A britek legyőzése után az ötödik helyért játszhat a női vízilabda-válogatott

Vályi Vanda
Vályi Vanda, a magyar (j) és Victoria Hawkins, a brit válogatott játékosa a női vízilabda Európa-bajnokságon az 5-8. helyért játszott Nagy-Britannia - Magyarország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar női vízilabda-válogatott csütörtökön 21-5-re legyőzte a brit csapatot, így az ötödik helyért játszik az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon.

A magyarok 15 fős keretéből ezúttal is kimaradt a horvátok ellen szemsérülést szenvedő Gurisatti Gréta, valamint a gárda egyik legjobbja, Garda Krisztina.

A magyarok már az első negyedben érvényre juttatták az erőviszonyok közti különbséget, a kék sapkában játszó együttes a négygólos Keszthelyi Rita vezetésével 7-1-es előnyre tett szert. Hasonló mederben csordogált tovább a mérkőzés, a második negyed legemlékezetesebb jelenete az volt, amikor Neszmély Boglárka hárította a rivális ötméteresét.

A harmadik felvonásban főként védekezésben mutatott be néhány feltűnően könnyed és szép megoldást a magyar csapat, amely akárcsak a másodikat, ezt a negyedet is 4-1-re nyerte.

A záró nyolc percre Magyari Alda kapott lehetőséget a kapuban, a britek azonban egy remek centergóllal neki is betaláltak. Ugyan a magyaroktól jöttek a gólok ebben a negyedben is, de több hiba is becsúszott az akciókba, a vége így is 21-5-ös győzelem lett.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a szombati zárónap helyosztóján az olimpiai házigazda franciákkal találkozik

“A legfontosabb, hogy újra örömöt leljünk egy csapatként a vízilabdában. Egy picit ilyenkor mindenki bezárkózna és magában próbálná tisztázni ezeket a dolgokat, de erre most egyszerűen nincs lehetőségünk. Azt kell csinálunk tovább, amit elkezdtünk, első sorban a védekezésben kell fejlődnünk” – utalt vissza az MTI érdeklődésére Mihók Attila még az olaszok elleni negyeddöntős vereséget követő érzésekre.

A britek elleni összecsapással kapcsolatban a társ szövetségi kapitány kiemelte, ez egy olyan meccs volt, melyet le kellett játszani, de tudták, hogy az ellenfél teljesen más kategóriát képvisel:

“Most is próbálgattunk olyan dolgokat, melyeket korábban kevésbé, egy-egy vészhelyzetre próbálunk ilyenkor felkészülni és olyasmit elővenni, ami nincs a repertoárban.”

A franciák elleni, szombati helyosztóról szólva megjegyezte, természetesen győzelmet vár.

“Persze abban biztosak lehetünk, hogy a franciák komolyabb ellenállást tanúsítanak majd és nem adják nekünk oda a mérkőzést. A legfontosabb, hogy következetesen és fegyelmezetten csináljuk tovább a dolgunkat, legfőképpen védekezésben” – fogalmazott Mihók.

Az már korábban, az olaszok elleni negyeddöntős vereséggel eldőlt, hogy a magyar válogatott nem szerez olimpiai kvótát a kontinensviadalon, erre az utolsó lehetősége a februári, dohai világbajnokságon lesz.

Női vízilabda Európa-bajnokság

Az 5-8. helyért:

Magyarország – Nagy-Britannia 21-5 (7-1, 4-1, 4-1, 6-2)
Gól:
 Keszthelyi 5, Szilágyi, Faragó, Tiba 3-3, Rybanska, Kuna 2-2, Vályi, Parkes, Mahieu 1-1, illetve Rogers 2, Falvey, Perkins, Brown 1-1.

(MTI)

Sima győzelemmel negyeddöntős a női vízilabda-válogatott