Tompos Márton feljelentést tett a Szuverenitásvédelmi Hatóságnál az önkéntes kínai csendőrök miatt

Tompos
Fotó: facebook.com/TomposM

Tompos Márton (Momentum) a belügyminiszterhez fordult, azt kérdezve, miért adták át Hszi Csin-ping elnök látogatása idején 48 órára az irányítást a kínai hatóságoknak.

Arról beszélt: kínai aktivisták takarták le egy tüntető tibeti zászlóját, akadályozták az Európa-lobogó kitűzését, és volt olyan helyszín, ahol a magyar rendőrök azt közölték velük, hogy csak az ázsiai országból érkezett önkéntesek mehetnek a delegációhoz közel, mert a kínai hatóságok ellenőrizték őket.

Válaszában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára annak a véleményének adott hangot: kevesen értették, miért “ugrándozott Micimackóval” a delegáció közelében a képviselő, kínos és kellemetlen jelenet okozva megfelelési kényszerében.

A jelentésében leadhatja majd, hogy a dollárbaloldal politikusaként megfelelt ennek az elvárásnak, igaz, hogy kevesen értették, mit akar – fogalmazott, majd arról beszélt: a képviselőnek csak az fáj, ha a magyar államfővel találkozik a kínai elnök, az nem, ha Franciaország vezetőjével.

Önöknek jó, ha Párizsban van olimpia, rossz, ha Budapesten van olimpia – jelentette ki, hozzátéve, “nem arra szerződtek, hogy a hazájuk érdekeit szolgálják”. Van a vendégjog és van a véleménynyilvánítási szabadság; ezzel is mindenki élhetett – mondta.

Viszonválaszában a képviselő nevetségesnek és kínosnak nevezte a választ, hiányolva “a rendőrök megalázásáról” adott választ, majd kijelentette: “a vendégjog egy történelmi fogalmom, a szólásszabadság meg a demokráciánk alapja”.

Rétvári Bence kijelentette: a kérdező annyira európai, hogy akár az EU-zászlót égetőkkel is összefog, “hogyha arra van szükség”.

Tompos Márton: “A kínai nagykövetség megbízásából piros sapkás önkéntes kínai csendőrök lepték el Budapestet Hszi Csin-ping (a.k.a. Micimackó) látogatásakor. Engem is számonkértek, amikor az Erzsébet hídra tettünk ki egy EU-s zászlót, hogy “ugye nem tibeti, vagy tajvani?”

Annál nagyobb veszélyt el sem lehetne képzelni egy ország szuverenitására, minthogy egy másik ország rendvédelmi erői grasszálnak az utcákon és rendre utasítanak embereket. Amikor Micimackó meglátogatta Malackát a Várban, akkor pedig a kínai szolgálatok ellenőrzése után engedtek be bárkit is a kordonon túlra. Hiába lakik vagy dolgozik ott valaki, az sem számított.

Az incidensről készült videómat azóta már több tízezer ember látta, sőt, Orbán Viktor is reagált rá. Bár túl sok köszönet nem volt benne.

“A Szuverenitásvédelmi Hatósághoz fordulok ezért ismét. Meg kell védeni Magyarországot a Kínai Kommunista Párttól, ha már a Fidesz beengedte és hagyják szabadon garázdálkodni őket…”

– jelentette ki Tompos Márton.