Vitályos Eszter: történelmi hagyományok nélkül egy nemzet csak hullócsillag 

Vitályos
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a 11. Hadik András hagyományőrző és jótékonysági bál megnyitóján a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Történelmi hagyományok nélkül egy nemzet csak hullócsillag, ezért törekszünk a jövőben is arra, hogy óvjuk, ápoljuk nemzeti kincseinket – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, az Egyetemi Katolikus Gimnáziumban.  

Vitályos Eszter a 11. Hadik András hagyományőrző jótékonysági bál megnyitóján arra is felhívta a figyelmet, hogy “őriznünk kell értékeinket, amelyek közös kincseink, és amelyekre joggal lehetünk büszkék, mi, magyarok”. 

Kiemelte, gyönyörű hagyomány a Hadik-bál, amely idén az ukrajnai háború miatt különösen nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarságot, a magyar oktatás működését szeretné segíteni.

Vitályos Eszter az est egyik fénypontjának nevezte a Hadik-díj átadását

A míves huszárszablyát minden évben olyan személy vagy szervezet kapja, aki sokat tett a nemzeti összetartozásért. A díjat Schmittné Makray Katalin idén Popovics Bélának adta át, aki a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában és a Szent István Líceumban tanít magyar irodalmat, valamint művészettörténetet, továbbá Kárpátalja és Munkács múltját kutatja. 

Az államtitkár elmondta: a Kárpát-medencei magyarság összetartozását szimbolizáló est programjában egyaránt helyet kapnak anyaországi énekesek és muzsikusok, hagyományőrző huszárbandériumok és határon túli művészek is. Ez az este közös “gondolkodásunk, közös értékrendünk ünnepe” is – fogalmazott. 

Vitályos Eszter emlékeztetett arra, hagyományok nélkül nem létezne identitás, identitás nélkül nincsenek hiteles emberek, akik a legfontosabbak egy közösség alakításában, fenntartásában. A 313 éve született Hadik András hadvezér is egy hiteles, erős vezető volt – mondta a politikus. 

Kitért arra is, hogy idén márciusban mutatták be Szikora János rendezésében a Hadik András életét bemutató filmet.

“Hadik András huszárregimentjének elképesztő kalandja példátlan a történelmünkben, és azt gondolom, hogy minden magyarnak érdemes megismernie”

– vélekedett az államtitkár. 

A bál Vitályos Eszter megnyitóját követően azzal kezdődött, hogy az iskola diákjai eltáncolták a palotást.

Az est további részében vacsorával várják a résztvevőket, akik egyebek mellett még részt vehetnek a Hadik-díjjal jutalmazott Popovics Béla és Szarka György geológus a magyar nemzet múltjáról és jelenéről szóló előadásán is.

(MTI)

Dúró Dóra: Önmagában nem az volt a probléma, hogy “valaki homoszexuális embereket fényképez”

A Mi Hazánk szerint LMBTQ-propaganda folyik a Magyar Nemzeti Múzeumban