Új gyalogos tengely a belvárosban – elkészült a Kazinczy utca és Szentkirályi utca közötti gyalogátkelő

Elkészült, és már használatba is vették a közlekedők az új Rákóczi úti gyalogátkelőt, melynek köszönhetően kényelmesebben és gyorsabban lehet átkelni a VII. kerületi Kazinczy utca és a VIII. kerületi Szentkirályi utca között. A fejlesztés a közösségi költségvetés projektjei között szerepelt, ez volt az egyik legtöbb szavazatot kapó ötlet 2022-ben. Az építkezés a főváros gyalogos közlekedést segítő lépéseinek sorába illik, melynek keretében több fontos csomópontban alakítottak ki gyalogátkelő-helyeket, 1000 zebrát felújítottak, és tíz zebra biztonságosabbá tétele is folyamatban van.

Régóta várták már a budapestiek az új kapcsolatot a Rákóczi út két oldala között, a VII. és a VIII. kerületet összekötő átkelő sokak mindennapjait könnyítheti meg. A Szentkirályi utca és a Kazinczy utca között a Budapest Közút kivitelezésében megépült zebra a közösségi költségvetésnek köszönhetően valósulhat meg, 2022-ben ez volt az egyik legtöbb szavazatot kapott ötlet. A most átadott zebrát használva jelentősen gyorsabban, többszáz méteres kerülő nélkül lehet átkelni a Rákóczi úton.

Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősek gyorsabb haladását, a babakocsival közlekedők és a kerekesszékesek biztonságos közlekedését, vagy épp a Rákóczi úti boltokba járó környékbeli lakosok mindennapjait.

Az új jelzőlámpás kereszteződés és a gyalogátkelő átadásával a közlekedési csomópont biztonságos és akadálymentes, a látássérülteket hangjelzéssel és taktilis burkolati elemekkel segítő átkelést tesz lehetővé Belső-Erzsébetváros és a Palotanegyed között egy olyan helyen, ahol rendszeresen szaladtak át gyalogosok a biztonságukat kockáztatva. Ezzel egy új gyalogos tengely jön létre a belvárosban, összekötve a környék több egyetemét, helyi üzleteket és kulturális intézményeket téve elérhetőbbé. Az új átkelőhely lámpaprogramja a Rákóczi út többi kereszteződésével összehangoltan működik majd.

Nagy lépések, új összeköttetések

Budapest gyalogosbarát fejlesztések tekintetében is nagyot lépett előre az elmúlt időszakban. ARákóczi úti zebrán túl számos más, kifejezetten a gyalog közlekedőket előnyben részesítő fejlesztés valósult meg a fővárosban: a többi közt zebrák épültek a Blaha Lujza téren, a Nyugati térnél, a Boráros téren és az Orczy úton is. Ezek az átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a budapestiek szívesen használják azokat, időt spórolhatnak vele, és nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének menni az út túloldalára. Az akadálymentesség szempontjából is fontosak ezek az zebrák, hiszen például a mozgásukban korlátozottak vagy a babakocsival közlekedők is jóval egyszerűbben kelhetnek át a kereszteződésekben.

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Közlekedésbiztonsági Stratégia és az idén megerősített Budapesti Mobilitási Terv céljaihoz is illeszkedve az új gyalogátkelők mellett 1000 zebrát újított fel idén a Budapest Közút. Emellett a közösségi költségvetés keretéből tíz gyalogátkelő biztonságosabbá tétele is folyamatban van a város több kerületében.

További gyalogosbarát fejlesztések valósulnak meg

A gyalogosbarát fejlesztések nem állnak a meg a Rákóczi úti zebrával, a jövőben több helyen is épülhetnek olyan átkelők, amelyeket régóta vár a lakosság: hamarosan elkezdődhet az Astoria csomópontnál a felszíni gyalogátkelőhely kialakítása, és az Örs vezér terén is egyszerűbben kelhetnek majd át a gyalog közlekedők a Kerepesi úton a kőbányai és a zuglói oldal között.

Budapesti Közlekedési Központ