Szevikjan kupadöntőbe lőtte a Ferencvárost!

Fejér Béla
Fejér Béla, a Nyíregyháza kapusa, miután gólt kapott a labdarúgó MOL Magyar Kupa elődöntőjében játszott Nyíregyháza Spartacus FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen a Balmazújvárosi Városi Stadionban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

A Paks jutott be elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjébe

Zuhogó eső fogadta a csapatokat a paksi gyepen, ahol kiegyenlített játékot hozott az első félóra. A házigazdák nem tűntek veszélyesebbnek, mint a Kisvárda, sőt, a félidő derekához közeledve egy szöglet után a vendégek kerültek előnybe Bernardo Matic fejesgóljával.

Nem kellett azonban sokat szomorkodniuk a hazai szurkolóknak, az iramot váltó Paks ugyanis hat perccel később Papp Kristóf remekül helyezett lövésével egyenlített. Lendületben maradt a Tolna vármegyei alakulat, ennek következményeként bő 10 percig szinte csak a várdai térfélen zajlott a játék, a vendégeknek nagy erőt kellett mozgósítani védekezésben. A szünetig újabb gól viszont már nem esett, az egyenlő állás nagyjából igazságosnak volt mondható.

Fordulás után a Paks igyekezett irányítani, és ezt már valamivel nyugodtabban tehette az 52. perctől kezdve, akkor ugyanis Hahn János lépett ki Tóth nagyszerű kiugratásával és 12 méterről könnyedén gurított a kapuba a kimozduló kapus mellett. A folytatásban mindkét együttesnél egyre fáradtabbá váltak a játékosok, így megszaporodtak a szabálytalanságok és jelentősen nőtt a pontatlan megoldások száma is.

A Kisvárda foggal-körömmel küzdött az egyenlítésért, de próbálkozásai rendre kudarcba fulladtak, a hazaiak pedig rutinosan őrizték az eredményt, olykor-olykor pedig gyors ellentámadásokkal veszélyeztettek. A 91. percben Mesanovic nagyszerű lövéssel a keresztlécet találta el, a várdaiak előtt viszont több lehetőség már nem adódott, így búcsúztak a kupából.

A paksi Papp Kristóf (#21), a labdával egyenlített ki a Kisvárda ellen. Fotó: paksifc.hu

Saját stadionjának újjáépítése miatt a Nyíregyháza a Ferencvárost is Balmazújvárosban fogadta, ahol a közönség végig szurkolva jó hangulatot teremtett

A várakozásnak megfelelően a fővárosi csapat lépett fel kezdeményezőbben, de a hazai együttes is szervezetten futballozott. A vendégek már a negyed óra elteltével cserére kényszerültek, egy középre passzolásnál megsérült Zachariassen, és nem tudta folytatni a játékot. 

A hazaiak, akik időnként letámadták ellenfelüket, több alkalommal komoly helyzetet tudtak kialakítani egy-egy labdaszerzés után. Többet birtokolta a labdát az FTC, de a nagyobb lehetőségek a Nyíregyháza előtt adódtak. Szabálytalanságok, sérülések miatt sokat állt a játék az első félidőben.

A szünet után is gyorsan alakított ki helyzetet a Nyíregyháza, de a legnagyobb lehetőség a Ferencváros előtt adódott: egy beadásnál Alaxai megfogta, visszatartotta Varga Barnabást, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. Mivel ezen a pályán nincs kiépítve a VAR-rendszer, a válogatott támadó oda is állhatott a labda mögé, félmagasan lőtt jobbra, Fejér Béla azonban látványos vetődéssel védett.

Jól teljesített a másik kapus is, Varga Ádámnak sok dolga akadt, többször bravúrral mentett, a 68. percben azonban, Kovácsréti Márk lövésénél már nem tudta megakadályozni a gólt. A hazai vezetés után cserék jöttek a Ferencvárosnál, és a vendégcsapat nagy tempót diktálva próbált meg egyenlíteni, ami a hajrában össze is jött neki a remek testcsel után pontosan lövő Ibrahim Cissé jóvoltából. Pár perccel később pedig a fordítás is megvolt, Edgar Szevikjan tekert védhetetlenül a hazai kapu jobb oldalába. 

A Nyíregyháza, amely először szerepelhetett kupaelődöntőben, a mérkőzés nagy részében szervezetten és veszélyesen futballozott, megnehezítette a Ferencváros dolgát, amely azonban – a kihagyott büntető ellenére – kicsikarta a győzelmet.

Tímár Krisztián, a Nyíregyháza vezetőedzője

“Úgy érzem, hogy nem csak nagyot küzdött, de jól is játszott a Nyíregyháza. Már előzetesen is mondtam, hogy a saját játékunkat fogjuk játszani, amit részben sikerült is megvalósítani. Sok mindent elmond a mérkőzésről, hogy a mezőny egyik legjobbja az ellenfél kapusa volt. Sok helyzetet dolgoztunk ki, működött az, amit kitaláltunk. A végére egy picit elfogytunk, nyilván mi nem dolgozunk akkora kerettel, mint a Ferencváros. Jó iramot diktáltunk, megszorongattuk az ország egyik legjobb csapatát, bár ez most nem számít, mivel ők jutottak tovább, így nem tudtuk tovább írni a klub történelmét. Mindezek ellenére nagyon büszke vagyok a csapatra. Egy harcos, győztes mentalitású gárdát láttam a pályán, amely nagyon nagyon jól játszott. Azt gondolom, hogy ez a meccs visszaigazolása volt annak, hogy jó úton járunk.”

A Puskás Arénában május 15-én sorra kerülő döntőben – akárcsak két éve – a Paks lesz az ellenfele, amely kedden ugyancsak 2-1-re győzte le hazai pályán a Kisvárdát.

MOL Magyar Kupa

Elődöntő:

Paksi FC – Kisvárda Master Good 2-1 (1-1)
Paks, 1798 néző, v: Erdős
Gól: Papp (27.), Hahn (52.), illetve Matic (21.)
Paks: Szappanos – Vas, Kinyik, Lenzsér – Osváth, Papp, Windecker (Mezei, 71.), Vécsei (Balogh B., 80.), Silye (Kovács, 71.) – Hahn (Böde, 86.), Tóth (Haraszti, 80.)
Kisvárda: Petkovic – Cipetic, Lippai, Jovicic, Körmendi (Balogh N., 84.)- Matic, Makowski (Ötvös, 62.), Melnyik (Nikolov, 72.) – Navratil (Filipovic, 72.), Mesanovic, Spasic (Camaj, 62.)

Nyíregyháza Spartacus FC – Ferencvárosi TC 1-2 (0-0)
Balmazújváros, Városi Stadion, v.: Bogár
Gól: Kovácsréti (68.), illetve Cissé (85.), Szevikjan (89.) 
Nyíregyháza Spartacus FC: Fejér – Baki, Alaxai, Gengeliczki – Farkas, Kesztyűs (Sigér Á., 77.), Nagy D. (Temesvári, 91.), Nagy B. – Kovácsréti, Beke, Gresó (Novák, 74.)
Ferencvárosi TC: Varga Á. – Botka (Loncar, 46.), Abena, Cissé, Civic (Ramirez, 80.) – Maiga (Szevikjan, 74.), Abu Fani – Traoré (Kodro, 74.), Zachariassen (Makreckis, 16.), Marquinhos – Varga B.

Forrás: MTI / SZON.hu

A Gazprom lehet a Fradi új szponzora