A végső győzelemre esélyes Luke Humphries is bemutatkozik

Luke Humphries
Luke Humphries (balra) az "egy az angol klasszisok közül" kategóriából a vb fő esélyesévé lépett elő az idényben. Fotó: PDC/Lawrence Lustig

Ezúttal december 15. és január 3. között rendezik az év legjobban várt darts eseményét, a világbajnokságot.

Talán már mondanunk sem kell, hogy Londonban az Alexandra Palace ad otthont az ünnepek alatt zajló eseménynek, míg Magyarországon a Sport TV közvetítése előtt szurkolhatunk majd a legjobbaknak, és a vb egy pillanatáról sem maradunk le.

A kommentátorok szerint Luke Humphries a legfőbb esélyes a vb-címre

2023-ra már minden sportbarát tisztában van azzal, hogy a karácsonyi ünnepek és az újév környékén különleges jelmezekbe bújó szurkolókkal telik meg az Alexandra Palace Londonban, mert elkezdődik a világ talán legjobb hangulatú eseménye, a dartsvilágbajnokság. A sportág rajongói számára ez egy igazi ünnep, ezalatt a 20 nap alatt egyetlen percéről sem szeretnének lemaradni – és egyébként a Sport TV-nek köszönhetően nem is fognak, hiszen minden pillanatot élőben közvetít a Sport1 vagy a Sport2.

Épp 30 éve, 1993-ban indult útjára a PDC darts-vb, és ez a 16. alkalom, amelynek az „Ally Pally” ad otthont. A mezőnyben hét korábbi világbajnokkal (Michael van Gerwen, Peter Wright, Gary Anderson, Michael Smith, Gerwyn Price, Rob Cross és Raymond van Barneveld) találkozhatunk, jelenleg Michael Smith a címvédő, aki harmadik vb-döntőjén tudott először nyerni a Michael van Gerwen elleni finálén. Közben még az is belefért nekik, hogy a dartstörténelem legjobb legjét mutatták be.

18-ból 17 nyíl a helyére került

A nézők számára lesz egy elég feltűnő újítása az idei vb-nek, pontosabban a vb táblájának: A legértékesebb mezőt, a tripla húszat sötétzöldre festik az eddig megszokott piros helyett. Ez egyrészt a főtámogató miatt van, másrészt a PDC szerint így még pontosabban fognak célozni a játékosok. Bár eddig sem panaszkodhattunk azért erre…

Bízzunk benne, hogy a hivatalosan 2024-es vb is szép pillanatokat tartogat, de az nyilvánvaló, hogy nem a résztvevők képességén múlik majd ez.

A tavalyi győztes Michael Smith a ranglistavezető, ha most is nyerne, ő lehetne a negyedik versenyző Phil Taylor, Adrian Lewis és Gary Anderson után, aki meg tudja védeni a címet. 

2,5 millió font a torna összdíjazása, amelyből a győztes markát 500 ezer, döntőbeli ellenfelét 200 ezer üti.

A Sport TV minden nap közvetíti a londoni eseményeket, és a jól megszokott csapat tolmácsolásában élvezhetjük majd a világbajnokságot.

Bartha Zoltán, Fülöp László, Gyulai Miklós, Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd ül majd be a kommentátorállásba, ők kiáltják világgá a száznyolcvanakat és kilencnyilasokat.

MIchael Smith
Michael Smith

Megkértük őket, tippeljék meg, ki lesz idén a világbajnok, és úgy néz ki, náluk Luke Humphries a favorit, hiszen Bartha Zoltán, Fülöp László és Vereczkey Lajos szerint is ő ér fel a csúcsra. Gyulai Miklós ellenben úgy gondolja, Michael Smith megvédi a címét, míg Ziegenhám Medárd úgy véli, Michael van Gerwen 2014, 2017 és 2019 után ismét felér a csúcsra.

Vasárnap újabb két sessionnel folytatódik a 31. PDC-vb

Délután és este is három első körös meccsel, majd az aktuális sztár – többnyire kiemelt – összecsapásával egy első fordulós győztessel. Több érdekes csata mellett a nap mérkőzésének az utolsó ígérkezik, amelyben az első számú favorit angol Luke Humphries a nap folyamán játszó öt honfitársa egyikével méri össze tudását.

