult, csípőműtéten esett át, három éve életet adott gyermekének, visszatérése után viszont sikerült kijutnia az olimpiára.

“2008-ban hálás voltam, hogy tagja lehetek a csapatnak, de akkor nagyon fiatal voltam. Azután kezdődött el igazán az én karrierem, ráadásul egyből jöttek a nagy sikerek. De valahogy az olimpiára sosem tudtunk kijutni. Zsinórban háromszor maradtunk le, kétszer ott voltam a sikertelen kvalifikációnál” – mondta a klasszis, aki a koronavírus-járvány ideje alatt hagyott fel a játékkal.

görögök
A görög válogatott tagjai ünnepelnek, miután 7-6-ra győztek Olaszország ellen a női vízilabda Európa-bajnokság bronzmérkőzése, a Görögország – Olaszország mérkőzés után az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában. Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

“Ez a generáció sok mindenen ment át, és mindig arról álmodtam, hogy eljön majd ez a pillanat. Sokat kellett várnom, de ettől szép a sport. Mész, csinálod, és van, hogy nem sikerül, aztán pedig eléred a célt. Most tényleg határtalan a boldogságom és a büszkeségem, hogy részese lehetek ennek a sikernek. Csak egy hónapja vagyok itt a lányokkal, de mondhatom, hogy erre a kvótára most abszolút rászolgáltunk. Ma is végig koncentráltak maradtunk, a nehéz pillanatokban is. Hálás vagyok, hogy az élet megadta nekem ezt, hogy a visszavonulásomat követően egy új emberré, nővé válhattam” – mondta Aszimaki, aki bízik abban, hogy ez még nem a “történet vége”.

“Kívánom, hogy legyen olyan tökéletes majd a befejezés, mint amilyen most ez a pillanat. Ez a kedvenc csapatom, ennél nagyobb dicsőség nem lehet, mint a hazánkat képviselni. Nálunk ez nemzeti sport, és azt hiszem mindenkinek nagy büszkeséget szereztünk, köztük a korábbi csapattársainknak is” – jelentette ki.

Akár egy vb-6. hellyel is kijuthatnak a magyarok az olimpiára

A Dohában sora kerülő világbajnokság az utolsó lehetőség, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt.    

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a katari viadalon Szingapúrral, Ausztrálival és Új-Zélanddal van egy csoportban, ahol a papírforma alapján az első vagy a második helyen végez majd.

 Mindez azt jelenti, hogy magyar együttes a negyeddöntőben szinte garantáltan a legutóbbi három olimpián aranyérmes amerikai, vagy a világbajnoki címvédő holland válogatottal játszana. Egy bravúr, azaz a négy közé jutás szinte biztosan azonnali olimpiai szereplést jelentene, azonban akkor is megmarad az esély, ha csak az 5-8. helyért folytatná az együttes.

A párizsi olimpiára még két hely kiadó, erre az erőviszonyok alapján a magyar, az olasz és a kanadai csapat pályázik. Ammennyiben egyik csapat sem tud meglepetést okozni a nyolc között, akkor az 5-8. helyért rendezett, általában “unalmas” rájátszásnak óriási lenne a tétje a február 4-én rajtoló világbajnokságon.

Női vízilabda Európa-bajnokság

Döntő: 

Hollandia – Spanyolország 8-7 (1-2, 4-1, 1-2, 2-2)

Bronzmérkőzés: 
Görögország – Olaszország 7-6 (3-1, 1-0, 1-1, 2-4)

Az 5. helyért:
Magyarország – Franciaország 14-3 (5-1, 4-0, 2-0, 3-2)

A 7. helyért: 
Nagy-Britannia – Horvátország 11-9 (1-2, 1-2, 5-4, 4-1)

Az Európa-bajnokság végeredménye:
 1. Hollandia
 2. Spanyolország
 3. Görögország
 4. Olaszország
 5. MAGYARORSZÁG
 6. Franciaország
 7. Nagy-Britannia
 8. Horvátország
 9. Izrael
10. Szerbia
11. Németország
12. Csehország
13. Törökország
14. Románia
15. Szlovákia
16. Bulgária

(MTI)

Ötödikként zárt a női vízilabda-válogatott