A Corona Brasov háromgólos hátrányból nyerte meg a döntő első felvonását

Radim Valchar
A hajrában üres kapus góllal Radim Valchar állította be a végeredményt. Fotó: Sas Gábor

A vendég brassói Corona a 11. percben már háromgólos hátrányban volt, mégis 5-3-ra legyőzte az alapszakaszelső Ferencvárost a jégkorong Erste Liga döntőjének első, pénteki mérkőzésén.

A döntőbe az alapszakasz első és második helyezettje került, a magyar bajnok FTC élvezi a hazai pálya előnyét, azaz az első két összecsapást, valamint az esetleges hetediket is otthon játszhatja.

Nagy védelmi hiba után gyorsan, a 40. másodpercben vezetést szerzett a Ferencváros, a brassói kapus, Alex Dubeau először óriási védett, majd a visszahulló korongot Aku Kestilä a levegőből megcsapva, bravúrral ütötte a kapuba. A 6. percben nőtt a különbség, a hátsó plexiről visszavágódó pakkot Nolan LaPorte ütötte kapuba. Megroggyant a Brassó, Dubeau kapus szabálytalansága miatt – lepkéskesztyűvel arcon végta Nagy Gergőt – emberelőnyben Adam Brady nem hibázott, és még csak az első harmad derekánál járt a mérkőzés. Kestilä ekkor már három pontot gyűjtött.

A második játékrész váratlan vendéggóllal indult, a 32. másodpercben Jared van Wormer emberelőnyös lövése csúszott át a térdelő Arany Gergely csípőjénél. Felpörgött az erdélyi alakulat, Judd Blakwater pedig szép csel után a jobb felső sarokba emelt. Majd még a szünet előtt Albert Zagidullinról feledkeztek meg a védők, ő pedig kapáslövéssel egyenlített. 

A záró harmadban, az 54. percben ismét létszámfölénybe kerültek a vendégek. Philippe Cornet keresztpassza elakadt, ez becsapta a védőket és Aranyt is, a légiós csatár pedig könnyedén a léc alá emelt

Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője

“Tíz percig kiemelkedően hokiztunk, de a gyorsan kialakított háromgólos előny tudatában elhittük, hogy a zsebünkben van a győzelem. A folytatásban végig a Brassó játszott jobban. Öt az öt elleni játékból csak két gólt kaptunk, a többi emberhátrányos vagy üreskapus volt, ezzel elégedett vagyok, de hatvan percen keresztül kell fenntartanunk az első tíz intenzitását.”

Dave MacQueen, a Corona Brasov vezetőedzője

“Két különböző meccset láttam. Az első harmad egyértelműen az ellenfelünké volt, felvetett néhány kérdést, ahogy elkezdtük a párharcot. A srácoké az érdem, hogy visszajöttük a meccsbe, nagyon fontos volt az emberelőnyös gólunk rögtön a középső harmad legelején. Utána is figyeltünk arra, hogy kevés lehetősége legyen a Fradinak. Ez csak egy győzelem, ki kell pihenni magunkat szombatra, és menni tovább.”

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc második felvonását szombaton rendezik ugyancsak a Tüskecsarnokban.

Jégkorong ERSTE LIGA

Döntő, 1. mérkőzés: 

FTC-Telekom – Corona Brasov 3-5 (3-0, 0-3, 0-2)
Gól:
 Aku Kestilä (1.), Nolan Anthony LaPorte (6.), Adam Brady (11., emberelőnyben), illetve Jared Michael van Wormer (21., emberelőnyben), Judd Blackwater (27.), Albert Zagidullin (36.), Philippe Cornet (54., emberelőnyben), Radmin Valchar (60., üres kapuba)

Forrás: MJSZ / MTI

Az FTC harmadszor, a Brassó először lehet bajnok a jégkorong Erste Ligában