Több mint százötven felzárkózó település lakói kapnak kályhákat

kályha

A Felzárkózó települések programban több mint százötven kistelepülés lakói kapnak új, vegyes tüzelésű kályhát.

A Felzárkózó települések program MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint több mint 1700 hagyományos üzemű kályhát visznek az ország legszegényebb településein élő kisgyermekes családoknak, egyedül élő időseknek és nehéz helyzetű embereknek.

A készülékek kiszállítása hetek óta tart, az utolsó darabokat a napokban adják át a rászorultság alapján kiválasztott családoknak, egyedül élő időseknek. 

Az érintett települések többsége Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves és Baranya vármegyékben található, ahol a felzárkózást segítő programokat megvalósító karitatív szervezetek hosszabb ideje Jelenlét Pontot működtetnek és ismerik a legnehezebb körülmények között élő családokat – közölték. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében két település – Tiszabő, Tiszabura – csatlakozott a programhoz – jegyezték meg.

Az új kályhákat jellemzően azokba a háztartásokba viszik, ahol eddig is csupán egyetlen helyiség fűtésére volt lehetőség, sok helyen pedig már régóta elhasználódott, átégett készülék helyére érkezik az új, gazdaságosan és biztonságosan működtethető kályha – tájékoztattak. A készülékhez új kályhacsövet és szénmonoxid-érzékelőt is kapnak a családok – szerepel a közleményben.

A berendezéseket az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programnak (EFOP) köszönhetően, Fókuszban a gyermek projekt támogatásával szerezték be a Felzárkózó települések programban.

(MTI)

Nincs még fordulat, a 371 ezres nettó átlagbérnél az emberek kétharmada kevesebbet keres