Pásztor: a papírforma azért van, hogy felborítsuk

Kuczora Csenge
Kuczora Csenge (j) és a japán Hattori Szaki a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 3. fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2024. április 14-én. Fotó: MTI/Derencsényi István

A beálló Pásztor Noémi szerint sokan lebecsülték a magyar női kézilabda-válogatottat, amely azonban a debreceni olimpiai selejtezőtornán a kvótaszerzéssel bizonyította, hogy jó csapat.

“A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni, szerintem ezért alakult ilyen simán ez a selejtezőtorna” – nyilatkozta az MTI-nek a Japán ellen 37-28-ra megnyert vasárnapi meccs után a Mosonmagyaróvár beállója, aki mindkét lövését gólra váltotta.

A magyarok csütörtökön 49-11-re verték Nagy-Britanniát, pénteken 28-25-re nyertek Svédország ellen, így a tabella első helyén végeztek.

A válogatott a decemberi világbajnokságon tizedik lett, a svédekkel akkor is találkozott és 26-22-re kikapott.

“Hiszek abban, hogy minden okkal történik, és talán ha a világbajnokságon győzni tudtunk volna a svédek ellen, akkor nem tartanánk ott, ahol most tartunk, mert azt gondolom, a vb megerősített minket egyénenként, illetve a csapatkohéziót is” 

– mondta az MTI-nek Márton Gréta.

A Ferencváros balszélsője hozzátette, kellett, hogy egy picit észbe kapjanak, illetve az, hogy legyen előttük egy cél, amiért küzdhetnek. A világbajnokság után mindenki tudta, milyen kemény hónapok vannak előttük, mindenki úgy kelt fel és úgy feküdt, hogy a klubjában a legjobbját nyújtsa.

“Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a csodának, hogy a válogatott kijutott az olimpiára. Nagyon nehéz világbajnokságunk volt, de ott is volt egy célunk, egy álmunk, és tudtuk, hogy ez az április kifejezetten fontos, úgyhogy nagyon örülök, hogy ott végül olyan helyezést értünk el, hogy most selejtezhettünk, és hogy ilyen jól alakult ez a hosszú hétvége”

– magyarázta Márton, aki háromszor talált be a japán kapuba.

A magyar férfiválogatott március közepén szerzett kvótát, és idén nyáron negyedszer fordul elő, hogy mindkét magyar kézilabdacsapat ott lesz az ötkarikás mezőnyben.

“Nagyon inspiráltak minket a fiúk. Néztük az összes mérkőzésüket, és emlékszem arra, amikor Lékai Máté bedobta az utolsó gólt, mennyire kirázott engem is a hideg, és azt éreztem, hogy szeretném én is ezt átélni a csapattal, illetve írtunk is egymásnak, hogy mi is szeretnénk ezt megvalósítani, és együtt szeretnénk a fiúkkal Párizsba utazni. Úgyhogy azt tudom mondani, óriási inspirációt adtak, és még nagyobb löketet ahhoz, hogy küzdjünk az álmainkért” 

– utalt a portugálok ellen 30-27-re megnyert meccs emlékezetes Lékai-góljára klubtársa, Márton.

Albek Anna úgy vélekedett, sokan nem várták tőlünk ezt a nagy sikert, és ez plusz motiváció volt az egész csapatnak

Albek Anna
Kuczora Csenge, Albek Anna és Simon Petra. Fotó: MKSZ / Cseh Péter

“Már két-három hónapja ezzel kelünk és fekszünk, hogy ezen a tornán mindent beleadjunk, és sikerült! Egy olyan magabiztosságot árasztó csapat volt most a pályán, amit lehetetlen volt megverni. Nagyon sok extra teljesítmény is kellett, Klujber Katrintól, Bíró Blankától és a szélsőktől is” 

– mondta az MTI-nek a Mosonmagyaróvár jobbátlövője.

Hangsúlyozta, ezen a négy napon olyan teljesítményt tudtak nyújtani, ami tényleg extra volt. Meglátása szerint mérföldkő lehet ez a siker, és már az utolsó vb-meccsünkön is érződött, hogy nagyon extra dolgokra képesek, a horvátok elleni mérkőzésen is megmutatták, hogy nagyon nagy erő lakozik a csapatban, és együtt igazán erősek.

