Új, “millenniumi városközpont” jöhet létre a Rákosrendező pályaudvar területén

Rákosrendező

Új “millenniumi városközpont” jöhet létre a Rákosrendező pályaudvar területén, mintegy 130 hektáron, amely a modern világvárosok sorába emeli Budapestet – jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen.

Az állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat – emlékeztetett. Első körben a terület állapotfelmérésére és szennyezésmentesítésére kerülhet sor, ennek összegét mintegy 20 milliárd forintra becsülte Lázár János.

A kormány várakozása szerint a megállapodás 2024 második felében, államközi szerződés keretében jöhet létre, a projekt az évtized végére be is fejeződhet – mondta.

“Célunk, hogy a Budapest legyen a legerősebb szellemi, gazdasági politikai erőközpont a régióban”

– hangoztatta Lázár János.
Lázár János
Budapest, 2023. december 4.Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a Rákosrendező pályaudvar területére tervezett, 130 hektáros új “millenniumi városközpontról” tartott sajtótájékoztatón az Építési és Közlekedési Minisztériumban. A miniszter elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen. Az állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat. Fotó: MTI/Soós Lajos

Karácsony Gergely: a beruházók érdekei nem írhatják felül a budapestiek érdekét

Budapesten egyetlen olyan fejlesztés sem történhet, amikor egy beruházó érdeke felülírja a budapestiek érdekét – jelentette ki Budapest főpolgármestere rendkívüli sajtótájékoztatón hétfőn.

Karácsony Gergely a Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői, a rákosrendezői fejlesztésekről tartott tájékoztatójára reagálva úgy fogalmazott, “történelmi jelentőségű társadalmi párbeszédet folytatnak” a kormánnyal a területre tervezett beruházásról.

A főpolgármester egyetértett a miniszterrel abban, hogy Rákosrendező rendkívül értékes terület, és abban is, hogy nem feltétlenül lenne szükség még egy olyan magas épületre Budapesten, mint a MOL-torony.

Karácsony Gergely szerint a területen olyan beruházásokra van szükség, amelyek a budapestiek érdekét szolgálják. A főpolgármester a földalatti vasút meghosszabbítását, a vasúti fejlesztéseket, illetve lakóingatlanok építését említette.

Budapesten “lakásínség” van, és az ezen a területen felépíthető lakóingatlanokkal ez enyhíthető lenne, ezért a területen zöld beruházás keretében létrejövő lakóövezet megvalósulását támogatják, melynek keretében úgynevezett “természetközeli lakható, élhető területet hoznának létre” – mondta.

“A vita tétje, engedjük-e, hogy üzleti érdekből elcsúfítsák a 150 éves Budapest történelmi örökségét. A városvezetés álláspontja egyértelmű: Rákosdubaj helyett Parkvárost a Rákosrendezőre! Milliárdosok üzleti érdeke helyett 10 ezernél több budapesti család lakhatása. Betonmonstrumok helyett zöld fejlesztéseket, tájsebek helyett a budapesti történelmi örökség megvédése! Budapestnek kész tervei vannak arra, hogyan lehet valóban új városközpont a Rákosrendezőn.”

A főváros ugyanakkor semmilyen olyan beruházást nem támogat, amely a világörökség részét képező Hősök tere, illetve az Andrássy út, valamint más világörökségi védelem alatt álló épületek látványát rontaná – tette hozzá.

Hangsúlyozta, nyitottak a befektetésekre, de magas toronyházak esetleges felépítését elutasítják.

Karácsony Gergely a témában széles körű társadalmi párbeszédet szorgalmazott, hogy – mint fogalmazott – a budapestiek elmondhassák véleményüket.

A főpolgármester szerint “joggal lehet félni attól, hogy a beruházó érdekei kerekednek felül”, ezért akarják, hogy a főváros beleegyezése nélkül semmilyen budapesti beruházás ne valósulhasson meg.

(MTI)

Nyerjen BKK-ajándékutalványt Budapest-bérlettel