Sokféle módon segíthetünk cukorbeteg rokonainknak!

word DIABETES and magnifying glass with pensil made in 2d software

Stroke, szívroham, veseelégtelenség

Tudta, hogy ezeknek a betegségeknek a kockázata a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél sokkal magasabb? Ismert tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az első számú halálozási okot cukorbetegeknél¹, az elhalálozás kockázata kétszer magasabb, mint a nem cukorbetegek esetében. Sajnos, a betegek általában csak akkor ismerik fel a szív- és érrendszeri vagy a vesebetegség tüneteit, amikor már többnyire késő. Ezért fontos cukorbetegség esetén a rendszeres orvosi vizsgálat és az egészséges életmód kialakítása, így jelentősen csökkenthető a kockázat².

Szív- és érrendszeri betegségek

A 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő leggyakoribb betegségek a szív- és érrendszert érintik, a lábak keringési zavarához, szívelégtelenséghez, vagy legrosszabb esetben akár szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethetnek. Egy 60 éves cukorbeteg, akinek nem volt korábban stroke-ja vagy szívrohama, átlagosan hat évvel korábban hal meg, mint az, akinek nincs cukorbetegsége. Sőt, ha már volt stroke-ja vagy szívrohama, akkor tizenkét évvel korábban. Ennek az az oka, hogy a cukorbeteg magas vércukorszintje károsítja az érfalakat, ami fokozatosan rontja a véráramlást, ezért a szervek nem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. A beszűkült erek növelik mind a szívbetegség, mind a stroke kockázatát³.

Vesebetegségek

A vesebetegségek gyakoriak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek körében⁵: nagyjából minden második cukorbeteg szenved valamilyen vesebetegségben⁶. Súlyosabb esetekben veseelégtelenség alakul ki, ilyenkor a beteg dialízisre vagy veseátültetésre szorul. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata körülbelül négyszeresére nő a vesebetegségben szenvedők esetében ⁷̛̛̛ ⁸. A vesebetegség vérből vagy a vizeletből kimutatható, ezért érdemes évente felkeresni a háziorvost beutalóért.

Más szervek károsodása

A vese, valamint a szív- és érrendszer mellett más szervek is károsodhatnak. A diabéteszes retinopátia látászavarokhoz vezethet, homályos és fókuszálatlan látást, a sötét foltokat vagy „vörös függönyt” okoz. A 2-es típusú cukorbetegség a máj működési zavarát is okozhatja.

Melyek a kockázati tényezők?

A szív-, máj- és anyagcsere-betegségekben sok közös kockázati tényező van⁹. Ezen szervek bármelyikének működési zavara súlyosbíthatja egy másik szervrendszer működési zavarát, így egyre több szerv betegedhet meg ¹°̛ ¹¹. Világszerte több mint egymilliárd ember szenved az említett szervrendszerek betegségeiben.¹²

Többek között az alábbi tényezők növelik a fent említett betegségek kockázatát¹³:

  • magas vérnyomás
  • fizikai aktivitás hiánya
  • elhízás
  • dohányzás
  • magasabb koleszterinszint


Mit lehet tanácsolni a hozzátartozóknak?

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegnek nem kell azonnal nagy változásokat elérni, akár már apró változtatások is pozitív hatással bírnak:

  • Figyeljen oda az étrendjére: étkezzen rendszeresen, legalább napi ötször, de kisebb adagokat. Kevesebbet egyen gyorsétteremben, fogyasszon kevesebb cukrot és telített zsírsavat, és egyúttal növelje a növényi alapú élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, bab, teljes kiőrlésű termékek, magvak és olajok) mennyiségét az étrendjében.
  • Mozogjon egy kicsit többet: már napi 20-30 perc testmozgás is jelentősen csökkenti a megbetegedés kockázatát. Ez a mozgás lehet egy gyors tempójú séta, egy kis kerékpározás, vagy egy rövid online edzés.
  • Hagyjon fel a káros szenvedélyekkel: a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás a szív- és érrendszeri, valamint egyéb betegségek fő kockázati tényezői. A pszichológus segítsége, a leszokást támogató alkalmazások, könyvek vagy konkrét célok kitűzése segíthet az életmódváltásban.
  • Törekvés a kiegyensúlyozottságra: a stressztényezők kiiktatása, a sok és jó minőségű alvás is nagyon fontos.
  • Kísérje figyelemmel egészségügyi értékeit: ezek az értékek a testsúly, a vérnyomás, a koleszterinszint.

Az orvosnál

Korai stádiumban a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségek észrevétlenek maradnak, és nem okoznak azonnali tüneteket. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők rendszeresen keressék fel orvosukat és járjanak el szűrővizsgálatokra a vérnyomást, a koleszterinszintet, a vércukorszintet, a szem, a lábak és a vesék állapotát ellenőrizni.

Forrás: https://miazablogger.hu/category/miegymas/egesz-segg/