“Az előbb az egyéni teljesítményekről beszéltem, mégis csapatként tudunk mindig nyerni. Ezen a három mérkőzésen is úgy jöttünk ki a pályára, hogy együtt szeretnénk ezt végrehajtani, és sikerült is” 

– szögezte le.

Albek hangsúlyozta, még nagyon sokat kell dolgozniuk azért, hogy ezt a formát és ezt a teljesítményt stabilizálni tudják, mert még mindig fiatal a csapat, amelyben benne vannak a hullámvölgyek is.

“Ha bármilyen célt kitűzünk magunk elé, azt csak csapatként tudjuk elérni, úgy, hogy együtt dobban mindenki szíve. Én már nagyon várom a nyári felkészülést is, tudom, hogy nagyon nehéz lesz, de erre minden nyaramat rááldoznám” 

– mondta.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint felszabadultabban játszhatott a magyar női kézilabda-válogatott

“Három győzelem, első hely, de a legfontosabb, hogy vár minket Párizs! Nagyon büszke vagyok a lányokra!” – ezek voltak a kapitány első szavai a magyar sikert követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette, nagyon sokat dolgoztak, hogy ez sikerüljön, és úgy vélekedett, a svédek ellen pénteken 28-25-re megnyert meccs meghatározta, hogy ma felszabadultabban játszhattak és tulajdonképpen ugyanazt csinálták, mint két nappal korábban.

“Nagyon örülök, és nagyon büszke vagyok rá, hogy én lehetek ennek a csapatnak az edzője”

– szögezte le Golovin.
Golovin Vlagyimir
Fotó: MKSZ / Cseh Péter

A mezőny legjobbjának megválasztott Klujber Katrin azt mondta, leírhatatlanul büszke és boldog, hogy újra átélheti az olimpiára jutást, de teljesen más érzés volt így megélni, hogy ennyi szurkoló itt volt a Főnix Arénában, és támogatta, segítette őket mindenben.

“Csapatként csináltuk meg ezt a hétvégét, egytől egyig mindenki hozzátette, amit tud, beleértve a játékosokat és a szakmai stáb tagjait is. Néhányan voltunk már olimpián, de fantasztikus a tudat, hogy most újra megtapasztalhatjuk, és nem zárt kapus lesz, hanem sokan eljöhetnek és szurkolhatnak nekünk” 

– nyilatkozta a Ferencváros jobbátlövője, aki 11 gólt dobott Japánnak.

Ilyés: a mutatott játék csodaszámba ment

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke szerint az olimpiai kvótás női válogatott játéka csodaszámba ment a debreceni selejtezőtornán, amelyen három győzelemmel az első helyen végzett.

“Fantasztikus győzelem, tornagyőzelem, és nemcsak azért vagyok büszke rátok, mert kijutottatok az olimpiára, hanem azért is, mert a mutatott játék csodaszámba ment. Bízom benne, hogy a jövőben is ugyanígy fogtok teljesíteni” – mondta Ilyés a nemzeti csapat játékosainak és a szakmai stáb tagjainak vasárnap este 11 óta után a Főnix Arénában tartott banketten.

“Fantasztikus siker, hogy húsz év után újra két csapattal vagyunk ott az olimpián, ti is meglátjátok majd, mennyit jelent ez” 

– tette hozzá az elnök.

Az MKSZ-t napra pontosan egy éve vezető Ilyés elárulta: személyesen fogadhatta a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőinek gratulációját, mert Gyulay Zsolt elnök, Fábián László főtitkár, Bartha Csaba sportszakmai igazgató és Szabó Bence korábbi főtitkár is a helyszínen tekintette meg a meccset.

“Az olimpiai bizottság nagyon büszke ránk, és nagyon várták, hogy teljesítsük a célt” – közölte Ilyés, aki köszöntetet mondott a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának a támogatásért, aminek köszönhetően mindkét olimpiai selejtezőt megrendezhették, a férfit márciusban Tatabányán, a nőit pedig most Debrecenben.

