Idegenben nyert az MTK Budapest és a Paksi FC

Vécsei Bálint
Vécsei Bálint

A Paks kiütéses, 5-0-s győzelmet aratott a Debrecen vendégeként, míg az MTK 2-0-ra győzött a Diósgyőr otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga tizedik fordulójában.

Rémálomszerűen indult hazai szempontból a mérkőzés, a paksiak már a kilencedik percben vezetést szereztek, majd a folytatásban uralták a játékot az erőtlenül futballozó DVSC-vel szemben. A vendégfölény helyzeteket és két újabb gólt eredményezett, amivel Bognár György együttese gyakorlatilag a szünetre eldöntötte a három pont sorsát.

A második félidőre Máté Csaba négyet cserélt, és bár ezzel némileg bátrabbá vált csapata, tíz perc után ismét a Paks került fölénybe és újabb két góllal kiütötte a teljesen szétesett hajdúsági együttest.

Sikerével a Paks az élre ugrott, míg a DVSC a negyedik mérkőzését is elveszítette Máté Csaba irányításával és jelenleg kieső helyen áll a tabellán

Vécsei Bálint szerezte a Paks első találatát

“Minden úgy alakult, ahogy azt terveztük, magabiztos győzelmet arattunk, de előre nagyon nem így készültünk. Debrecenbe mostanság nem ünnepelni jártunk, ugyanakkor az előző fordulókban mutatottakkal voltak jó előjeleink. Számoltunk vele, hogy egy válogatott kihagyás után nehéz lesz felpörögni, de jól kezdtük a találkozót, és a vezetést is megszereztük. Végig kontrolláltuk az összecsapást, így nem volt benne a kockázat, hogy ismét vereséget szenvedünk. Háromgólos előnyben ki tudtuk használni a kínálkozó területeket, így tovább tudtuk folytatni azt a jó játékot, amit a Ferencváros ellen elkezdtünk. Úgy érzem, elkaptuk a fonalat, balanszban vagyunk.”

OTP Bank Liga, 10. forduló

Debreceni VSC – Paksi FC 0-5 (0-3)
Debrecen, 4664 néző, v.: Erdős
Gól: Vécsei (9.), Tóth B. (32.), Mezei (41.), Papp K. (65.), Ötvös (77., 11-es)
Kiállítva: Kocsis G. (75.)
Debrecen: Megyeri – Szécsi (Bárány, a szünetben), Batik, Dreskovic (Kocsis G., 46.), Ferenczi – Lagator, Szuhodovszki (Pellumbi, 46.) – Szűcs (Kocsis D., 67.), Dzsudzsák, Domingues – Silue (Stojkovic, 46.)
Paks: Kovácsik – Osváth, Ötvös, Kinyik, Szabó, Silye (Győrfi, 78.) – Mezei (Varga, 66.) Windecker (Horváth K., 77.), Vécsei, Papp (Gyurkits, 88.) – Tóth (Böde, 66.)

A Diósgyőr vendégeként győzött az MTK

A DVTK az előző hat fordulóban ötször zárt kapott gól nélkül, de a horvát kapus Karlo Sentic a legutóbbi, nyíregyházi mérkőzésen megsérült – részleges elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, illetve csontödéma alakult ki nála -, ezért szombaton Artem Ogyincov állt a gólvonal előtt. Őt már a második percben “felavatták” a fővárosiak, ugyanis Hej Viktor passza után Kosznovszky Márk lefordult Alexander Vallejóról, majd húsz méterről a kapu jobb felső sarkába bombázott.

A várakozásokkal ellentétben a kapott gól hatására a DVTK nem vette át az irányítást és nem rohamozta a vendégek kapuját az egyenlítés érdekében. Továbbra is a magabiztosan védekező MTK akarata érvényesült, támadásban is aktív volt, és bár kihasználatlanul hagyott két-három ígéretes lehetőséget, a 42. percben megduplázta az előnyét. Bognár István indítása után Molnár Rajmund befelé cselezett, majd – hasonló távolságból, mint negyven perccel korábban Kosznovszky – a hálóba bombázott.

A szünet előtt Szatmári Csaba kezezése miatt büntetőhöz juthatott volna az MTK, de a videofelvétel megtekintése után a játékvezető másként döntött. Ezután közel állt a szépítéshez a Diósgyőr, de Bright Edomwonyi lövését vetődve, bravúrral védte Demjén Patrik.

