Terrortámadás Moszkvában: 115 áldozat!

terrrotámadás
Fotó: MTI/AP/Vitalij Szmolnyikov

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban – közölte szombaton a Kreml.

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett péntek este egy Telegram-üzenetben a terrorakció elkövetőjeként

Péntek este terepruhás támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet a Crocus City Hall koncerttermének előterében, majd a nézőtéren is. Az épületben tűz ütött ki. Legkevesebb két robbanás történt és az épület tetőszerkezete beomlott.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint 115 ember vesztette életét a Crocus City Hall ellen péntek este végrehajtott terrortámadásban, és nem kizárt, hogy ez a szám növekedni fog. 

A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma közölte, hogy 126 embert ápolnak kórházban. Korábbi tájékoztatás szerint a halálos áldozatok között három gyermek is van. Hatvan felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat reggelre 107-re bővítette a kórházban ápolt és azonosított személyek nyilvánosságra hozott névsorát. 

A Crocus City Hall koncerttermében okozott tűz oltásán és a romeltakarításon szombat reggel 477 ember dolgozott 183 műszaki eszközzel. A lángok péntek éjjel csaknem 13 ezer négyzetméteren harapóztak el.

Az SZK és az FSZB tájékoztatása értelmében a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el, és most visszaszállítják Moszkvába. Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása.

Az FSZB szerint a terroristák át akarták lépni az orosz-ukrán határt, és ehhez megvoltak a szükséges kapcsolataik az ukrán oldalon. A hatóság megállapította, hogy a terrorcselekményt gondosan kitervelték, a fegyvert egy előre kialakított rejtekhelyen készítették elő.

Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő kijelentette, hogy a gyanúsítottak Renault gépkocsiját éjjel a Brjanszk megyei Hacuny falu közelében próbálták meg a rendőrök feltartóztatni, ám az autó nem állt meg a felszólításra, ezért tüzet nyitottak rá.

A politikus szerint egy terroristát a helyszínen őrizetbe vettek, a többiek az erdőbe menekültek. A második gyanúsítottat moszkvai idő szerint 3 óra 50 perc körül találták meg és vették őrizetbe. Az SZK később arról számolt be, hogy négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Margarita Szimonjan, a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport vezetője és az RT televízió főszerkesztője a Telegram-csatornáján közölte, hogy a gyanúsítottaknak már csak száz kilométer hiányzott a határ eléréséhez.

A terrortámadás helyszínére szombaton tömegesen vittek virágot az emberek, a véradó helyeken sorok alakultak ki

Moszkva elektronikus reklámkivetítőin péntek óta egy égő gyertya látható, “Gyászolunk 22.03.2024” felirattal. A főváros és a moszkvai régió templomaiban liturgián emlékeztek meg az áldozatokról. A tévétornyokat a nemzeti trikolór színeivel világítják meg Oroszországban.

A moszkvai városvezetés közölte, hogy 3 millió rubeles (mintegy 12 millió forintos) fájdalomdíjat fog fizetni a halálos áldozatok hozzátartozóinak. 

Az orosz fővárosban és a régiókban a történtek miatt nem tartják meg a tömegrendezvényeket, az orosz kulturális minisztérium bejelentette, hogy a szövetségi intézményekben elmaradnak az előadások. A történtek miatt egyebek között törölték a hétfőre tervezett Oroszország-Paraguay barátságos labdarúgó mérkőzést is.

Putyin: az elkövetők el fogják nyerni büntetésüket

A Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton sugárzott televíziós üzenetében.

“Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Ez Oroszországra, népünkre mért csapás”

– mondta Putyin.

Megerősítette, hogy a támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták, miután megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni, ahol az előzetes adatok szerint “ablakot” készítettek elő számukra az államhatár átlépésére.

Az elnök a vasárnapot nemzeti gyásznapnak nyilvánította

Ukrajna és az Oroszország Szabadsága Légió nevű Moszkva-ellenes orosz alakulat tagadja, hogy köze volna a lőfegyveres és robbantásos merénylethez, amelyet péntek este a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Crocus City Hallban követtek el.

„Ukrajnának abszolút semmi köze nincs ezekhez az eseményekhez” – jelentette ki a Telegramon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, és ő is terrorcselekménynek minősítette a támadást, mint az orosz hatóságok.

„Ukrajna soha nem alkalmazott terrorista módszereket. Ukrajnának az a fontos, hogy hatékony hadműveleteket hajtson végre az orosz reguláris hadsereg megsemmisítésére, és hogy ezáltal véget vessen az ukrajnai orosz inváziónak”

– írta.

Az ukrajnai erők oldalán harcoló, Oroszország Szabadsága Légió pedig azt közölte: „Hangsúlyozzuk, hogy légiónk nem harcol orosz civilek ellen!” Egyúttal a csoport Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé a támadásért, mondván, hogy szerintük ő készítette elő ezt a “véres provokációt” és annak megjelenítését a médiában

Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem támogatása mellett

Orbán Viktor miniszterelnök levélben részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin elnöknek és Oroszország valamennyi polgárának a moszkvai Crocus City Hallban végrehajtott brutális terrortámadás kapcsán – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Mindannyiunkat lesújtottak a képsorok, a halottak, a sebesültek és a pusztítás látványa – írta Orbán Viktor, aki az áldozatok családjainak sok erőt, a sebesülteknek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánt.

“Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem támogatása mellett, ezért biztosítom Elnök urat, hogy a jövőben is hozzájárulunk a terrorellenes nemzetközi műveletek fokozásához. Imádkozunk az áldozatokért és családjaikért”

– zárta levelét a miniszterelnök.

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akit őszinte együttérzéséről biztosított az előző esti moszkvai terrortámadással kapcsolatban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy telefonon is kinyilvánította részvétét orosz hivatali partnerének, kiemelve, hogy Magyarország természetesen a gyászoló emberek mellett áll ebben az időszakban.

“Rájuk imáinkban gondolunk, és egyúttal minél előbbi teljes felépülést kívánunk azoknak, akik megsebesültek a terrortámadásban” – mondta.

“Szergej Lavrov pedig tájékoztatott arról, hogy mindent megtesznek annak az érdekében, hogy elfogják azokat, akik a felelősek a terrortámadásért. Azóta már lehet tudni, hogy az Iszlám Állam vállalta magára ezt a terrortámadást, és tizenegy feltételezett elkövetőt már kézre is kerítettek”

– tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután megerősítette, hogy továbbra sem tudni magyar áldozatról vagy érintettről.

“Minden, Oroszországban tartózkodó, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgárt értesítettünk, a konzuli ügyeletre és a segélyhívó számra hívás a mostani percig nem érkezett magyar állampolgárok részéről”

– tájékoztatott.

A miniszter határozottan elítélte a brutális terrorcselekményt, amelynek során a támadók válogatás nélkül gyilkoltak le embereket.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy hazánk a terrorizmus minden formáját a lehető leghatározottabban elutasítja, ezért mindig is részt vesz és részt is fog venni a nemzetközi terrorellenes erőfeszítésekben.

“Most is azon a véleményen vagyunk, hogy a terrorizmus egyre súlyosbodó globális kihívás, amelynek a kezeléséhez egyre fokozódó nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország az ilyen nemzetközi összefogásokban mindig részt vett és részt fog venni a jövőben is”

– szögezte le.

Forrás: Hírstart / MTI