Rétvári Bence: Lassan itt az év vége, de Brüsszel továbbra se fizette ki a magyar pedagógusoknak járó béremelés részt

Rétvári
Szarvasok közt. Fotó: facebook.com/RetvariBence

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében rámutatott: ez azért nem történt meg, mert Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István baloldali EP-képviselők egész évben azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a Magyarországnak jogosan járó források kifizetését.

Kifejtette: a baloldal európai parlamenti képviselői havi 5-6 millió forintos fizetésért bevallottan azon ügyködnek Brüsszelben, hogy a pedagógusok 2025-re ne kereshessenek havi 800 ezer forintot.

Felháborító, hogy nem a magyar pedagógusokat képviselik – közölte, hozzátéve: kicsinyes politikai bosszút állnak a magyarokon, amiért nem rájuk szavaztak a választásokon. Az idei évüket azzal töltötték, hogy a megnehezítsék a pedagógusok mindennapjait – jegyezte meg.

Rétvári Bence emlékeztetett: a magyar kormány hivatalos terve szerint idén 561 ezer forintra nőtt volna a pedagógus átlagbér, ha a baloldal nem akadályozta volna ezt meg Brüsszelben. Ők azonban mondvacsinált okokkal gátolják a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus béremelés megvalósulását – fogalmazott.

Az államtitkár közleménye szerint Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar pedagógusoknak

Jelezte: a kormány költségvetési forrásokból tavaly, idén és jövőre 10-10-10 százalékkal, azaz összesen 30 százalékkal emeli a pedagógusok fizetését. Ha ezt ki lehetne végre egészíteni a saját EU-s forrásainkkal, akkor nem 30, hanem 75 százalékos lenne a fizetésemelés 2025-ig – tette hozzá Rétvári Bence.

A baloldal először akkor bukott meg a pedagógusbér kapcsán, amikor 2008-2009-ben, békeidőben elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért. Másodszor pedig idén buktak meg, amikor a nagyobb béremelés forrását blokkolják indokolatlanul Brüsszelben – hangsúlyozta az államtitkár.

Megfogalmazása szerint szinte felfoghatatlan, hogy egy politikus – kisstílű politikai érdekből – a pedagógusok nagyobb arányú béremelése ellen dolgozzon. Ők mégis megteszik, ráadásul mindenféle szégyenérzet nélkül. Már a látszatra sem adnak, hiszen nyíltan, örömmel és büszkén vállalják, hogy ez a küldetésük – áll Rétvári Bence közleményében.

A politikus szerint a magyar pedagógusok ezt nem fogják elfelejteni Ara-Kovács Attila, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István EP képviselőknek.

(MTI)

Nyílt levél Rétvári Bence államtitkárnak a tanárhiány számairól