Szovjetszkoje igrisztoje original ungarische pezsgő

Carpathian Sekt

1986-ban a Hosszúhegyi Állami Gazdaság vásárolta meg a szovjet pezsgőgyártási technológia licenszét, majd az 1989-ben létrejött Magyar-Szovjet Pezsgőgyártó közös vállalat kezdte el gyártani a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt.

Ezt követően az Igrisztoje pezsgőgyártó részvénytársaság folytatta a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők gyártását Magyarországon addig, amíg a Royalsekt Zrt. jogelődje, az Izsáki Állami Gazdaság meg nem vásárolta a gyártási valamint a védjegyhasználati jogot.

A Royalsekt korábbi honlapja nem árult el konkrétumot az “orosz pezsgőgyártásról”, csupán annyit, hogy

„(…) az 1800-as évek végén Lev Szergejevics Golicin orosz arisztokrata és Anton Frolov-Bargejev vegyész kezdett kísérletezni a pezsgőgyártással, de az eredeti champagne-i eljárás helyett már egy teljesen új metódus szerint.”

A Borászportál által megszólított pezsgőszakértő, Márkus György szerint olyan, hogy orosz pezsgőkészítés, nem létezik

Háromféle pezsgőkészítési eljárás létezik: a Champagne-i methode traditionnelle metódus, ahol a pezsgőt palackban erjesztik és érlelik; a methode transvasée eljárás, ahol többnyire magnumpalackban erjesztik, majd tartályban érlelik az italt, illetve methode charmant metódus, ahol a pezsgőt tartályban erjesztik és érlelik. Utóbbi eljárás leginkább nagyobb mennyiségű pezsgő azonos minőségben történő előállítására alkalmas, vélhetően így készül a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgő is.

A Chateau Chizay kárpátaljai bortermelő vállalat a saját létesítményeiben Sharma-Martinotti módszerrel kezdte meg a pezsgők gyártását.

sportlövő Európa-bajnokság

A népszerű Carpathian Sekt pezsgő színtiszta kárpátaljai termék: a helyi szőlőfajták fürtjeitől a pohárig.

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját