Ukrajna uniós csatlakozásáról tárgyal a parlament – Orbán Viktor is felszólal!

Orbán és Bolsonaro
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Jair Bolsonaro korábbi brazil államfő (j) Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés, amely elfogadhat több mint húsz előterjesztést is.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik az Ukrajnával kapcsolatos indítvány tárgyalásával

Határozati javaslat címe: Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről

Annak értelmében az Országgyűlés megállapítaná, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az előfeltételek nem teljesültek. Az uniós tagállamoknak mindenekelőtt stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy milyen viszonyra törekszik az Európai Unió Ukrajnával, és egy esetleges ukrán tagság milyen hatással lenne az Európai Unió költségvetésére, kohéziós és agrárpolitikájára – érvelnek az előterjesztők.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte az atv.hu kérdésére, hogy a miniszterelnök az Ukrajnáról szóló “határozati javaslat parlamenti vitájában fejti ki álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében”.

Az Országgyűlés döntést hoz több mint húsz előterjesztésről, köztük a gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeiről, a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslatokról, továbbá arról az indítványról, amely alapján január 1-jétől létrejön a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

Agrárminiszter: veszélyeztetné az európai gazdák megélhetését Ukrajna uniós csatlakozása 

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása