Orbán Viktor lefokozta Szijjártó Pétert?

Orbán
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Külügyi Intézet (MKI) alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a Pesti Vigadó Dísztermében. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Érdekes politikai fordulat történt hétfőn Magyarországon. Miközben a magyar miniszterelnök a Magyar külügyi Intézet megalapításának 50. évfordulóján rendezett konferencián mondott záróbeszédet, addig a külügyminisztert “elküldte gyufáért” Monorra.

Az elhangzott Orbán-beszédből a Telex.hu emelte ki, hogy

“…azért vagyok itt, mert mostantól az a felállás, hogy Önök mindannyian közvetlenül a miniszterelnöknek dolgoznak. Ugyanis a külügyi intézet a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a politikai igazgatón keresztül – amely pozíciót még senkinek sem sikerült egész pontosan meghatározni, hogy mégis micsoda – fogja segíteni a munkámat. A politikai igazgató munkája körülbelül annyira kontúrtalan, mint amennyire a külügy területének világa is kontúrtalan, tehát éppen jól összetalálkoznak, és erről a nehezen definiálható területről reményeim szerint a kormány döntéseit hasznosan segítő háttértudásra tehetünk majd szert.”

Orbán szerint ezzel csak a hagyományokhoz tért vissza Magyarország, amelyeket nem „a szél fújt össze”. Amikor Magyarország képes volt „szuverén külpolitikát folytatni, akkor az miniszterelnök-központú külpolitika volt.”

Orbán szerint a Magyar Külügyi Intézet (MKI) felettesi körének átrendezésével „visszatérünk a megelőző hagyományhoz.”

„Magyarországot a történelem arra ítéli, de magától is hajlamos arra, hogy maga elé ambiciózusabb célt tűzzön, mint ami méretéből, gazdasági eredményből következne.” – adta meg ars poeticáját a kormányfő.

Ehhez nélkülözhetetlen a „külkapcsolatok alakításában rejlő energia, dinamika, kezdeményező erő”.

„Az ilyen országokban a külpolitika gyeplőjét szorosan kell fogni, vagyis jó, ha a miniszterelnök fogja”

– vette ki a gyeplőt mellékesen az Orbán előtt nem sokkal beszédet tartó Szijjártó Péter kezéből, észrevétlenül rá is pirítva a külügyi és külgazdasági miniszterre, aki „a multivektorális magyar külpolitika” című beszédében azt mondta, saját szavaival ezt úgy fogalmazná meg, hogy „legyünk mindenkivel jóban”.

„Ha mindenkivel jóban vagyunk, akkor a nagyok nagyvonalúságából nekünk is hullik le egy ki morzsa az asztalról. Ha így járunk el, akkor valóban nekünk is csurran-cseppen valami, de a számunkra húsbavágó kérdésekben majd mások döntenek a fejünk felett”

– tette helyre távollétében Szijjártót.

Orbán: egyedül sohasem lehetsz elég okos

“Ezen a területen különösen igaz az, amit a miniszterelnöki munkám csatakiáltásának választottam, igaz, a mainál sokkal poétikusabban, fiatal életkoromban, 35 évesen, ami úgy hangzik, s azóta is követem ezt az iránytűt, hogy egyedül sohasem lehetsz elég okos. És ez a külpolitikában valószínűleg a legnyilvánvalóbban érhető tetten. Ezért természetes szükséglet, hogy a külügyi intézet segítse a miniszterelnök munkáját.”

A miniszterelnök nagyképűségére jellemző, hogy magabiztosan igyekszik megszabni a külüggyel foglalkozóknak: mit és hogyan kell csinálni.

“Bár Önök a szakértők, és elméletileg biztosan jobban meg tudják ragadni ennek a lényegét, mint azt én fogom tenni, de azért a gyakorlat talajáról érkezve mégiscsak hasznos lehet, ha elmondom Önöknek, hogy én mit tartok az önálló és kezdeményező külpolitika sarokpontjainak.”

Orbán három tételmondata

  1. ha egy relatív előnyökkel nem rendelkező ország önálló külpolitikát akar csinálni, akkor annak az országnak radikális álláspontot kell képviselnie
  2. minden ellenkező híresztelés ellenére a magyar külpolitikai gyakorlat, hogy lényegre törően tesszük fel a kérdéseket, nem rontja, hanem emeli Magyarország presztízsét és megbecsültségét
  3. a magyar külpolitika nemzetiérdek-alapú

Szijjártó: az emberek támogatására van szüksége a kormánynak a szuverenitás védelmébe érdekében 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nemzeti konzultációról tartott lakossági fórumon a monori Vigadó Kulturális és Civil Központban. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Erős támogatásra van szükség a nemzeti konzultáción annak érdekében, hogy a kormány a jövőben is hatékonyan védhesse meg hazánk szuverenitását minden támadással szemben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Monoron.

Szijjártó a nyomásgyakorlás várható fokozódásának veszélyére figyelmeztetett. Úgy vélte, hogy azért akarja megtörni a magyar kormányt az Európai Uniót uraló, s magát az egyedüli sikeres irányzatként feltüntető liberális fősodor, mert Magyarország példája bizonyítja, hogy egy konzervatív, patrióta, nemzeti alapon álló vezetés is nagy eredményeket érhet el.

“Ez az a kombináció, amit nem tudnak megemészteni. És ez az a kombináció, ami bizonyíték arra, hogy nem mondanak igazat, amikor azt állítják, hogy ők az egyetlenek (.) Ezért nekik ellenérdekük, hogy mi ne legyünk”

– fogalmazott.

“Épp ezért mindent el fognak követni az elkövetkezendő időszakban azért, hogy minket letakarítsanak. És ahhoz, hogy ellen tudjunk állni a szuverenitásunkat érő támadásoknak, arra van szükségünk, hogy a legszélesebb bázisra tudjunk hivatkozni”

– tette hozzá.

Majd aláhúzta: a nemzeti konzultációnál erősebb érv nincsen, mert az emberek akaratánál erősebb érv politikai vitában nem létezik.

“Ha végignézzük, hogy mi lett volna, ha nem tartjuk fenn a szuverenitásunkat, akkor most a jelenleginél sokkal nehezebb, sokkal sötétebb és sokkal rosszabb helyzetben lennénk. És ahhoz, hogy Magyarország sikeres legyen, ahhoz a szuverenitásunkat meg kell tartani” – mutatott rá.

Szijjártó Péter beszédében leszögezte, hogy a legerősebb legitimációjú külpolitikával ma Magyarország rendelkezik Európában, miután a kormánypártok tavaly rekordarányú győzelmet arattak a választáson, amelyet ráadásul leginkább külpolitikai témák határoztak meg.

Ennek a szuverén külpolitikának pedig különösen nagy a jelentősége a jelenlegi nehézségek közepette, amikor a globális biztonság a legrosszabb formájában van a hidegháború lezárulta óta, hiszen mintegy harminc országban zajlik fegyveres konfliktus, és a terrorveszély is minden korábbinál magasabb.

Kiemelte, hogy ilyen turbulens körülmények mellett rendkívüli nyomás nehezedik a kisebb országokra, akiktől a nagyobbak azt várják, hogy úgy cselekedjenek, ahogy ők kívánják, de a kormány ennek dacára is fenntartotta, sőt sikerre vitte szuverén és magyar politikáját.

Szijjártó példákat is sorolt ezen külpolitikai sikerek alátámasztására, mindenekelőtt azt említve, hogy hazánknak sikerült kimaradnia a szomszédban dúló háborúból, illetve tartózkodnia minden olyan lépéstől, amely eszkalációhoz vezethetett volna vagy veszélybe sodorhatta volna akár egyetlen ember életét is.

Kijelentette, hogy az európai stratégia kudarcot vallott, nem került közelebb a konfliktus vége, csak a kontinens gazdaságának okoztak súlyos károkat, ráadásul ezt a vezetés másfél év után sem hajlandó beismerni, mert annak politikai következményei lennének.

Forrás: kormany.hu / MTI

Menczer Tamás: az amerikai nagykövet nem tiszteli a magyar emberek döntését!