Varga Zsolt: „Úgy megyünk háborúba, ahogy eddig, nagy lendülettel és akarással”

Varga Zsolt
Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a férfi vízilabda Európa-bajnokság B csoportjában a harmadik fordulóban játszott Magyarország – Olaszország mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Summary

A szerbek elleni negyeddöntő 15 órakor kezdődik Zágrábban, és az M4 Sporton élőben lehet követni.

Hat olimpiai bajnokkal jön a szerb válogatott a pénteki negyeddöntőben a zágrábi Európa-bajnokságon – Varga Zsolt amondó, más rendszerű, de ugyanolyan magas színvonalú védekezéssel lesz esélyünk, mint amivel az olaszok ellen győztünk.

Varga Zsolt „hirtelen” induló kapitánysága és csapata 2022 szeptemberében akkor kapott igazán szárnyra, amikor a csapat spliti Eb-n csoportkörének második fordulójában elképesztő teljesítménnyel történelmi, kilencgólos vereséget mért a szerb együttesre. A magyar válogatott végül meg sem állt az ezüstéremig, ami jó alapot jelentett a továbblépéshez – a 2023-as eredményeket pedig már jól ismerjük.

Éles kontrasztként, a nagy verés után a tokiói játékok után erősen átalakult ellenfél Splitben zuhanórepülésbe váltott s végül 9. lett, ami a legendás mester, Dejan Savic távozásához vezetett. Utódja, Uros Stevanovic a fukuokai vb-re kapta össze igazán a gárdát, amely óriási meglepetésre büntetőkkel kiverte a negyeddöntőben az olaszokat, igaz, utolsó két meccsét elvesztette a görögök, majd a spanyolok ellen s zárt végül negyedikként.

Tavaly nyáron még nem játszott a balkezes bombázó, Dusan Mandic, ő azonban mostanra visszatért, sőt, a decemberi, Komjádiban vívott meccshez képest is jóval erősebbek lesznek, hiszen ezúttal ott lesz Nikola Jaksic is – mindkét kiválóságot jól ismerjük, Mandic most, Jaksic néhány éve volt a Fradi abszolút húzóembere. 

Erre reflektált Varga Zsolt is, amikor a waterpolo.hu a negyeddöntő felvezetéseként az ellenfél rövid elemzésére kérte:

„A szerb csapat most a legkomplettebb az utóbbi két évben, és ez látszik a játékukon. Kevesebb nehéz mérkőzésen vannak túl, talán a franciák elleni az elsődleges elemzési pont, ami három negyeden át szoros volt, aztán a negyedikben kijött a fizikai és a játékbeli különbség.”

Az egyértelmű, hogy az olaszok ellen látott elképesztő védőteljesítménynek kell lennie az alapnak a szerbek ellen is, az a kérdés, három nappal később megismételhető-e egy ugyanolyan nívójú produkció.

„A színvonalnak hasonlónak kell lennie, mint az olaszok ellen, csak másképp. Teljesen más struktúrájú a szerb csapat, fizikálisan sokkal erősebb játékosokról van szó. Talán nem a dinamizmus és a sebesség dominál, hanem a jól ismert szerb iskola, az alaprendszer, amit nagyon jól játszanak. Van három domináns támadójuk, Mandic, Jaksic és Rasovic, ezért a játékunk képe más lesz, más súlypontokkal, de a védekezés minősége nem eshet vissza.”

Az olaszok elleni ötgólos győzelemnek „ára” is volt – többé már senki sem tekint úgy a válogatottra, mint lelkes, feltörekvő fiatalok kedves gyülekezetére. A kétszeres olimpiai bajnok Mandic is megmondta szerdai győzelmük után: a történtek fényében egyértelműen úgy állnak fel ellenünk, mintha a világbajnok gárdával mérkőznének. 

Más kérdés, hogy a magyar szurkolók a taljánok elleni diadalt követően már úgy tekintenek az ifjú gárdára, hogy a határ a csillagos ég. 

„Azt tudom ígérni, hogy a végén a szurkolók büszkék lesznek ránk – úgy fogunk harcba szállni és háborúzni, ahogy eddig, megalkuvás nélkül, hatalmas lendülettel és akarattal. Ezzel lehet pótolni az esetleges hiányosságokat, most is erre lesz szükség, csak mindent még magasabb szinten kell csinálnunk” 

– szögezte le Varga Zsolt.

Teljes cikk a waterpolo.hu-n

Ötgólos győzelemmel csoportelső a férfi vízilabda-válogatott