A női kézilabda-válogatott hozta a kötelező győzelmet Szenegál ellen

női kézilabda-válogatott
A győztes magyar válogatott játékosai ünnepelnek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Szenegál – Magyarország mérkőzés végén. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatott 30-20-ra legyőzte Szenegált csütörtökön a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában, Göteborgban.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese két pontot hozott magával a középdöntős hatosba, miután a csoportkörben Helsingborgban Paraguayt és Kamerunt könnyedén legyőzte, Montenegrótól viszont kikapott. Az olimpiai selejtezőtornán való részvételhez szükséges negyeddöntőbe jutás szempontjából elengedhetetlen volt a papírforma érvényesítése a második világbajnokságán szereplő afrikai rivális ellen, amellyel eddig egyetlen alkalommal találkozott a magyar válogatott, négy éve Jacusiróban a vb csoportkörében is 30-20-as magyar siker született. Intő jel volt ugyanakkor, hogy Szenegál a mostani tornán döntetlent játszott a horvátokkal és 50 percen át megszorította a svédeket.

Soukeina Sagna, a vb góllövőlistáját a csoportkör után 22 találattal vezető szenegáli irányító kisebb sérüléssel küzdött, az afrikai alakulat 8-9 játékossal játszotta le eddigi találkozóit. A magyarok 18 fős keretéből ezúttal a kapus Bukovszky Anna, illetve a jobbszélső Töpfner Alexandra maradt ki.

Szöllősi-Schatzl Nadine nyitotta meg a gólok sorát a mérkőzés első támadásából, a magyar válogatott pedig stabil, jó védekezésére alapozva a tizedik perc elejére négygólos előnyt (5-1) alakított ki úgy is, hogy támadásban akadtak pontatlan megoldásai. 

A szenegáli alakulatból a 21. percig csak a bekötött jobb térdű Sagna tudott eredményes lenni, a rivális többi lövőjét remekül hatástalanította a magyar fal, miközben elöl sok mozgással zilálta szét a szenegáli védelmet a nemzeti csapat. 

A szünetig a szélsők közül Győri-Lukács Viktória négyszer, Szöllősi-Schatzl Nadine háromszor volt eredményes. A válogatott hatgólos előnnyel vonulhatott pihenőre úgy, hogy vezetett már 12-4-re is. Sagna ötször vette be az első játékrészben Böde-Bíró Blanka kapuját.

A fordulást követően is hasonló játékot láthatott a közönség a 12 ezer fő befogadására alkalmas Scandinavium foghíjasan telt lelátóin, a magyar csapat hatékony védekezésére alapozva növelte tovább előnyét, miközben elöl időnként kifejezetten szemrevaló támadásokat vezetett. A 41. percben alakult ki a tízgólos különbség (22-12), Golovin Vlagyimir a félidő derekán frissített együttesén, amelynek támadásban statikusabbá vált a játéka, ennek nyomán közel hat percig nem tudott betalálni a magyar válogatott, hét gólra közelített Szenegál.

Az 53. percben érkezett a kapuba Szemerey Zsófia, aki rögtön ütközött az egyik szenegálival, le kellett támogatni a pályáról. A hajrában a visszaálló Böde-Bíró több ziccert is hárított és gólt is szerzett, Klujber Katrin pedig büntetőből és akcióból is szállította a gólokat, így tíz találattal kerekedett felül a magyar válogatott.

A mérkőzés legeredményesebbjeként a valamennyi hétméteresét értékesítő Klujber kilencszer volt eredményes, a túloldalon Sagna nyolcszor talált be.

Vámos Petra
Vámos Petra (k), valamint a szenegáli Hawa Ramatou Ndiaye (b) és Doungou Camara (j) az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Szenegál – Magyarország mérkőzésen a svédországi Göteborgban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Golovin Vlagyimir: végrehajtottuk, amit elterveztünk

A szövetségi kapitány a vegyes zónában hangsúlyozta: fontos volt az önbizalom visszaszerzése, örül a győzelemnek.

“Amit elterveztünk, azt végre is hajtottuk, noha voltak hullámvölgyek. Tudtuk, hogy a mérkőzés eleje fontos lesz, ha hagyjuk őket, és megérzik, hogy van keresnivalójuk, akkor küzdeni fognak, de az első húsz perc tökéletes volt” 

– felelte a Kossuth Rádió kérdésére. 

