Zagyva Lajos: A téli gumi nem mindig jó a hóban

Három gyorsasági szakaszt nyert a kétkerék-hajtásúak mezőnyében Zagyva Lajos és Zagyva Dorka Peugeot 208 Rally4-gyel a Mikulás Rallyn. Az első Nagylőtéren a gumiválasztással okoztak maguknak egy kis extrateendőt, de összességében így is jó versennyel zárták a 2023-as szezonjukat.

Az eredeti tervek szerint külön versenyeztek volna sőt, ez lett volna az első alkalom, hogy mind a ketten egyforma autóval állnak rajthoz. Azonban a hét közepén, amikor leesett a hó megbeszélték, hogy ha havasak a pályák, akkor Dorka nem indul. Szombaton a rajtceremónián még két autóval vettek részt, de vasárnap reggelre leesett a hó, így elővették a B tervet és Dorka beült édesapja mellé navigálni. 

„Ez szerintem teljesen jó döntés volt – mondta Zagyva Lajos. – Dorka így is sok tapasztalatot szerezhetett mellettem. Például azt, hogy télen nem mindig jó a téli gumi. Amikor megláttam a havat, azonnal eszembe jutott, hogy a Mégane-nal abszolút második voltam téli gumikon. Csak azt felejtettem el, hogy akkor negyven centi hó volt, most meg öt. 

A téligumik jól fogtak, azzal nem volt gond, csak az oldalfaluk nem olyan erős. Ötszáz méter után kaptunk egy defektet, aztán még kettőt. Két kereket kicseréltünk, a harmadikkal defektesen jöttünk le. 

Utána már a gumikkal nem volt gond, de így is jó munkás verseny volt. Azt képzeld el, hogy ahogyan jössz vissza a lőtéren Jutass felé, van egy nagy egyenes, ahol 300 métert mégy leszabályzáson. Ott a nyomban összegyűlt a víz, óra szerint 170-nel mentünk, de kb. 130-cal haladtunk. Ez volt életem egyik legnehezebb pályája.

Teljesítettük a versenyt, estére elfáradtunk, de jól éreztük magunkat.“

Zagyva Dorka is hasonlóképpen értékelte a Mikulás Rallyt:

„Apuval mindig nagyon jó menni, főleg egy ilyen versenyen. Az utolsó gyorsaságin nem is navigáltam csak figyeltem, mit hogyan csinál. Korábban is volt egy gyorsasági, ahol elfelejtettem navigálni neki, annyira a mozdulataira koncentráltam. 

A defekteket jól kezelt, mondta, hogy elhibázta a gumiválasztást, megváltoztatni már nem tudja. Viszont így tudtuk gyakorolni a kerékcserét. Utána a kétkerék-hajtású mezőnyben egy kivétellel minden gyorsaságit megnyertünk, úgyhogy a részeredmények jók voltak. Találkozunk jövőre!“

Vánsza Zsolt lesz a tesztpilóta a Mikulás Ralin