Rétvári Bence kétségesnek nevezte, hogy valóban az elfogadást segíti egy ilyen felvonulás

Budapest Pride

Novák Előd (Mi Hazánk) pártja nevében a Budapest Pride betiltását követelte a kormánytól, LMBTQP-felvonulásnak nevezve az eseményt. Kifogásolta, hogy a rendőrség idén is a Mi Hazánk ellentüntetését tiltotta be.

Kihívóan közösségellenesnek és szeméremsértőnek nevezte a felvonulást, és úgy értékelt: a rendezvény engedélyezésével a kormány idén is “letérdelt a homoszexuális lobbi előtt”.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára úgy reagált: a szervezők és a Mi Hazánk minden évben versenyt futnak a másodpercekkel, hogy lefoglalják a helyszínt, és volt, amikor az egyik, volt amikor a másik volt gyorsabb, de a rendőrség minden esetben törvényesen járt el.

Elfogadhatatlannak nevezte viszont, hogy a tolerancia nevében felvonulók vallási vagy nemzeti jelképeket sértő módon provokáljanak. A rendőrségnek el kell járni ezekben az esetekben – hangsúlyozta, kétségesnek nevezve, hogy valóban az elfogadást segíti egy ilyen felvonulás.

29. Budapest Pride Június 22-én

Idén a Báthory utcából indulunk. Itt áll a Batthyány-örökmécses is, mely korábban számos jelentős és fontos tüntetés helyszíne volt, idén sem lesz ez másként. A következő állomás, a Bajcsy-Zsilinszky út. Rendszeres Pride látogatóknak már ismerős lehet, de az újoncoknak is nyugodt szívvel ajánljuk – csodás környezet, régi szép házak, történelem: részesei voltunk, és leszünk is! A Bajcsyról az egyik legnépszerűbb szakaszunkra fordulunk, az Andrássy útra. A belváros egyik legszebb sugárútja a felvonulók kedvencei közé tartozik, így 2023 után ismét erre menetelünk, csak épp a másik irányból érkezünk! Innen előre megyünk, nem hátra, végig az Andrássyn, egészen a Hősök teréig. 

(MTI)