Sziliczei-Német 10., Somodi 12. 1500 méteren

Sziliczei-Német
Sziliczei-Német Rebeka (b) és Somodi Maja Dóra a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán, a nők 1500 méteres versenyének "B" döntőjében a rotterdami Ahoy Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sziliczei-Német Rebeka 10., Somodi Maja 12. lett 1500 méteren szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságán.

Ahogy a leghosszabb táv B döntőiben lenni szokott, nagyon lassú tempóban kezdtek a versenyzők. Az utolsó kilenc körre fokozódott a sebesség, amikor a szám junior világbajnokaként éppen Somodi vette át a vezetést. A 19 éves magyar versenyző egészen az utolsó körig tartotta éllovas pozícióját, de a végére elfáradt, így többen is elkorcsolyáztak mellette, így honfitársa, Sziliczei-Német is. 

A táv Eb-bronzérmese teljesen más taktikát választott, végig leghátul helyezkedett, majd amikor előtte a sportág élő legendája, az olasz Arianna Fontana ritmust váltott, vele együtt próbált előretörni. Sziliczei-Német három kör alatt egészen a harmadik helyig jött fel, így tizedikként zárt, míg Somodi a futamban ötödik, összesítésben pedig 12. lett.

“A futamra a felkészülés messze nem volt tökéletes, tekintve, hogy tíz perccel előtte tudtam meg, hogy mehetek. Az elődöntő után először a zsűri nem adott igazat a magyar edzőknek, de amikor Knoch Viktor másodjára is odament, mégis továbbjuttattak az elődöntőből” – mondta az MTI-nek Sziliczei-Német Rebeka

“Ennek ellenére jól sikerült a futam. Éreztem magamban az erőt a végén is, ezért választottam ezt a taktikát, ráadásul tudtam, hogy Fontana is erre készül. Elégedett vagyok a vb-vel, mert az volt a célom, hogy valamilyen döntőben szerepeljek”.

Somodi Maja arról beszélt a vegyes zónában, hogy az elődöntőben szerencséje is volt, hogy végül szerepelhetett a kisdöntőben. Ott saját bevallása szerint túl korán állt az élre, mert hét körrel a vége előtt szeretett volna, így viszont elfáradt a végére. Összességében így is elégedetten értékelt, mert jelenleg a B döntő elérését tartotta reálisnak.

A finálét a dél-koreai Kim Gilli nyerte két amerikai riválisa előtt, míg a férfiaknál a kínai Szun Lung diadalmaskodott.

Kónya Zsófia 500 méteren a negyeddöntőben esett ki

Kónya Zsófia
Kónya Zsófia (j) és Bácskai Luca Sára a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán, a nők 500 méteres versenyének vigaszági futamában a rotterdami Ahoy Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes magyar versenyző reményfutamból küzdötte magát a negyeddöntőbe, ahol így a legkülső és legelőnytelenebb, ötös pozícióból rajtolhatott. Onnan viszont nem sikerült előrelépnie, azaz nem került a legjobb tíz közé.

“Ehhez a negyeddöntőhöz nem tudtam mit hozzátenni, persze ebben az ötös rajtpozíció sem segített. Az elején úgy éreztem, közel vagyok a többiekhez, egyszer előzni is próbáltam, amikor az nem jött össze, sok tempót vesztettem. De legalább elmondhatom, hogy megpróbáltam” – értékelt a 29 éves szegedi gyorskorcsolyázó.

Kónya Zsófia az MTI-nek kifejtette, azért maradt benne csalódottság, mert kifejezetten jó formában érezte magát, így ha a pénteki selejtezőben nem a hazaiak olimpiai és világbajnok sztárját, Suzanne Schultingot kapja ellenfélül, akkor kettővel kevesebb futással és jobb rajtpozícióval akár esélye is lehetett volna az elődöntő elérésére.

Férfi 1500 m, világbajnok:
    
   Szun Lung (Kína) 2:23.009 perc
2. Jens van ‘t Wout (Hollandia) 2:23.260
3. Brendan Corey (Ausztrália) 2:23.428
…30. Bontovics Balázs
…42. Jászapáti Péter

Női 1500 m, világbajnok:
    
   Kim Gilli (Koreai Köztársaság) 2:21.192 perc
2. Kristen Santos-Griswold (Egyesült Államok) 2:21.413
3. Corinne Stoddard (Egyesült Államok) 2:22.244
…10. Sziliczei-Német Rebeka
…12. Somodi Maja

(MTI)

Liu Shaoang: sokat változott a sportág egyetlen év alatt