A magyar női kézilabda-válogatott Debrecenben játssza olimpiai selejtezőtornáját tavasszal

Debrecen
Főnix Csarnok

A magyar szövetség (MKSZ) már a keddi sajtóeseményén közölte, hogy a riválisok közül Svédország és Kamerun nem jelentkezett a rendezésre, így Japánban vagy Magyarországon lesz a torna. 

A nemzetközi szövetség (IHF) pénteken bejelentett döntése alapján a Főnix Arénában kerül sor a viadalra április 11-14. között, a kvartett első két helyezettje jut ki a nyári, párizsi ötkarikás játékokra.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese azzal harcolta ki a szereplés jogát, hogy a tizedik helyen végzett a vasárnap zárult dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon, ezzel megkaparintotta az utolsó, még kvalifikációs tornán való szereplést érő pozíciót.

“Természetesen nagyon örülünk, hogy a magyar csapat hazai pályán léphet pályára az olimpiáért, köszönet érte egyrészt a válogatottnak, hogy kiharcolta a lehetőséget a világbajnokságon, másrészt pedig kollégáimnak a pályázat benyújtásáért és a sikeres lobbitevékenységért” – idézte az MKSZ honlapja Ilyés Ferencet. Az elnök felidézte: 2021 márciusában a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül, zárt kapuk mögött kellett játszania a magyar női csapatnak a győri olimpiai selejtezőben.

 “Nagyon remélem, hogy a válogatott ezúttal sok ezer magyar szurkoló előtt is sikerrel veszi az akadályt. Tudjuk jól, hogy a kijutás kivívása nem lesz egyszerű, a legfontosabb most a megfeszített munka és az összefogás mindenki részéről!” – fűzte hozzá. 

Az M1 aktuális csatornán Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára úgy fogalmazott, komoly összefogásban sikerült elnyerni a rendezés jogát, ugyanis csupán nyolc napjuk volt a megfelelő dokumentumok összeállítására és a pályázat elküldésére.

“Kulcsfontosságú volt, hogy rengeteg segítséget kapunk az államigazgatástól, a sportállamtitkárságtól, a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, illetve a partnereinktől azért, hogy minden dokumentum rendelkezésünkre álljon” – nyilatkozta.

Hozzátette, munkatársaival együtt már gyakorlottak a pályázatok megírásában, ismerik az IHF ízlését, tudják azokat a kulcsszavakat, amelyekkel el lehet nyerni egy ilyen rendezést, és sikeres tornáknak adtak otthont a közelmúltban. Hangsúlyozta, jó körülmények között, jó hangulatú és jól szervezett tornán látják majd vendégül a csapatokat, de a hátralévő időben fontos lesz a megfelelő felkészülés biztosítása, a szövetségi kapitány és a magyar válogatott segítése is.

“Szeretném azt gondolni, hogy sokkal inkább plusz lökést, mintsem plusz nyomást fog jelenteni a játékosoknak, hiszen nagyon nagy lehetőség, hogy hazai pályán vívhatják ki az olimpiai szereplést” – magyarázta.

Horváth rámutatott, hogy a jelenlegi magyar csapat gerince a 2018-as debreceni, aranyéremmel zárult junior-világbajnokságon robbant be a sportágba, vagyis a játékosok többsége ismerik a helyszínt, és tudja, milyen ott telt ház előtt sikert elérni.

“Nagyon remélem, hogy ezeket az emlékeket, élményeket veszik majd elő motivációként” – fűzte hozzá.

Az olimpiai selejtezőtornák beosztása

    1. torna (Debrecen):
Svédország, MAGYARORSZÁG, Kamerun, Japán
    2. torna (Torrevieja):
Hollandia, Csehország, Argentína, Spanyolország
     3. torna (Neu-Ulm):
Németország, Montenegró, Szlovénia, Paraguay

Forrás: MKSZ / MTI

Göteborgi csoda! Hatgólos hátrányból fordított a női kézilabda-válogatott