Valkusz Máté kicsit csalódott, de úgy érzi, jó hetet zárt

Melbourne
A melbourne-i magyar szurkolók. Rajtuk nem múlt!

A selejtezőből főtáblára jutott Valkusz Máté is kiesett kedden az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában. Fucsovics Márton is búcsúzott.

A 25 éves magyar játékos – aki 214. a világranglistán – fantasztikus napokon volt túl: azok után, hogy korábban egyetlen meccset sem nyert Grand Slam-kvalifikációban, Melbourne-ben három győzelmet aratot, ezzel felküzdötte magát 128-as elitmezőnybe. Ott első ellenfele a hazai pályán szereplő Max Purcell volt, aki 45. az ATP-rangsorban, és még soha nem jutott túl az első fordulón hazája GS-viadalán, ugyanakkor 2022-ben párosban megnyerte a wimbledoni bajnokságot.

Első összecsapásukon Valkusz nagyszerű játékkal, 31 perc alatt 6:3-ra nyerte a nyitó szettet. A folytatásban fej fej mellett haladtak, végül a rövidítésben Purcell egyenlített, majd 6:4-re övé lett a harmadik szett is. A negyedikben az ausztrál 5:2-re is vezetett, de Valkusz visszakapaszkodott, ám a végjátékot Purcell bírta jobban (7:5).

“Fáj a vereség, mert úgy érzem, hogy ez a meccs nyerhető volt” – nyilatkozott a magyar szövetség Facebook-oldalán a 25 éves játékos, a világranglista 214. helyezettje, aki a hazai közönség előtt szereplő Max Purcelltől (45.) kapott ki kedden négy játszmában.

“Úgy érzem, nem tudtam olyan felszabadultan teniszezni, ahogy azt elképzeltem. Végig remegő kézzel játszottam, ami nem jellemző rám. Rengeteg hibát ütöttem annak ellenére, hogy szett- és brékelőnyöm volt. Fizikailag elfáradtam, a lábam nem vitt, a negyedik szett végére már kis görcs is jelentkezett” – mondta Valkusz, aki életében először játszott egyénit ilyen nagy stadionban, ilyen sok néző előtt.

“Nagyon nagy élmény volt egy ausztrál ellen játszani, rengeteg néző volt, köztük magyarok is, köszönöm nekik a szurkolást. Csalódott vagyok egy kicsit, de nagy önbizalmat ad a jövőre nézve, hogy azért van keresnivalóm. Megszorongatni a 45.-et a világon azért +nem kispálya+” 

– fogalmazott.

Valkusz fantasztikus napokon volt túl: azok után, hogy korábban egyetlen meccset sem nyert Grand Slam-kvalifikációban, Melbourne-ben három győzelmet aratott, ezzel küzdötte fel magát a 128-as elitmezőnybe.

“Úgy gondolom, jó munkát végeztem, jó hetet zártam. Most próbálok regenerálódni és felkészülni a Davis Kupára” – mondta Valkusz Máté a február 2-3-án Tatabányán sorra kerülő, németek elleni Davis Kupa-selejtezőre utalva.

A világranglistán 70. Fucsovics Márton nem számíthatott könnyű rajtra Melbourne-ben a bolgár Grigor Dimitrov ellen, aki kilenc napja diadalmaskodott Brisbane-ben – 2017 novembere után ünnepelhetett ismét tornagyőzelmet -, legutóbb pedig novemberben kapott ki a párizsi fináléban a világelső Novak Djokovictól. A 32 éves ellenfél 13. a világranglistán – de volt már harmadik is -, kilenc trófeát gyűjtött, és a Roland Garros kivételével minden Grand Slamen vívott már elődöntőt. Az egymás elleni mérlegükben ezzel együtt Fucsovics állt jobban, aki 2-1-re vezetett: 2020-ban, a Covid-járvány idején a Cincinnatiből New Yorkba költöztetett tornán, majd a US Openen is a nyíregyházi teniszező bizonyult jobbnak, a 2021-es San Diegó-i viadalon viszont Dimitrov nyert.

A 31 éves Fucsovics visszalépett a múlt heti, adelaide-i tornától, néhány napig nem edzett, pihentette csípősérülését, és kezelésekre járt. A keddi csatát remekül kezdte a magyar játékos, rögtön elvette ellenfele adogatást, majd egy újabb brék után 5:2-nél a szettért szerválhatott, amelyet végül 6:4-re nyert meg.  A folytatásban ismét brékelt, de 2:1 után a lendülete megtört, Dimitrov átvette az irányítást és 6:3-mal egyenlített. A harmadik szett nagy küzdelmet hozott és rövidítésbe torkollott, amelyet a bolgár teniszező nyert meg. A negyedikben már végig Dimitrov játszott jobban a meleget rosszul tűrő Fucsoviccsal szemben, aki négy szettben szenvedett vereséget.

Australian Open

Férfiak, 1. forduló:

Max Purcell (ausztrál) – Valkusz Máté 3:6, 7:6(2), 6:4, 7:5
Grigor Dimitrov (bolgár, 13.) – Fucsovics Márton 4:6, 6:3, 7:6, 6:2

(MTI)

Marozsán Fábián legyőzte Marin Cilicet