A BMX-es Kempf Zoltán 21., míg Tusnády 44. lett a sportmászás összetett versenyében Sanghajban

Kempf Zoltán
Kempf Zoltán. Fotó: OIS/Bob Martin

Kempf Zoltán a 21. helyen végzett a BMX freestyle park versenyszámának selejtezőjében a városi sportágak olimpiai kvalifikációjának első állomásán, Sanghajban, ezzel nem jutott tovább a döntőbe.

A 24 fős mezőny négy csoportban mutatta be produkcióit, mindegyik bringás kétszer mehetett rá a pályára, egy-egy perc állt a rendelkezésükre, és a különböző trükkök, forgások, ugratások, kombinált elemek összetettsége, magassága, kivitelezése alapján kapták a pontjukat. 

Kempf Zoltán – aki az elmúlt évi Európa Játékokon hatodik lett – a második csoport elsőjeként az első menetében kétszer is elesett, az első után, defekt miatt kerékpárt is kellett cserélnie, így alacsony pontszámmal, 13,20-szal kezdett. Az első sorozat végeztével másodjára már szinte hiba nélkül ment végig és ezt a 72,14-es pontszáma is tükrözte. 

Az átlaga 42,67 pont lett, ezzel nem jutott be a szombati döntőbe, amelyben a legjobb tizenkét versenyző mutathatja be újra a gyakorlatait. Ott már a legjobb produkció rangsorol majd. A döntőhöz 80 fölötti átlagpontszám kellett – a viadal eredményközlő oldala szerint.

“A gyakorlások alatt sikerült megcsinálnom a legfőbb trükkömet, a dupla hátraszaltót, egyszer, kétszer, háromszor, négyszer, ötször – erre jött a verseny, és ott rögtön az első kanyarban defektet kaptam” – idézte fel a történteket a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján a magyar versenyző.

“Sajnos így az első kör ment a levesbe, hiába dobták be a pótbringát, onnan már nagyon nehéz visszaállni. Ezek után igyekeztem lenyugodni és összeszedni magam, aztán bizonyítani a második körben elsősorban magamnak, meg azoknak, akik szurkolnak nekem, hogy képes vagyok megcsinálni egy kört szuperül. Sikerült is összehozni, beadtam a dupla szaltót, beadtam azokat a trükköket, amiktől előtte picit tartottam, és amiket hónapok óta gyakoroltam, jól ment mindegyik, aminek nagyon örülök.”

Mint mondta, az első kör miatt rossz lett az átlaga, de Budapesten igyekszik majd a lehető legjobban teljesíteni. 

“Arra büszke vagyok, hogy legyőztem a félelmeimet, hogy egy ilyen nagy versenyen megcsináltam a dupla hátraszaltót – most jön az újabb gyakorlás, hogy júniusban még jobb legyek” – tette hozzá.

A 2013-ban világbajnok Kempf Zoltán néhány évre felhagyott a versenyzéssel, és akkor vetette bele magát ismét az edzésekbe, amikor kiderült, hogy a park versenyszám bekerült az olimpia programjába. A debütálás három éve, Tokióban volt.

Tusnády Nimród a 44. helyen végzett a sportmászók összetett versenyében

A húszéves magyar mászó a csütörtöki ügyességi mászásban (boulder) két ellenfelét megelőzve ugyancsak 44. volt. A mezőny pénteken a nehézségi mászásban (lead) mérte össze tudását, ebben Tusnády a 38. helyen zárt, összességében szerzett 43,6 pontja a 44. pozícióhoz volt elég – a viadal eredményközlője alapján.

“Vegyes érzéseim vannak a köteles mászásommal kapcsolatban, mert sokat készültem kifejezetten erre a műfajra, úgy éreztem, ebben a számban vannak a legnagyobb hiányosságaim” – olvasható a nyilatkozata a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján. 

“A sok befektetett munka ma nem igazán jött ki, a fogások jók voltak, az útvonal is, nagyon tetszett, csak a mászás alatt nem tudtam elengedni magam. A rajt előtt, az izolációban még nem izgultam, a falon viszont feszültnek éreztem magam, túlszorítottam a fogásokat. Ezek viszont mind olyan tapasztalatok, melyeket be tudok építeni a következő versenyeimbe, azaz remélem, Budapesten, hazai közönség előtt már sokkal jobban fog menni.”

A szombati elődöntőben az első húsz helyezett folytathatja szereplését. A nyolcas finálét vasárnap rendezik.

A városi sportágak sanghaji olimpiai kvalifikációján további két magyar – breaktáncban Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) – szerepel. Ők szombaton kezdenek.

A kvalifikáció második, egyben utolsó versenyének június 20. és 23. között a budapesti Ludovika Campus ad otthont.

Forrás: MOB / MTI

Városi sportok olimpiai selejtezője: mind a négy magyar indul Sanghajban