Tiltakozik a Magyar Újságírók Országos Szövetsége

újságíró

Megdöbbenéssel szembesült a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Elnöksége azzal, hogy Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Médiatudományi Intézete egynapos konferenciát szervez A Kádár-rendszer nyilvánossága és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége címmel.

Meghívót kapott a szervezet a rendezvényre, amelyen részt vehetnek a tagok, ha előtte regisztrálnak. Korábban azonban semmilyen formában nem kereste a Médiatanács Médiatudományi Intézetétől senki a MÚOSZ-t, nem kaptak lehetőséget semmilyen előadás megtartására, legfeljebb hozzászólhatnak az egyes témablokkok végén.

A MÚOSZ Elnöksége úgy látja, a társadalmi érintkezés legegyszerűbb alapszabályait, a tudományos kutatás legalapvetőbb normáit veszi semmibe, aki úgy beszél egy szervezetről, annak múltjáról, politikai szerepéről, mintha az a szervezet már nem létezne, nem ad lehetőséget számára, hogy árnyalja a papírok alapján összeállított képet, például személyes visszaemlékezéssel.

Márpedig a MÚOSZ létezik, méghozzá jogfolytonosan. Van múltja, jelene, jövője

“A konferencián is ott leszünk, mert regisztráltunk. És van is véleményünk a MÚOSZ szerepéről a Kádár-rendszer nyilvánosságában. Kritikus véleményünk van, sőt, volt már akkor is.  A Kádár-rendszer utolsó éveiben ugyanis már fontos demokratikus kezdeményezések, viták színtere volt a MÚOSZ.”

Még ma is kétezerötszáz tagja van a szövetségnek

“Tartozunk annyival minden tagunknak és az emlékezetnek, hogy felemeljük a szavunk, ha azt gyanítjuk, hogy tudományos köntösben, de esetleg egyoldalú képet kíván bárki festeni a Szövetségről.”

Ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Médiatanács Kutatóintézete sem vonhatja ki magát a társadalmi együttélés általános, a tudományos, illetve a legegyszerűbb médiaetikai normák betartásának kötelezettsége alól.

Forrás: MÚOSZ

Elindult a hellononprofit.hu!