“Telt ház előtt ünnepeltünk. Azt hiszem, ennél több nem kívánhat egy sportoló, hogy a saját közössége, a családtagjai, a barátai ünneplése közepette jusson ki az olimpiára” 

– mondta.

Ilyés megjegyezte, hosszú út áll a csapatok előtt, hiszen a játékosok feláldozzák a nyarukat, de ez nyilván nem fog fájni senkinek, hiszen ott lehetnek az ötkarikás játékokon.

“Bízom benne, hogy olyan eredményt értek el, amire mindannyian büszkék leszünk, de természetesen már most is büszkék vagyunk rátok” 

– hangsúlyozta az elnök.

Böde-Bíró Blanka csapatkapitány közölte: nagyon büszke a válogatottra, hiszen a tokiói olimpia óta eltelt három évben nagyon-nagyon mély gödrök is voltak, és akadtak olyan mérkőzéseik is, amelyek után úgy gondolták, hogy rettentően távol van tőlük a párizsi olimpia.

“Az elmúlt két hét során azt tapasztaltam, hogy mindenki feláldozott mindent a cél eléréséért, és amikor idejöttünk, ráfordultunk a tornára, akkor csak a tüzet láttam a lányok szemében, és azt, hogy mindenki tudja, hazai pályán nem szeretnénk mást, csak nyerni” 

– mesélte a Ferencváros kapusa.

Hozzátette: a legtöbben csak a japánok elleni meccsre helyezték a hangsúlyt, de ő hitt a csapatban, és tudta, hogy ilyen közönség előtt, hazai pályán a svédeket is meg kell verniük.

A magyar együttes azzal vívta ki a selejtezőtornán való szereplés lehetőségét, hogy a decemberi világbajnokság középdöntőjében legyőzte Horvátországot. A 45. percben még az ellenfél vezetett 19-13-ra, az 54. percben 22-18 volt az állás, de végül 23-22-es magyar siker született.

“Azt üzenem mindenkinek, aki kikapcsolta a televíziót a horvát meccs vége előtt 15 perccel, hogy ezért a magyar válogatottért, a női szakágért is érdemes nézni a kézilabdát, hiszen mi is tudunk csodákat tenni” 

– mondta Böde-Bíró.

Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke az MTI-nek elárulta: a torna előtt azt mondta a játékosoknak, hogy a tavalyi világbajnokság utolsó mérkőzésén, a záró negyedórában mutatott hittel, energiával és egymásért küzdéssel bármit el tudnak érni.

“Ezeket az energiákat láttam rajtuk, és bár kicsit ideges voltam a Japán elleni mérkőzés előtt, amikor a pálya szélén a tekintetükben láttam a magabiztosságot, megnyugodtam, mert tudtam: ma sem lesz másként, mint pénteken a svédek ellen és egy nagyon magabiztos, céltudatos válogatottat fogunk látni, ez igazolódott is” 

– szögezte le. Hangsúlyozta: nagy büszkeség és hatalmas siker az MKSZ-nek. 

“Nagyon sokat fog adni ennek a fiatal csapatnak a jövőre nézve az, hogy olimpián szerepelhet.”

A siker kulcsaként a taktikát, az egységet, a szívet és a közönséget egyaránt megemlítette.

“Most értek össze igazán csapattá és hisznek egymásban, tudnak együtt küzdeni, segíteni egymáson. Ha akár egy kis hullámvölgybe kerülnek is, akkor ki tudják egymást húzni, ez nagyon bíztató a jövőre nézve” 

– fogalmazott.

Kitért rá, mivel az olimpián szerepelnek gyengébb csapatok, mint például egy kontinensviadalon, bármire képes lehet a nemzeti csapat.

“Nagyon bízom benne, hogy ez a hétvége ismét egy hatalmas löketet adott nekik” – mondta. Megemlítette: egyértelműen bevált, hogy az MKSZ mindkét nem kvalifikációs tornáját megrendezte.

“A rendezés magas színvonalú volt, a magyar szurkolók pedig a világ legjobbjai, olyan hangulatot teremtettek, hogy a svédek is kifejezetten örültek, hogy Magyarországra utazhattak” 

– emelte ki.

Forrás: MKSZ / MTI

Debrecenből Párizsba: olimpiai résztvevő a női kézilabda-válogatott