A második felvonásban is hiányzott az agresszivitás a borsodiak védekezéséből, ezért kevés labdát szereztek, ennek ellenére kiegyenlítettebbé vált a játék, mert magabiztos előnye tudatában az MTK nem erőltette mindenáron a támadásokat. A 75. percben elfogytak a Diósgyőr cserelehetőségei, de számottevő változást az új emberek beküldése sem eredményezett. A labdabirtoklás aránya végül kiegyenlítődött, de több kapura lövéssel és több kaput eltalált lövéssel zárt az MTK, amely tudatos, taktikus, élvezetes játékkal magabiztosan győzött.

Vladimir Radenković, a DVTK vezetőedzője

“Gratulálok a kollégámnak, mert jól felkészítette a csapatát, és különösen arra, hogy hogyan játsszanak a DVTK ellen. Az első félidőben a saját szögletünk után kaptunk gólt, és korán megkaptuk a másodikat is. Ennek következtében érzelmi nyomás alatt játszottunk, mert meg akartuk mutatni a szurkolóinknak, hogy mire vagyunk képesek, illetve a nyíregyházi győzelmet követően újabb ajándékot akartunk nekik adni. Az eredmény kicsit pánikszerű játék lett, kicsúszott az irányítás a kezünkből. A cserék után jobban néztünk ki, de nem eléggé ahhoz, hogy pozitív eredmény érjünk el.”

Horváth Dávid, az MTK vezetőedzője

“Részünkről nagyszerű alaphangot adott a mérkőzésnek a korai gólunk. Ugyanakkor csak a 15-20. perctől tudtuk valójában megvalósítani az előzetesen eltervezett dolgokat, onnan tudtunk magabiztosan játszani, és megcsinálni azokat a kombinációkat, amit szerettünk volna. Átjátszottuk a sorokat, jó pozícióban találtuk meg a szervező embereket, és így a minőségi mélységi átadások után több támadás is vezettünk. És természetesen még jobb helyzetet teremtett, amikor rárúgtuk a második gólunkat is. Kifejezetten jó teljesítményt nyújtottunk ma a védekező pontrúgások kivédekezésében is.”

Diósgyőri VTK – MTK Budapest 0-2 (0-2)
Miskolc, 5405 néző, v.: Derdák
Gól: Kosznovszky (2.), Molnár R. (42.)
DVTK: Ogyincov – Szatmári (Klimovics, 46.), Csorbadzsijszki, Bárdos, Sanicanin (Adedokun, 64.) – Vallejo (Rarszalla, 64.) – Gera D., Holdampf, Pozeg Vancas (Jurek, 75.), Rakonjac (Acolatse, 46.) – Edomwonyi.
MTK: Demjén – Hej, Beriasvili, Kádár, Antonov (Bobál D., 88.) – Kata – Molnár Á. (Nagy Zs., 72.), Kosznovszky, Bognár I. (Végh, 72.), Molnár R. (Stieber Z., 89.) – Jurina (Németh K., 76.)

Kilencvenedik percben szerzett góllal nyert az Újpest

Az Újpest bő fél órán keresztül kereste az ellenszert a Nyíregyháza jól megszervezett védekezésre, hiába futballoztak mezőnyfölényben a lila-fehérek, helyzeteket nem tudtak kidolgozni. A szünet előtti utolsó tíz percben viszont már képesek voltak veszélyt okozni a hazaiak, de a túloldalon Kovácsrétinek is volt egy ígéretes próbálkozása.

A fordulást követően változott a játék képe, a Nyíregyháza is egyre bátrabban merészkedett előre és Kovácsréti vezetésével több veszélyes helyzetet is teremtett. Mindeközben az Újpestnek is akadtak lehetőségei, mindkét együttes nyíltan futballozott, sokáig mégsem láthattak gólt a nézők.

A hajrára a vendégek beszorultak a saját térfelükre, a 90. percben Brodic egy csel után lőtt, a kapufáról kipattanó labdát pedig Duarte továbbította az üres kapuba, eldöntve ezzel a három pont sorsát.

A lila-fehérek már hat mérkőzés óta veretlenek az élvonalban és a legutóbbi négy találkozójukon nem kaptak gólt.

Újpest FC – Nyíregyháza Spartacus FC 1-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 6039 néző, v.: Rúsz
Gól: Duarte (90.)
Újpest FC: Piscitelli – Joao Nunes, Duarte, Fiola – Bese, Lacoux (Onovo, 60.), Geiger (Horváth K., 46.), Gergényi (Tamás, 61.) – Brodic, Ljujic, Dénes (Mucsányi, 60.)
Nyíregyháza Spartacus FC: Tóth B. – Alaxai, Gengeliczki, Keresztes – Navrátil (Pinte, 66.), Keita, Toma (Eppel, 75.), Nagy B. – Kovácsréti, Ramos (Beke, 75.), Nagy D.

Forrás: DVTK / MTI / Paksi FC

Gera Zoltán lett a Kecskeméti TE új vezetőedzője