A női kardcsapat nem attól csapat, hogy egyforma mezben jár

női kardcsapat
Márton Anna, Battai Sugár és Szűcs Luca

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség – példának okáért a Manchester City labdarúgóival egyetemben – a legjobb húsz csapata közé választotta a világbajnok magyar női kardcsapatot. Bár a négyesből Pusztai Liza betegség miatt hiányzott, Battai Sugár, Márton Anna és Szűcs Luca edzőjükkel, Gárdos Gáborral kiegészülve értékelte 2023-at az M1-nek.

A világbajnoki címét idén megvédő magyar női kardozók a sikerüket a csapategységnek köszönhetik Gárdos Gábor vezetőedző szerint

“Nem attól alkotnak csapatot, hogy egyforma mezben járnak. Ők tényleg belülről szeretik egymást és összejárnak” – mondta az M1 aktuális csatornának évértékelőjében a szakember, aki elárulta, a csapattagok – Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca – egyéniben is drukkolnak egymásnak, ami nagyon ritka.

Gárdos Gábor az interjúról betegség miatt hiányzó Pusztairól szólva azt emelte ki, hogy amikor rossz formában van, akkor is be tudja fejezni az asszóit. A mester úgy vélte, az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a négyes a szintén világbajnok férfi kardozókkal van versenyben az év csapata címért egyéni sportágakban. Hozzátette, a Nemzetközi Sportújságírók Szövetségénél pedig a legjobb húsz csapat közé jelölték tanítványait többek között a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City labdarúgócsapatával és a világbajnok argentin futballválogatottal együtt.

“Nagyon sokat vártam rájuk, de megérte. Nagyszerű, hogy van egy ilyen csapat. Nagyon későn tudtam megtapasztalni, milyen klassz, milyen ereje van, ha egy ilyen szenzációs csapat van mellettem” – mondta a 28 éves Márton Anna

“Liza volt, aki először elkezdett felérni hozzám, amitől feléledt bennem egy egészséges küzdőszellem azok után, hogy hosszú ideig a semmiben voltam itthon. Ezt követően alakult át bennem, hogy ebből lehet egy jó csapat, aztán jöttek a csajok is, azóta pedig csodákat csinálunk”.

Márton Anna térdsérülésével kapcsolatban elárulta, még nem tud vívni a társaival, de a gyógytornát és az iskolázást a keretedzésen belül csinálja, mert hiányoztak neki a lányok. Megjegyezte, bár ő a rangidős, de a legtöbb hülyeségben benne van, mert ez is erősíti a csapatszellemet, ami apróság, de mégis nagyon fontos.

“Azt a sikert kicsit nehezebb volt feldolgozni, mint egy-egy rosszabb versenyt. A rutinnal ez majd javul a következő években” – mondta a világkupa-sorozatban aratott egyéni diadaláról Battai Sugár“Csapatban egész évben stabilan tudtam vívni és a junioroknál is világbajnokok lettünk”.

A DEAC 20 esztendős kardozója megtiszteltetésnek nevezte, hogy az év női vívójának választotta a hazai szövetség.

“Azt kívánom, jövőre ugyanilyen egységesen, csapatként vívjunk és persze azt, hogy Panka térde teljesen meggyógyuljon” – nézett a jövőbe Battai Sugár, aki éppen Márton Annát, valamint az ukrán Olga Harlant nevezte meg olyan példaképnek, akikre vívásuk és hozzáállásuk miatt kiskora óta felnézett.

A 21 éves Szűcs Luca azt emelte ki, hogy Battai Sugárral tényleg szinte együtt nőttek fel, a versenyeken mindig egy szobában vannak, így nagyon összeszoktak és szerinte ezt az összetartást sikerült átültetni négyesben az egész csapatra.

“Nehéz volt a címvédés. Az első világbajnoki címnél mondhatjuk, hogy szerencsénk is volt, jól jött ki a lépés, mindenkinek nagy napja volt. De a másodiknál a franciák is jobban készültek ellenünk a döntőben, rajtunk is nagyobb volt a teher, mégis sikerült” – fogalmazott Szűcs Luca, aki éppen a rivális francia csapat vívójára, Sara Balzerre néz fel.

(MTI)

Bronzérmes Bernben a férfi párbajtőrcsapat és Algírban a női kardcsapat