Szirén

Szepideh Fárszi filmje


Egy iraki rakétacsapás után Abadán olajmetropolisza káoszba süllyed. A tizennégy éves Omid, aki ételkiszállítóként dolgozik, eltűnt bátyját keresi, helyette menekülési útvonalat talál az ostromlott városból.


1980 szeptemberében járunk, és egy csapat tizenéves fiú focizik az iráni Abadán olajfinomító előtt, amely akkoriban a világ egyik legnagyobb ipari létesítménye volt. Gúnyolódnak a kapusukon, akinek a finomítóra záporozó rakéták vonják el a figyelmét, amikor bumm – a finomító mögöttük apokaliptikus lángba borul. Ez a kapus Omid, Szepideh Fárszi első animációs filmjének, a Szirénnek 14 éves főszereplője, amely film a 2023-as Berlinale Panoráma szekcióját nyitotta meg, de díjat nyert Annecyben, a Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon csakúgy, mint az Ázsiai Csendes Óceáni Filmfesztiválon, illetve a Nemzetközi Bűn és Bűnhődés Filmfesztiválon.


A rendezőnő számos élőszereplős játékfilmje – köztük a 2014-es Red Rose (Vörös rózsa) és a 2019-es Demain, je traverse (Holnap átkelek / I Will Cross Tomorrow) – a kulturális és szociopolitikai sokszínűség feszültségeit járja körül a migráció és a forradalom kontextusában. E tematikus ernyő alatt folytatva Szepideh Fárszi, aki tizenéves volt az iráni–iraki háború kitörésekor, a háborús időkben a nehézségekkel szembesülő különféle karakterek spektrumát ábrázolja.

  • Forgatókönyv: Zsavad Dzsavahéri
  • Grafikai arculat: Zaven Nazzsar
  • Eredeti filmzene: Eric Truffaz
  • Eredeti francia hangok: Mina Kavani és Hamidreza Dzsavdan
  • Parviz Szajjad különleges közreműködésével
  • Rendezte: Szepideh Fárszi
  • Forgatókönyv: Zsavad Dzsavahéri
  • Plakátkép © Les Films d’Ici – Bac Films – Lunanime – Katuh Studio

Szirén

1980, Dél-Irán. Abadan lakói ellenállnak az iraki ostromnak. Omid egy 14 éves fiú, aki úgy dönt, hogy nagyapja házában marad, amíg bátyja haza nem tér a frontról. De hogyan lehet ellenállni a háború idején anélkül, hogy fegyvert ragadnál? Omid felfedez egy elhagyott hajót Abadan kikötőjében. Lehet, hogy végre megtalálta a módját, hogy megmentse szeretteit?


2023 La Sirène (Szirén)

2024 májusától a mozikban!
Forgalmazza a Pannonia Entertainment