Varga Barnabás fejesgóljával pontot mentettünk Kaunasban

Sallai Roland
Sallai Roland (k) és a litván Vykintas Slivka (b2) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Litvánia - Magyarország mérkőzésen a kaunasi Dariaus ir Giréno Stadionban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar labdarúgó-válogatott kétgólos hátrányból egyenlítve 2-2-es döntetlent játszott Litvánia vendégeként a kaunasi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így bár csoportja élén maradt, de nem biztosította be részvételét a kontinensviadalra.

A szokottnál eggyel több támadó szellemű játékos szerepelt a magyar csapatban, de Marco Rossi szövetségi kapitány együttese nem rontott neki az ellenfélnek. Fokozatosan ugyan átvette a játék irányítását, ám nem szorította be riválisát, sok esetben hátul járatta a labdát. Az ezúttal hátrébb futballozó Szoboszlai Dominik egészen a saját térfelére visszajött labdákért és – elsősorban a bal oldalon – mélységi indításokkal próbálta segíteni társait. 

A litvánok a 10. percben egy gyors jobb oldali kontra alkalmával jelezték, nem csak a védekezésre összpontosítanak, Gineitis azonban nagy helyzetben nem találta el jól a labdát. A magyarok meddő mezőnyfölénye nem eredményezett helyzeteket, a hazaiak viszont húsz perc után vezetéshez jutottak.

20. perc: Fedor Cernych kapott labdát a bal oldalon, befelé cselezett, majd kilőtte a bal alsó sarkot (1-0). 

A góltól nem változott a játék képe, a magyarok birtokolták többet a labdát, de lehetősége a balti csapatnak volt: Lasickas próbálkozását Dibusz vetődve hárította. A nemzeti együttes enerváltan és sok hibával futballozott, így ritkán jutott el a 16-osig, a támadásépítését rendre olyan technikai hibák hiúsították meg, mint rossz labdaátvételek, pontatlan passzok és elveszített párharcok, de az elképzelés is hiányzott a játékból. 

Az első magyar lehetőségre több mint félórát kellett várni, Sallai közelről célt tévesztett. Eközben a litvánok felbátorodtak, sőt, egy szögletet követően a szombaton Bulgáriában kétszer eredményes Sirvys fejesével megduplázták az előnyüket. 

36. perc: Gineitis jobb oldali szöglete után a hosszú oldalon Pijus Sirvys 4 méterről a kapu közepébe fejelt (2-0).

A szünet előtti percekben fokozódott a nyomás a litván kapun, de Kerkez lövését védte Zubas

Marco Rossi a szünetben kettős cserével próbálta felrázni a csapatát, amely a térfélcserét követően majdnem megkapta a harmadik gólját, azonban les miatt érvénytelenítették Paulauskas találatát. A szerkezetváltás által viszont Szoboszlai ismét a válogatottban megszokott helyén játszott, ez pedig jótékony hatással volt a támadó játékra. 

Tíz perc alatt több dolga volt a litván kapusnak, mint az egész első félidőben, egy ízben Zubas bravúrral fogta meg Nego közeli fejesét. A magyar nyomás a játékrész derekán kifizetődött, mert a Sallaival szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt 11-est Szoboszlai értékesítette. 

66-67. perc: Nagy Ádám passzából Sallai tört kapura a jobb oldalról, Zubas ellökte őt, a megítélt büntetőt pedig Szoboszlai Dominik a keresztléc alá bombázta (2-1).

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik (b) büntetőből gólt szerez a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Litvánia – Magyarország mérkőzésen a kaunasi Dariaus ir Giréno Stadionban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bár lendületben maradtak a magyarok és a játék javarészt a litvánok térfelén zajlott, viszont a szórványos hazai akciókban is benne volt a veszély, Dibusznak is kellett védenie. 

Az utolsó negyedórában beszorult a litván gárda, amely önfeláldozó mentésekkel sokáig tartotta az előnyét, de egy szöglet után a bombaformában lévő Vargával szemben már tehetetlennek bizonyultak. 

82. perc: Szoboszlai jobb oldali szögletből hajszálpontosan ívelt Varga Barnabáshoz, aki 10 méterről a jobb sarokba fejelt (2-2).

A magyarok nagy erőkkel támadtak a győztes és egyben Eb-részvételt jelentő gólért, a csereként beállt Csobothnak ugyan sokszor sikerült elfutnia a jobb szélen, beadásai viszont rendre pontatlanok voltak, így végül a nemzeti együttesnek meg kellett elégednie a döntetlennel.

Rossi: “A fejlődés sosem egyenletes”

UEFA labdarúgó Eb-selejtező

G csoport, 8. forduló:

Litvánia – Magyarország 2-2 (2-0)
Kaunas, Darius és Girenas Stadion, 5000 néző, v.: Juxhin Xhaja (albán)
Gól: Cernych (20.), Sirvys (36.), illetve Szoboszlai (67., 11-esből), Varga B. (82.)
Litvánia: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (Jankauskas, 64.) – Paulauskas.
Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Csoboth, 62.), Szoboszlai, Nagy Á., Kerkez (Nagy Zs., 46.) – Sallai (Bolla, 92.), Gazdag (Styles, 46.) – Varga B. (Ádám, 92.)

Szerbia – Montenegró 3-1 (1-1)
Gól:
 Mitrovic (9., 74.), Tadic (77.), illetve Jovetic (36.)

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 6  4  2  –  11- 4  14 pont
2. Szerbia      7  4  1  2  13- 7  13
3. Montenegró   6  2  2  2   6- 8   8
4. Litvánia     7  1  3  3   8-12   6
5. Bulgária     6  –  2  4   3-10   2

9. forduló (november 16.):
Bulgária-MAGYARORSZÁG, Szófia 20.45
Montenegró-Litvánia, Podgorica 20.45

10. forduló (november 19.):
MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia-Bulgária, Leskovac 15.00

(MTI)

Szoboszlai Dominik: ezt mi jobban akartuk