Székely Norbert: mi már hét éve erre készülünk

Székely Norbert
Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott, Magyarország - Csehország mérkőzés után a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 22-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint hosszú évek munkája áll amögött, hogy a magyar női kosárlabda-válogatott most a soproni olimpiai selejtezőre készülhet Székesfehérváron.

A szövetség edzőközpontjában a szakvezető szerdától péntekig öt edzést vezényel a 17 fős keretnek, melyben ezúttal csak az NB I-ben szereplő játékosok vannak jelen, az egyetlen kivétel a Rómában légióskodó Czukor Dalma.

“Három napig edzünk most itt, de voltaképpen mi már hét éve erre készülünk” – nyilatkozta Székely Norbert az MTI-nek. 

“Most az a feladat, hogy amit taktikai repertoárként hét év alatt felhalmoztunk, abból ki tudjuk venni a szükséges elemeket. Február 8. és 11. között három nagyon különböző stílusú csapattal szállunk szembe Sopronban, ezért is nehéz specifikusan az ellenfelekből készülni” – fejtette ki a kapitány, majd rátért a riválisokra. 

“Az olimpiai ezüstérmes japánok játsszák a legkülönlegesebb kosárlabdát öt külső játékossal és nagyon mozgékonyan. Bízom benne, hogy érvényesíteni tudjuk majd ellenük a mi erényeinket. Kanada bombaerős, nekik nem is a selejtező a cél, hanem az olimpiai elődöntő. A spanyolokat az elmúlt években sokat láttuk, belőlük tudunk talán a legkönnyebben felkészülni.”

A nyári Európa-bajnokságon negyedik nemzeti csapat szakvezetője – akit az év edzőjének jelöltek a január 8-án esedékes M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán – kifejtette, a sérültek közül Kányási Veronika januárra várhatóan hadra fogható lesz, mint ahogy az olasz Schiónál légióskodó Juhász Dorka is. A honosított Goree Cyeshát hazaengedték az Egyesült Államokba, mivel már régen járt otthon, Aho Nina pedig ugyan Székesfehérváron van a csapattal, de nemrég kapott egy injekciót, emiatt nem vehet részt a tréningeken.

sportlövő Európa-bajnokság

A nyár óta az Oxygen Roma Basketet erősítő Czukor Dalma egyetlen légiósként van jelen a székesfehérvári összetartáson

“A 30-adikára kiírt meccsünket áttették 20-adikára, és mivel a következő mérkőzésünk így csak január 4-én lesz, megkértem a klubvezetést, hogy eljöhessek a válogatotthoz. A római edzőm is úgy vélekedett, hogy nekem és a nemzeti csapatnak is jót tesz, ha itt vagyok” – mondta az ex-soproni kosaras. 

A Rómával most kilencedikek vagyunk a bajnokságban, mindenképp szeretnénk előrébb jutni, és bekerülni a playoffba. Sok lehetőséget kapok, számítanak rám, de most azért vagyok itt, hogy it is kihozzam magamból a legjobbat, és legyen esélyem Sopronban bekerülni a válogatottba” – fűzte hozzá.    

A magyarok a selejtezőben az idei Amerika-bajnokságon bronzérmes Kanada ellen kezdenek, majd az olimpiai ezüstérmes japánokkal, végül az Eb-második spanyolokkal találkoznak a Novomatic Arénában, amely a korábbi Euroliga Final Fourokhoz hasonlóan 2500 férőhelyesre bővül. A négyesből az első három jut ki a párizsi olimpiára.

A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.

A válogatott kerete az összetartáson

Aho Nina, Bach Boglárka, Boros Júlia, Czukor Dalma, Dombai Réka, Dubei Debóra, Horváth Bernadett, Kányási Veronika, Lelik Réka, Mérész Beatrix, Miklós Melinda, Ruff-Nagy Dóra, Sitku Zsuzsanna, Szabó Fanni, Tóth Franka, Török Ágnes, Varga Alíz

A soproni selejtezőtorna programja

Február 8., csütörtök:
Spanyolország-Japán 16.30
MAGYARORSZÁG-Kanada 19.00

Február 9., péntek:
Kanada-Spanyolország 15.30
MAGYARORSZÁG-Japán 18.00

Február 11., vasárnap:
Kanada-Japán 15.00
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 17.30

(MTI)

Ünnepi összetartással készül a női kosárválogatott a soproni selejtezőtornára