“Bízom benne, hogy nem veszítettük el Szemerey Zsófit, bár sajnos úgy tűnik, hogy igen” – utalt a második félidőben beálló kapusra, aki azonnal ütközött egy szenegálival, és térdsérülést szenvedett. A hálóőrt le kellett segíteni a pályáról, a Scandinaviumot pedig bekötött jobb térddel, mankóval bicegve hagyta el, útban az orvosi vizsgálatok felé. Golovin Vlagyimir azt mondta, pontosan még nem tudják, mekkora a baj, az orvosi stáb foglalkozik vele.

Kuczora Csenge az MTI-nek kiemelte: túl tudtak lendülni a Montenegró ellen elvesztett találkozón, átbeszélték az akkori tapasztalatokat, ez volt a siker kulcsa.

“Mindenképp jól jött ez a mérkőzés, egészséges önbizalmat kapunk tőle, így tudunk beleállni a következő kettőbe, amelyeken szintén az a célunk, hogy győztesen jöjjünk le a pályáról” 

– fogalmazott.

Meglátása szerint a tízgólos siker jó kiindulópont és azt mutatja, jó úton haladnak, ugyanakkor még bőven van hová fejlődniük támadásban és védekezésben is.

“A meccs elejéből kell kiindulnunk a továbbiakban, mert ott nagyon jól védekeztünk” 

– hangsúlyozta.

“Kellett ez a mérkőzés ahhoz, hogy visszajöjjünk az életbe” – mondta a csapatkapitány Böde-Bíró Blanka, aki kiemelte az első húsz perc “rettentő feszes” védekezését. Ebben a periódusban mindössze kétszer volt eredményes Szenegál, és alig volt kaput eltaláló lövése. Saját első félidei teljesítményével nem volt elégedett, legfontosabbnak a magabiztos győzelmet nevezte.

Szemerey sérülése kapcsán azt mondta: a kapusok a kereten belül egy kisebb csapatot alkotnak, és tudja, hogy poszttársa mennyit dolgozott azért, hogy itt lehessen.

“Szörnyű ez a sérülés, rossz is róla beszélni. Persze nagyon bizakodó az ember, most van vizsgálatokon, bízunk a legjobbakban” 

– szögezte le.

Az öt gólt szerző Győri-Lukács Viktória örült, hogy fel tudtak állni és “a montenegrói fájdalmakat” maguk mögött tudták hagyni. 

“A másnapi edzésen már látszott a csapaton, hogy újult erővel itt vagyunk és nem akarunk többet hibázni. Ez ma sikerült, ez egy nagyon jó pont nekünk” – fejtette ki. Örömét fejezte ki, hogy sok passzt kapott, néhány szituációban meglátása szerint túlgondolta a helyzeteket, azonban örül, hogy bíznak benne a társai és a hiba után ugyanúgy jöttek a labdák.

A folytatás kapcsán hangsúlyozta: tudják, hogy nincs több hibalehetőségük.

“Nem is akarunk többet hibázni, mindent ki fogunk vinni a pályára. A védekezésünk egész jól összeállt, ha ezt tudjuk a svédek elleni mérkőzésen is tartani, akkor lehet esélyünk” 

– tekintett előre.

Női kézilabda-világbajnokság

Középdöntő, 1. forduló, I. csoport:

Szenegál – Magyarország 20-30 (8-14)
Szenegál:
 Sall, Sene, Toubissa (kapusok), C. Camara, D. Camara 1, Cissokho 3, Dapina 3, Diawara, Fall 2, Kamdop, Kebe, Keita 2, N’Diaye 1, Sagna 8 (1), Seck, Sy.
Magyarország: Böde-Bíró 1, Szemerey (kapusok), Albek, Bordás 1, Debreczeni-Klivinyi 1, Füzi-Tóvizi, Győri-Lukács 5, Juhász, Klujber 9 (7), Kuczora 2, Márton 2, Papp, Pásztor, Simon, Szöllősi-Schatzl 5, Vámos 4.

A hatosból az első két együttes kerül majd a negyeddöntőbe. Ez egyúttal jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is jelent, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

A magyar csapatra szombaton este lényegesen nehezebb feladat vár, mivel a társházigazda svéd válogatott ellen lép pályára, az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti a találkozót.

Forrás: MKSZ / MTI

Női kézilabda-vb: Súlyos vereség Montenegrótól