A vb esélylistáját az elmúlt hónapokban egyenletesen magas színvonalú és eredményes játékot mutató Luke  Humphries vezeti. Ezek sokat megmutattak a Cool Hand becenevű, 28 éves newburyi játékos mentális erejéből és versenykoncentrációjából. Míg korábban a nehéz időkben, a tét terhétől roskadozva, sokszor lehajtott fejjel megbukott, most úgy tűnik, mintha pszichológiai előnyre tett volna szert nagy riválisaival szemben.

Elég csak arra gondolni, ahogy szinte elsöpörte Gerwyn Price-t a World Grand Prix döntőjében, dacolt Gary Anderson csillogásával a Grand Slam of Dartson, vagy ahogy szinte állva hagyta a vezető Van Gerwent a Players Championship Finals döntőjének hajrájában.

Megvan mindene arra, hogy Michael Smith előző diadala után újra diadalra vigye az angol „nagy generációt”, a 28-40 év közötti nyolc-tíz klasszist, aki egyaránt a világrangsor első harminc-negyven helyezettje közt vannak tartósamón, s akik közül csaknem mindegyik legalább foinalista volt tévés major tornán.

Ebből a társaságból – kicsit idő előtt – világbajnok lett már Rob Cross (ki ne emlékezne Phil Taylor elleni vb-fináléjára, amellyel minden idők legzseniálisabb játékosa vereséggel lépett le a sportág legnagyobb színpadáról), Smith és most felérhet a csúcsra Humphries is.

Bully Boy csupán abban különbözik Humphriestől, hogy neki éppen a vb-győzelem adta meg a kezdő lökést a major tornasikerek halmozására, míg Coool Hand már a halmozás közepette érhet fel a világbajnoki csúcsra. Ehhez fontos adalék lehet, hogy kifejezetten élvezi az Ally Pally légkörét.

Még azelőtt, hogy fokozatosan feltört volna a világrangsorban, s túllépni kezdett pszichológiai gátjain, már háromszor elérte a vb-negyeddöntőt és még tavaly, nm tól jó mentális állapotban is eljutott a 4. fordulóig.  Most, hogy minden tekintetben „egyben van”, ő a fogadóirodák favoritja is.

Az egész alsó ágon csak egyvalaki lehet méltó ellenfele, a háromszoros vb-győztes Michael Van Gerwen, akivel már az elődöntőben találkoznia kell, ez az „apróság” akadályozza meg az igazi álomdöntőt. Ám MVG sem verhetetlen Luke számára, ezt bizonyított Mineheadben, bár kérdés, Mighty Mike jelentős vezetés birtokában összeomlana-e ugyanúgy másfél hónapon belül kétszer, hiszen ő is kiváló évet produkált eddig.

De ne rohanjunk előre az elődöntőig, vasárnap este az első körben a Fülöp-szigeteki Sosingot 3–0-ra legyőző honfitárs Lee Evans lesz Humphries első ellenfele a vb-n, akivel eddig egyetlenegyszer játszott PDC-tornán, a Players Championship idei 27. viadalán október 20-án Barnsley-ban, a második körben a 32 közé jutásért. Azt a meccset Cool Hand 6–3-ra nyerte meg (93.70-es átlaggal Evans 90.44-ével szemben), ám utána a következő körben ugyanannyira kikapott Raymond van Barneveldtől. A már emlegetett mentális erőt bizonyítja, hogy három hétre rá már megnyerte a következő major tornát, a Grand Slam of Dartsot, a finálében 16–8-ra „lemosva” a honfi- és nemzedéktárs Rob Crosst.

Persze, nemcsak Humphries lesz klasszis vasárnap az Ally Pally színpadán, hanem játszik még a szintén generációs társ, tavalyi Masters-győztes és PL-döntős Joe Cullen, aztán két mindig veszélyes, ki tudja mikor „beinduló” holland, Niels Zonneveld és Jermaine Wattimena is, és fellép „Mrs Darts”, Fallon Sherrock is, akinek a világdartsba betörő négy évvel ezelőtti „performansza” a sportág egyik örök sztorija marad.

Forrás: Sport TV