Fucsovics kikapott Cicipasztól, Udvardy nem bírt Pavljucsenkovával

Fucsovics
Fucsovics Márton. Fotó: Hugo Pfeiffer/Icon Sport

Fucsovics Márton három szettben kikapott a 2021-ben döntős Sztefanosz Cicipasztól hétfőn a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójában.

A világranglistán 54. játékos kapta a magyarok közül a legnehezebb sorsolást, mivel a kilencedik helyen álló görög kiválósággal került szembe. Az athéni ellenfélnek a három évvel ezelőtti Garros-fináléja mellett tavalyról, Melbourne-ből is van egy Grand Slam-döntője, 2019-ben ATP-világbajnok volt, és 11 trófeájából egyet idén áprilisban szerzett Monte-Carlóban. 

Pályafutásuk során eddig kétszer találkoztak, 2019-ben, Barcelonában a görög nyert, illetve a 2017-es genovai challenger-tornán Fucsovics Márton feladta a mérkőzést.

A harmadik csatára a 10 ezer férőhelyes Suzanne Lenglen Stadionban került sor, méghozzá becsukott tető alatt, miközben a legtöbb pályán az esős időjárás miatt állt a játék. Az elején mindketten bréklabdákat hárítottak, aztán könnyebb adogatógémek következtek, melyekben Cicipasz remekül irányított tenyeressel, Fucsovics pedig kiválóan szervált. 

Így jutottak el a rövidítésig, melyben a 32 éves magyar 3-0-ra vezetett, 7-6-nál saját adogatásnál szettlabdája volt, de a hálóba ütött egy könnyű tenyerest. A 25 éves görög viszont nem ingott meg, harmadik játszmalabdáját már kihasználta, és egy óra elteltével szettelőnyben volt.

A folytatásban a nyíregyházi teniszezőn meglátszott az elszalasztott nagy lehetőség, rögtön elvesztette a szerváját, de 2:3-nál bátor játékkal utolérte ellenfelét. Csakhogy a továbbiakban ismét Cicipasz kezdeményezett többet, Fucsovicsnak rengeteg energiája ment el a védekezésre, ritkán tudta átvenni az irányítást, ismét elbukta az adogatását, majd a rivális 1 óra 49 percnél kiszerválta a játszmát.

A harmadik felvonás már nem tartogatott különösebb izgalmakat, Fucsovics – aki az áprilisban megnyert bukaresti torna óta csuklósérüléssel bajlódik és fájdalomcsillapítókkal teniszezik – már alárendelt szerepet játszott. A görög favorit két brékkel 5:1-re meglépett, és 2 óra 20 perc elteltével ünnepelhetett.

“A körülményekhez képest jól játszottam, kihoztam mindent magamból” – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak.

“Meg akartam verni őt, a szettlabdámnál látszott, hogy hiányzott nálam a meccsszituáció, máshogy kellett volna megjátszanom azt a pontot. Az előző napokban kicsit frusztrált voltam, mert nem szeretek felkészületlenül érkezni egy nagy versenyre” – mondta, hozzátéve, párosban sincs könnyű sorsolása. Kifejtette, a soron következő füves pályás szezonban elvileg minden héten versenyez, de ezt még befolyásolhatja a sérülése.

Udvardy Panna kikapott a 20. helyen kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkovától

A világranglistán 132. magyar játékos a selejtezőben kezdett, és két győzelem után kikapott a szlovák Rebecca Sramkovától. Végül szerencsés vesztesként mégis főtáblára került, ahol balszerencséjére Pavljucsenkova várt rá, aki 2021-ben döntőt vívott a párizsi salakon. A 32 éves ellenfél 12 trófeája mellett Billie Jean King Kupa-győztesnek és vegyes párosban olimpiai bajnoknak is mondhatja magát, emellett minden Grand Slamen eljutott már a negyeddöntőig.

Első találkozójuk az esős időjárás miatt kétórás csúszással kezdődött el a 12-es pályán, és a 38 perces nyitószett öt brékjéből Pavljucsenkova jött ki jobban. A folytatásban a moszkvai teniszező négy bréklabdát hárítva húzott el 3:1-re, Udvardy Panna 4:4-nél még utolérte őt, de a vereséget már nem tudta elkerülni. Az összecsapás 1 óra 25 percig tartott.    

“El vagyok keseredve, de egy év után sikerült ismét Grand Slam-főtáblás meccset játszanom. Ezeken a nagy tornákon mindenki az utolsó pontig küzd, ami a kisebb versenyeken nem mindig van így” – mondta a Kossuth Rádiónak.

“Nehéz mérkőzéseken vagyok túl, ami sok motivációt ad a folytatásra. Ma is végig pariban voltam az ellenfelemmel, bármerre eldőlhetett volna a meccs.”

Udvardy elárulta, a füves pályás szezonban is marad kedvenc borításán, a salakon, és kisebb európai viadalokon próbál pontokat gyűjteni a wimbledoni kvalifikációig.

A magyarok közül egyesben így már csak Marozsán Fábián van versenyben Párizsban, aki a 10. kiemelt bolgár Grigor Dimitrovval találkozik a 64 között.

Roland Garros

1. forduló (a 64 közé jutásért)

Férfiak: 

Sztefanosz Cicipasz (görög, 9.) – Fucsovics Márton 7:6(7), 6:4, 6:1

Nők:
    
Anasztaszija Pavljucsenkova (orosz, 20.) – Udvardy Panna 6:3, 6:4

(MTI)

Marozsán Fábián könnyedén jutott be a Roland Garros második fordulójába